Μόνο αυτά από το 2013;

year review

Έχω facebook. Είναι το μοναδικό μέσο ηλεκτρονικής  κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιώ ( το twitter με μπέρδεψε αρκετά, θα έλεγα, με τα άλλα δεν ασχολήθηκα καν). Το χρησιμοποιώ αρκετά, δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως το δει καθένας. Αλλά τα αβαντάζ και τα ντισαβαντάζ της χρήσης του μεγάλου βιβλίου προσώπων δεν είναι εκείνα που θέλω να απαριθμήσω -στη παρούσα φάση τουλάχιστον.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ίδια. Μια μελαγχολία και ένα άγχος αυτές τις τελευταίες μέρες του χρόνου, βρε παιδί μου. Λες και φεύγοντας ο χρόνος θα πάρει μαζί του κάτι από εμένα, κάτι δικό μου, θα το κλέψει και μη το είδατε μετά. Λες και μέσα στις 5 μέρες που απομένουν για τη τρέχουσα χρονιά θα προλάβω να κάνω ό,τι δεν έκανα τις υπόλοιπες 360. Λες και με τον επόμενο (χρόνο) που θα έρθει δε θα έχω την ίδια οικειότητα. Κάτι παραλογισμοί ώρες ώρες.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η ίδια επιθυμία. Να γυρίσω πίσω σε κάθε μέρα του έτους και να θυμηθώ. Να ξαναδώ. Να ξανακούσω. Να ξαναγευτώ. Να ξανααισθανθώ. Να ξαναμυρίσω. Κάθομαι, λοιπόν, και αναλογίζομαι τι έκανα, τι δεν έκανα. Τι από αυτά θέλω να ξανακάνω του χρόνου και τι θα παραγκωνίσω, για λίγο ή για πάντα. Τι θα μείνει και τι θα φύγει. Κάνω μια ανασκόπηση, για να μη στα πολυλογώ.

Φέτος πρώτη χρονιά μερικοί φίλοι μοιράστηκαν μαζί μου τις προσωπικές φετινές τους ανασκοπήσεις. Μου τις εκμυστηρεύτηκαν από το facebook. Μου τις κοινοποίησαν στην αρχική μου σελίδα ένας ένας.

Πήγα να ψάξω και’ γω για τη φεϊσμπουκική προσωπική μου ανασκόπηση. Απόρησα πως τόσες μέρες δε την είχα παρατηρήσει. «2013. Δείτε την προσωπική σας ανασκόπηση για το 2013.Δείτε τις 20 σημαντικότερες στιγμές σας από την περσινή χρονιά». Το 2013 κάτω από τη φωτογραφία του προφίλ μου αν μπορούσε θα φωσφόριζε.

Πες ότι ήθελα να εμπλουτίσω τις ημερολογιακές φυλλάδες που είχα φτιάξει στο μυαλό μου για το τρέχον έτος, πες που το facebook μου έταζε ότι θα μου δείξει τις 20 σημαντικότερες στιγμές μου, πες ότι είχα απλά περιέργεια, το πάτησα.

Μου εμφάνισε 20 (περσινές) αναρτήσεις μου. Που, εδώ που τα λέμε, θα μπορούσαν να είναι οι σημαντικότερες με τόσα πάρε δώσε στο facebook όλη τη χρονιά. Με τη πρώτη ματιά που έριξα θυμήθηκα τις μέχρι στιγμής δικές μου πλασμένες εντυπώσεις για αυτό το έτος και έτσι τις αμφισβήτησα ( μα καλά, αυτές ήταν οι σημαντικές στιγμές μου;). Στη συνέχεια έμεινα να κοιτάω με τις ώρες τις 12 φωτογραφίες και τα 8 στάτους που το facebook είχε επιλέξει για λογαριασμό μου. Και τώρα δε καλοθυμάμαι τι πίστευα εγώ για το 2013 πριν πατήσω το τρανταχτό μπλε 2013.

Έλενα Στρόδα

Tags: , , , , , , , ,