Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία-Μικρό τσουνάμι καταγράφηκε σε ορισμένες περιοχές

image-2

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία στις 5.59 το πρωί της Τρίτης τοπική ώρα (22.59 ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Namie και 87 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Φουκουσίμα. Το εστιακό βάθος του σεισμού, υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών στην ίδια περιοχή. Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι το Τόκιο και ξύπνησε μνήμες από τον εγκέλαδο του Μαρτίου.

image-1

Δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής πληροφορίες για υλικές ζημιές ή θύματα, ενώ δεν έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες στις, εκτός λειτουργίας, πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Φουκουσίμα και το Μιγιάγκι, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo.

Άρση της προειδοποίησης για τσουνάμι στις περιοχές που διέτρεχαν τον κίνδυνο

H προειδοποίηση για τσουνάμι ήρθη σήμερα σε όλες εκείνες τις περιοχές που διέτρεχαν αυτό τον κίνδυνο στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, επτά ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό, ο οποίος προκάλεσε κύματα ύψους ενός μέτρου κοντά στη Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Προειδοποίηση για τσουνάμι είχε εκδοθεί για δύο περιοχές, για τη Φουκουσίμα και τη Μιγιάγκι, και μια προειδοποίηση κινδύνου για διάφορες άλλες τοποθεσίες μετά τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 06.00 τοπική ώρα (23.00 Δευτέρας ώρα Ελλάδoς).

Όλες αυτές οι προειδοποιήσεις ήρθησαν, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για πιθανούς μετασεισμούς ίδιου μεγέθους, γύρω στους 7 βαθμούς, τις επόμενες επτά ημέρες.

Καταγράφηκε τσουνάμι – Απομακρύνθηκαν κάτοικοι – Πέντε τραυματίες

image
Ένα πρώτο, μικρό τσουνάμι καταγράφηκε σε ορισμένες περιοχές σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας. Στο λιμάνι Οναχάμα της Φουκουσίμα, καταγράφηκαν κύματα ύψους 60 εκατοστών, ενώ κύματα 90 εκατοστών κατέγραψαν οι Αρχές στην παραλιακή πόλη Σόμα. Λίγο αργότερα, η δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι στην πόλη Σεντάι καταγράφηκε τσουνάμι 1,4 μέτρων.

Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την ακτή της Φουκουσίμα. Την ίδια ώρα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK κάνει λόγο για πέντε ελαφρά τραυματίες.

Παράλληλα, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι πλοία σάλπαραν από τα λιμάνια, προκειμένου να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα, για να αποφύγουν τα κύματα.

Η εταιρεία Tepco ανέφερε ότι το εργοστάσιο της Φουκουσίμα παραμένει ασφαλές. Η θερμοκρασία ανέβηκε από τους 28,7 βαθμούς Κελσίου στους 29,5 σε διάστημα 90 λεπτών. Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός του προσωπικού, ενώ το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα 3 αποκαταστάθηκε.

Ξύπνησαν μνήμες καταστροφής στη Φουκουσίμα

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2011 μεγάλο τσουνάμι που προκλήθηκε από ισχυρό σεισμό 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέστρεψε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα και αφάνισε ολόκληρες κοινότητες, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 15.893 νεκρούς και περισσότερους από 2.500 αγνοούμενους.

Όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις κατά μήκος των ανατολικών ακτών για τις οποίες εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχουν κλείσει μετά την καταστροφή στον αντιδραστήρα Νταϊτσί της Tepco στην Φουκουσίμα. Μόνο δύο αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, αμφότερες στα βορειοδυτικά της χώρας. Ακόμη και όταν είναι ανενεργές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν σε λειτουργία σύστημα ψύξης για να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία των πυρηνικών καυσίμων.

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Tags: ,