Σε τροχιά κατάρρευσης

university

Έπειτ’ από δυο εβδομάδες κινητοποιήσεων διοικητικών υπαλλήλων που πλήττονται από το καθεστώς κινητικότητας- όπως το αποκαλεί το Υπουργείο- αμέτρητων συνελεύσεων των Συγκλήτων και προβλημάτων που τείνουν να πολλαπλασιάζονται ως μανιτάρια, η κοινή απόφαση που ελήφθη ήταν η εξής: προσφυγή στο ΣτΕ.

Οι Πρυτάνεις των 8 πανεπιστημίων που αφορά άμεσα η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε απόλυση των 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Η απόφαση ήταν ομόφωνη ενώ μέσα στην εβδομάδα έγιναν και προσπάθειες δρομολόγηση συναντήσεων των Πρυτάνεων με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίων (EUA),του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της Τρόϊκα.

Την ίδια στιγμή όμως, το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, παραμένει κλειστό επ’αόριστον, ενώ την απόφαση για αναστολή λειτουργίας πήρε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που παρότι πραγματοποίησε τελετή υποδοχής πρωτοετών. Την απόφαση έλαβε η Σύγκλητος με ομοφωνία μελών, καθώς από τα μέτρα επηρεάζονται 399 υπάλληλοι που στηρίζουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου και συνεπώς, έπειτα από την εφαρμογή των μέτρων θα παρουσιάζει αδυναμία ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποφάσισε την αναστολή έναρξης του εξαμήνου, διαμηνύοντας την απόφαση προσφυγής κατά της ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προγραμμάτισε 2ήμερη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να απεργούν.

Το «κύκνειο άσμα» όμως έρχεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν την απεργία, ενώ ανεστάλη η λειτουργία της φοιτητικής λέσχης, καθώς παρουσιάστηκε δικαστικό πρόβλημα αναφορικά με την εργολαβία που έχει αναλάβει τη σίτιση των φοιτητών. Ταυτόχρονα, εκκλήσεις γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τόσο από τη Σύγκλητο όσο και από τον Πρύτανη, Ιωάννη Μυλόπουλο, για το έσχατο σημείο στο οποίο έχει έρθει το πανεπιστήμιο και μαθηματικά είναι προδιαγεγραμμένο ότι το ίδρυμα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει ανέπαφη τη λειτουργία του υπό το συγκεκριμένο καθεστώς «λιτότητας».

Καταπέλτης φυσικά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων ανεξαρτήτως ΚΥΑ, έρχονται τα νέα μέτρα τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση, και περιλαμβάνουν γενναία μείωση των πόρων που διατίθενται για την παιδεία.

Απέναντι στις κινητοποιήσεις των πανεπιστημίων, ανάλγητος παραμένει ο Υπουργός Παιδείας, Γ. Αρβανιτόπουλος, ενώ δεν δείχνει διατεθειμένος να επανατοποθετηθεί πάνω στο ζήτημα των διοικητικών υπαλλήλων. Οι πρυτάνεις βέβαια συνεχίζουν να «προειδοποιούν» με παραιτήσεις, εάν δεν αποσυρθεί η ΚΥΑ. Από μία σουρεαλιστική άποψη, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τη σύγκρουση των «τιτάνων» της εκπαίδευσης, εάν φυσικά δε μας αφορούσε άμεσα το ζήτημα και δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Άλλωστε τι πιο σουρεάλ από το να ζεις στην Ελλάδα το 2013?

Ξένια Χαμίτη

Tags: , , , , , , ,