Σπουδάζοντας στη Μεγάλη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό. Η γλώσσα σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχουν τα αγγλικά πανεπιστήμια αποτελούσαν και αποτελούν το θέλγητρο για πολλούς συμπατριώτες μας.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτώση του αριθμού των ελλήνων φοιτητών λόγω των αυξημένων διδάκτρων που έχουν καταστήσει τα Βρετανικά Πανεπιστήμια ιδιαίτερα ακριβά συγκριτικά με αυτά της ταχύτατα ανερχόμενης Ολλανδίας και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών που αυξάνουν σταθερά τα ποσοστά των Ελλήνων που τις επιλέγουν.

ukstudies

Τα πλεονεκτήματα των σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία
Τα Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν ένα πολύ  υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο το οποίο αναγνωρίζεται παγκοσμίως.

  • Τα Βρετανικά πανεπιστήμια διαθέτουν άριστη υλικοτεχνική υποδομή μέσα από οργανωμένες και σύγχρονες εγκαταστάσεις (βιβλιοθήκες, εργαστήρια, πανεπιστημιακούς χώρους).
  • Το εκπαιδευτικό σύστημα των Βρετανικών πανεπιστημίων ενθαρρύνει τη μάθηση μέσα από την πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που προσφέρει.
  • Τα προγράμματα σπουδών των Βρετανικών πανεπιστημίων συμβαδίζουν σύμφωνα με τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας μέσα από ειδικότητες που ανανεώνονται συνεχώς ώστε να ακολουθούν τις εξελίξεις της εποχής μας.
  • Σπουδάζοντας σε ένα Βρετανικό πανεπιστήμιο αναπόφευκτα ο φοιτητής τελειοποιεί τη γνώση του για την Αγγλική Γλώσσα.
  • Σπουδάζοντας στο εξωτερικό ο φοιτητής αποκτά διεθνή εμπειρία σε όλους τους τομείς από τις επαγγελματικές μέχρι και τις φιλικές του γνωριμίες.
  • Οι δυνατότητες εργασίας που αποκτά ο απόφοιτος ενός Βρετανικού Πανεπιστημίου είναι πάρα πολλές, είτε ο πτυχιούχος αποφασίσει να αρχίσει την επαγγελματική του καριέρα στην Αγγλία , είτε στην Ελλάδα , είτε σε άλλη χώρα του κόσμου

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια
Η Μεγάλη Βρετανία είναι εδώ και χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε αν κάποιος αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα στην εν λόγω χώρα μπορεί να τα μεταφέρει στην Ελλάδα βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2005. Για παράδειγμα για τα πτυχία της Ιατρικής δεν είναι αρμόδιο το ΔΟΑΤΑΠ άλλα οι κατά τόπους νομαρχίες και το υπουργείο Υγείας.

Τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Μεγάλη Βρετανία φημίζεται για το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης γεγονός που αποδεικνύεται από την υψηλή κατάταξη που έχουν τα πανεπιστήμιά της. Στους πίνακες με τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης 12 βρετανικά πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα 20 καλύτερα.

20. Το Ruprecht-Karls-Universitaet Heidelberg (Γερμανία)

19. Το Delft Institute of Technology (Ολλανδία)

18. The University of Glasgow (Σκωτία)

17. Durham University is (Αγγλία)

16. Technische Universität München (Γερμανία)

15. The University of Amsterdam (Ολλανδία)

14. The University of Warwick (Αγγλία)

13. Ecole Polytechnique (Γαλλία)

12. The University of Bristol (Αγγλία)

11. The London School of Economics (Αγγλία)

10. The University of Manchester (Αγγλία)

9. The Ecole Normale Supérieure in Paris (Γαλλία)

8. The University of Edinburgh (Σκωτία)

7. King’s College London (Αγγλία)

6. Switzerland’s EPFL(Ελβετία)

5. ETH Zurich (Ελβετία)

4. Imperial College London (Αγγλία)

3. University College London (Αγγλία)

2. Oxford University (Αγγλία)

1. Cambridge University (Αγγλία)

Κόστος σπουδών

Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα δίδακτρά τους. Πλέον οι προπτυχιακοί φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να πληρώσουν ετήσια δίδακτρα που ξεκινούν από 6.000 στερλίνες (6.955 ευρώ) και φθάνουν τις 11.250 στερλίνες (13.041 ευρώ) για το πανεπιστήμιο του Buckingham.

Τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν δίδακτρα ύψους 9.000 στερλίνων, δηλαδή 10.433 ευρώ το έτος.

Ουαλία και Σκωτία

Τα πανεπιστήμια σε Ουαλία και Σκωτία έχουν πιο χαμηλά δίδακτρα συγκριτικά με αυτά της Αγγλίας. Για παράδειγμα λόγω της επιχορήγησης του 80% των διδάκτρων από την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας τα δίδακτρα για τα τμήματα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είναι 1.820 στερλίνες (2.110 ευρώ).

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας είναι το απολυτήριο λυκείου και η γνώση των Αγγλικών που πιστοποιείται μέσω IELTS, TOEFL. Σε πολύ καλά πανεπιστήμια με αυστηρά κριτήρια εισδοχής μπορεί να απαιτείται συμμετοχή σε εξετάσεις gce-a level (σαν τις πανελλήνιες). Οπωσδήποτε είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες των πανεπιστήμιων και να επικοινωνήσει για τις προϋποθέσεις εισαγωγής γιατί αυτές διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

Υπάρχουν για παράδειγμα τριτοβάθμια ιδρύματα που απαιτούν υψηλό απολυτήριο 18,5 ή και 19 αν πρόκειται για Ιατρική και καλούς βαθμούς στις πανελλήνιες εξετάσεις σε βασικά μαθήματα (πχ. για το φυσικό τμήμα απαιτούνται καλές επιδόσεις σε μαθηματικά και φυσική) και άλλα που απαιτούν gce a level.

Τα πτυχία στην Αγγλία

Όλα τα πανεπιστήμια είναι εξουσιοδοτημένα να εκδίδουν πτυχία ανάλογα με τους κλάδους που προσφέρουν. Πιο κάτω θα βρείτε κάποια παραδείγματα από πτυχία που προσφέρονται από πανεπιστήμια και κολέγια:

ΒΑ – Bachelor of Arts
– BEd – Bachelor of Education
– BEng – Bachelor of Engineering
– BSc – Bachelor of Science
– DipSW – Diploma in Social Work
– HNC – Higher National Certificate
– HND – Higher National Diploma
– LLB – Bachelor of Laws
– MB – Bachelor of Medicine
– LLM – Master of Laws
– MA – Master of Arts
– MBA – Master of Business Administration
– MPhil – Master of Philosophy
– MSc – Master of Science
– PGCE – Postgraduate Certificate in Education
– PG Cert – Postgraduate Certificate
– PG Dip – Postgraduate Diploma
– PhD-DPhil – Doctor of Philosophy

Χρήσιμες διευθύνσεις

Μεταπτυχιακές σπουδές

http://www.educationuk.org/pls/hot_bc/page_pls_user_article?x=736438962705&y=0&a=0&d=4047#crs
http://www.study-uk.org/students/useful-links/
http://www.postgrad.hobsons.com
http://www.prospects.ac.uk
http://targetcourses.co.uk

Άλλες ιστοσελίδες

http://www.eoppep.gr/images/SYEP/Spoudes_Ergasia_UK.pdf
http://www.ucas.ac.uk/
http://www.scotland.org/study/

Tags: , , , , , , ,