Στους δρόμους της πόλης με το ποδήλατο

Μη νομίζετε ότι αυτά που δοκιμάσατε στα σοκάκια της γειτονιάς σας, είναι αρκετά για να κυκλοφορήσετε με το ποδήλατο στους δρόμους της πόλης. Είναι προτιμότερο να γνωρίζετε εκ των προτέρων κάποια στοιχεία για κάποιον μεγάλο και πολυσύχναστο δρόμο στον οποίο αργότερα θα διασχίσετε.

Είναι γεγονός, ότι η έλλειψη ηλεκτρικών μέσων (π.χ. φλας, αλάρμ κ.τ.λ.) στο ποδήλατο, μειώνει τη δυνατότητα του αναβάτη να δηλώσει έγκαιρα την πρόθεσή του για αλλαγή. Αυτό τον υποχρεώνει οι κινήσεις του να γίνονται αντιληπτές απ’ τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, όταν θέλετε να στρίψετε αριστερά, ακολουθείτε τα εξής βήματα. Πρώτα ελέγχετε εάν έρχεται κάποιο όχημα από πίσω σας πάντα όμως έχετε το νου σας τι γίνεται μπροστά σας. Αφού σιγουρευτείτε ότι το ρεύμα κυκλοφορίας σας είναι ελεύθερο, σηκώσετε το αριστερό χέρι σας και με διαγώνια κίνηση καβαλάτε τη μεσαία διαγράμμιση του δρόμου. Ελέγχετε και το απέναντι ρεύμα κυκλοφορίας και όταν σιγουρευτείτε ότι και αυτό είναι ελεύθερο στρίβετε σχηματίζοντας σχεδόν ορθή γωνία. Ενδεχομένως θα χρειαστεί να παραμείνετε πάνω στη μεσαία γραμμή για αρκετή ώρα, μέχρι να αδειάσει η απέναντι λωρίδα…

DSC_0196 copy

Το να οδηγείς με ασφάλεια στο δρόμο σημαίνει να ελέγχεις τον χώρο γύρω σου. Η θέση ενός ποδηλάτη στο δρόμο εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες, Υπάρχουν όμως τρεις αρχές τις οποίες μπορείτε να τηρείτε για να βρίσκεστε πάντα στη σωστή θέση:

  • Κινηθείτε σε σημείο, απ’ το οποίο μπορείτε να αλλάξετε εύκολα και ανεμπόδιστα πορεία κατεύθυνσης.
  • Κινείστε σε σημεία με καλή ορατότητα, απ’ όπου ελέγχετε τους υπόλοιπους οδηγούς και περαστικούς.
  • Κάθε στιγμή, η θέση σας κάνει προφανής τις προθέσεις των κινήσεών σας.

Η φύση του ποδηλάτη είναι τέτοια που τον καθιστά απροστάτευτο από τα ογκώδη τροχοφόρα. Στόχος του ποδηλάτη είναι να είναι πάντα ορατός! μόνο τότε είναι ασφαλής. Ο επιτυχημένος αναβάτης δεν προσπαθεί να κρυφτεί ή να τραβηχτεί στην άκρη – αλλά να γίνει μέρος της κυκλοφορίας. Χρησιμοποιώντας το ποδήλατό σας, κατά κάποιο τρόπο, κάνετε χάρη στους άλλους – αλλά απαιτήστε το χώρο που σας αντιστοιχεί για να σιγουρευτείτε ότι δεν περνάτε απαρατήρητοι…

DSC_0501 copy

Κινηθείτε στη μέση της δεξιάς λωρίδας, έτσι ώστε να αποφύγετε τις ανοιγμένες πόρτες των αυτοκινήτων, και για να έχετε καλύτερη άποψη των εμποδίων και των δευτερευόντων δρόμων. Εάν αισθανθείτε ότι εμποδίζετε την γρήγορη κυκλοφορία των υπόλοιπων, μετακινηθείτε προς τα δεξιά για να τους βοηθήσετε να προσπεράσουν. Πάντα ρίχνετε μια γρήγορη ματιά πίσω σας, πριν αλλάξετε θέση στο δρόμο.

Στο μποτιλιάρισμα κινηθείτε παράλληλα με τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, κρατώντας απόσταση ασφαλείας απ’ αυτά . Μην επιταχύνετε! Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι διαβάσεις των πεζών, οι οποίες δεν γίνονται πάντα αντιληπτές την ώρα του μποτιλιαρίσματος. Σε σημεία που ο δρόμος είναι φραγμένος ακόμη και για σας, αποφύγετε να ανεβείτε στα πεζοδρόμια. Είναι επικίνδυνο για σας και για τους πεζούς.

Αποφύγετε τους ελιγμούς ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Σίγουρα ένα κουδουνάκι είναι απαραίτητος σύμμαχός σας στην κίνηση των πόλεων αλλά και κάποιο είδος φωτισμού θα σας κάνει πιο ορατούς στους υπόλοιπους τις σκοτεινές ώρες.

Συμπεριφορά

Στους κορεσμένους από μηχανοκίνητα οχήματα, δρόμους των πόλεων μπορεί να συναντήσετε απελπισμένους οι οποίοι θα σας αντιμετωπίσουν ως ξεχασμένους , ρομαντικούς ταξιδιώτες και θα προσπαθήσουν να κλέψουν τον ελάχιστο χώρο που σας αναλογεί.

Ο εκνευρισμός κάθε άλλο παρά καλός είναι για τον απροστάτευτο ποδηλάτη. Σκοπός είναι να απολαύσετε την βόλτα σας και να φτάσετε στον προορισμό σας, οποία εμπόδια κι αν συναντάτε .

Τέλος μην ξεχνάτε ότι είστε πρεσβευτές ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής που μπορεί να συμβάλλει στην καλυτέρευση των μεγαλουπόλεων.

Επιμέλεια: Σπύρος Γλυκής

Tags: , , , , , , , , , ,