Στρατηγική ανεύρεσης εργασίας μέσα και έξω από την κρίση!

psarianou_may2013Έξυπνες τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για την ανεύρεση της πρώτης σας εργασίας, μετά το πέρας των σπουδών σας σε ένα αντικείμενο που σας αρέσει!

Στο προηγούμενο τεύχος Απριλίου είδαμε τη στρατηγική που μπορείτε να ακολουθήσετε για να επιλέξετε σωστά το αντικείμενο που σας ταιριάζει για ανεύρεση εργασίας και Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Σε αυτό το τεύχος θα δούμε ποια είναι τα κανάλια επικοινωνίας και οι τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε εργασία με το πέρας των σπουδών σας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό στο αντικείμενο της επιλογής σας.

Βήματα:

1. Στόχος αντικειμένου και τομέα εργασίας, στην Ελλάδα ή/και στο Εξωτερικό;

Στο προηγούμενο άρθρο του Απριλίου είδαμε πώς θέτουμε τους στόχους μας για να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα της επιλογής σας. Τώρα έχοντας βρεί το αντικείμενο, και τον τομέα εργασίας, πρέπει να διερευνήσουμε μέσα από όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας, τους πιθανούς εργοδότες που μας ενδιαφέρουν, αλλά και να καθορίσουμε εάν θέλουμε να πάμε να εργαστούμε στο εξωτερικό ή να παραμείνουμε στην Ελλάδα.

2. Έρευνα επιλογών: Ελλάδα ή Εξωτερικό;

Υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση στο διαδίκτυο, και μέσω κοινωνικής δικτύωσης (Social Media, Facebook, Linkedin, επίσημα websites επιχειρήσεων, Γραφεία ευρέσεως εργασίας, Headhunters, κ.ά.) για κάθε επάγγελμα και κάθε αντικείμενο σπουδών, για όλες τις χώρες του κόσμου. Ψάξτε και θα ανακαλύψετε τα πάντα που σας ενδιαφέρουν. Το βασικό στοιχείο σε όλες τις επιλογές, είναι η έρευνα, και να ακολουθήσετε μια στρατηγική για κάθε χώρα που σας ενδιαφέρει. Η κάθε χώρα έχει άλλα κανάλια επικοινωνίας και τρόπους προσέγγισης εργοδοτών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ψάξετε στο google με τις λέξεις κλειδιά που σας ενδιαφέρουν και την χώρα, και θα βρείτε έναν θησαυρό από πληροφορίες.

  • Career Fairs του πανεπιστημίου σας ή και άλλων διοργανωτών
  • Γραφεία διασύνδεσης του πανεπιστημίου σας
  • Γραφεία ευρέσεως εργασίας /στείλτε ή αναρτήστε το βιογραφικό σας, ζητήστε ραντεβού/συνέντευξη.
  • Επίσημα websites ευρέσεως εργασίας/στείλτε ή αναρτήστε το βιογραφικό σας, και παρακολουθήστε τα σε καθημερινή βάση και στείλτε το βιογραφικό σας, με την ανακοίνωση της θέσης εργασίας, μην το καθυστερείτε γιατί κάποιες θέσεις ανοίγουν και μόλις λάβουν τα πρώτα βιογραφικά ίσως βρούν κάποιον κατάλληλο και μετά κλείνει η θέση, οπότε πρέπει να κινηθείτε γρήγορα, για κάτι που σας ενδιαφέρει, και πάντα να στέλνετε σύντομη συνοδευτική επιστολή για τους λόγους που είσαστε εσείς κατάλληλη για τη συγκεκριμένη θέση.
  • Επίσημο website της επιχείρησης που σας ενδιαφέρει /στείλτε ή αναρτήστε το βιογραφικό σας
  • Γίνετε μέλη σε σύνδεσμοι επιχειρήσεων του τομέα που σας ενδιαφέρει
  • Γραφτείτε σε γκρούπ του χώρου που σας ενδιαφέρει για να δημιουργήσετε επαφές, είτε σε επαγγελματικά sites όπως π.χ. Linkedin, ή άλλα social media sites.
  • Παρακολουθήσετε τα συνέδρια του χώρου που σας ενδιαφέρει και επισκεφτείτε τα και γνωρίστε κόσμο του χώρου που θέλετε να κινηθείτε
  • Επικοινωνήστε με όλους όσους γνωρίζεται και δηλώστε το ενδιαφέρον σας, για να σας έχουν στα υπόψη τους αν ακούσουν κάτι που ίσως σας ενδιαφέρει να σας ενημερώσουν
  • Γίνετε εθελοντές, προσφέρετε τον χρόνο σας εθελοντικά κάπου που σας ενδιαφέρει, και κερδίστε εμπειρία. Αυτό είναι σίγουρα καλύτερο, από το να κάθεστε και να περιμένετε σπίτι χωρίς να κάνετε τίποτα, για το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει. Μέσα από τον εθελοντισμό, θα δικτυωθείτε και ίσως σας προσφέρουν και εργασία, εφόσον θα σας γνωρίσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι.

3. Διεκδικήστε μία συνέντευξη, με το κατάλληλο βιογραφικό

Όταν κάνετε αίτηση για μία συγκεκριμένη θέση, σίγουρα θα πρέπει το βιογραφικό μας να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην περιγραφή αρμοδιοτήτων της θέσης. Καλό είναι να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας κάθε φορά, αλλά αυτό είναι δύσκολο και χρονοβόρο, οπότε μπορείτε να έχετε έτοιμες 3 ή περισσότερες εκδοχές του βιογραφικού σας, και με μια σύντομη συνοδευτική επιστολή, την οποία θα δημιουργείτε για κάθε θέση με τους λόγους γιατί είσαστε εσείς οι κατάλληλοι υποψήφιοι έτσι ώστε να κερδίσετε μία συνέντευξη. Το βιογραφικό θα πρέπει να είναι σύντομο, περιεκτικό, αλλά και ιδιαίτερο, για να το θυμάται κάποιος. Μην ξεχνάτε ότι οι υπεύθυνοι ανθρώπινου δυναμικού λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά. Σκεφτείτε τι διαφορετικό πρέπει να έχει το βιογραφικό σας, για να ξεχωρίσετε. Υπάρχουν διάφορα sites που έχουν πληροφορίες για την δημιουργία κατάλληλου και δυναμικού βιογραφικού. Συμβουλευτείτε διάφορα sites και δείτε τι ταιριάζει σε εσάς. Επίσης, γίνεται δημιουργηκοί και σκεφτείτε εκτός ‘κουτιού’ – σκεφτείτε το διαφορετικό βιογραφικό που θα τραβήξει την προσοχή με θετικό τρόπο.

4. Δημιουργία προφίλ κοινωνικής δικτύωσης Κοινωνική δικτύωση, το μυστικό της επιτυχίας

Οι εργοδότες τώρα πια ψάχνουν για τους υποψηφίους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε προφίλ στο : linkedin, το επαγγελματικό website το οποίο πολλοί εργοδότες από όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν για να βρούν το προφίλ σας, ή κάποιον κατάλληλο για κάποια θέση που δημιουργούν. Μέσω του συγκεκριμένου site μπορείτε να δικτυωθείτε με εταιρίες και επαγγελματίες του χώρου που σας ενδιαφέρει, και να σας γνωρίσουν. Επίσης είναι σημαντικό το προφίλ σας να είναι το ίδιο, όσον αφορά τη φωτογραφία σας, σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης π.χ. facebook /twitter, και εκεί να έχετε διαθέσιμες ‘δημόσια’ πληροφορίες/φωτογραφίες τις οποίες δεν σας ‘ενοχλεί’ να τις δει ένας μελλοντικός εργοδότης. Εμπλουτίστε το προφίλ σας με τις δεξιότητες σας, project που έχετε δημιουργήσει, και την εργασιακή σας εμπειρία. Είναι η ευκαιρία σας να σας γνωρίσουν, ακόμη και όταν εσείς δεν ψάχνετε.

5. Επιτυχία στη Συνέντευξη

Ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας στην συνέντευξη είναι η προετοιμασία, καθώς και η δυναμική παρουσία σας. Καλό είναι να έχετε ερευνήσει πολύ καλά για την επιχείρηση και τον ρόλο για τον οποίο καλείστε στην συνέντευξη. Επίσης μέσω του επίσημου website της επιχείρησης, αλλά και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την επιχείρηση αλλά και το στέλεχος το οποίο θα σας πάρει συνέντευξη, έτσι ώστε να είσαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ετοιμάστε ερωτήσεις που θα θέλατε να ρωτήσετε, και να είστε έτοιμοι να προβάλλετε τα θετικά σημεία σας, και να προωθήσετε τον εαυτό σας και την αξία σας έμμεσα με επιχειρήματα και παραδείγματα, μέσα από την μέχρι σήμερα ακαδημαϊκή, εθελοντική ή εργασιακή εμπειρία σας, τους πολλαπλούς λόγους γιατί εσείς είσαστε οι κατάλληλοι για την συγκεκριμένη θέση εργασίας. Και τέλος, Dress for success!

Ανακαλύψτε τα θέλω σας, δικτυωθείτε, ερευνείστε τις επιλογές σας, και σχεδιάστε τη στρατηγική σας! Θα εκπλαγείτε με αυτά που θα ανακαλύψετε για τον εαυτό σας, και την πορεία σας.

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα! Μπορείς!

Άρτεμις Ψαριανού, BA, DipM, ACIM, MA

Σύμβουλος Marketing & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

www.linkedin.com/in/artemispsarianou

Tags: , , , , , , , , , ,