Δυο (εκατομμύρια) Ρώσοι θα φέρουν την άνοιξη

Καθώς η άνοιξη φτάνει στα μισά και η θερινή περίοδος στη χώρα μας αρχίζει να ζεσταίνεται, κύκλους του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και αυτού του Τουρισμού προβληματίζει η ροή τουριστών από την Ρωσία, ιδιαίτερα αν το δει κανείς αυτό υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Κριμαία και των σχέσεων ΕΕ – Ρωσίας.

Στη χώρα μας το 2013 ταξίδεψαν περίπου 1,3 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες. μεταξύ Μόσχας και Αθήνας καταγράφηκαν εντυπωσιακές μετακινήσεις και είναι γνωστό ότι η παρτίδα του τουρισμού την προηγούμενη χρονιά σώθηκε από τους Ρώσους επισκέπτες. Η ποιότητα, μάλιστα, του τουρισμού τους παρουσιάστηκε κατά το μεγάλο ελληνορωσικό τουριστικό forum που διοργάνωσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο μεγάλος ρωσικός tour operator Labirint, το ελληνικό πρακτορείο Le Grand και η Aegean Airlines. Κατά οποίο ενημερώθηκαν οι ενδιαφερόμενοι οτι ο μέσος τουρίστας απο την Ρωσία ξοδεύει τα διπλάσια χρήματα και τις διπλάσιες μέρες παραμονής στην Ελλάδα απο το μέσο Ευρωπαίο ή Ασιάτη. Αυτό σε νούμερα μεταφράζεται σε 1100 ευρώ κατά κεφαλή και κατά μέσο ορο 10,5 ημέρες κατάλυσης.

from_russiawithlove

Οι οιωνοί, επομένως, για αύξηση του περσινού αριθμού Ρώσων στην Ελλάδα κατά το 2014 ήταν καλοί, μέχρι που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία και πάγωσαν τα επιτελεία του υπουργείου Τουρισμού και οι διπλωματικές μας Αρχές στην Ρωσία, στις οποίες γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για ενίσχυση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα (έχουν σταλεί ακόμα και επιπλέον διοικητικοί υπάλληλοι από την ΑΘήνα για υποβοήθηση του καθημερινού φόρτου εργασίας). Ήδη στις αρχές του μήνα το Προξενείο της Ελλάδος στην Μόσχα ενημέρωνε ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχουν οι κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους από την Ε.Ε. με τη διαδικασία έκδοσης βίζα σε Ρώσους τουρίστες για την Ελλάδα και ότι η διαδικασία ακολουθείται υπό φυσιολογικές συνθήκες. Κατά τη φετινή χρονιά, παρότι το πρώτο δίμηνο εμφανίστηκε πτώση στις αιτήσεις, κατά το δεύτερο δίμηνο η αριθμοί έχουν εξομαλυνθεί και όλα δείχνουν πως οι Ρώσοι θα είναι αυτοί που θα κρατήσουν ψηλά τα ποσοστά τουριστικών κερδών ανά την επικράτεια (συνολικά το πρώτο τετράμηνο έχουν εκδοθεί περισσότερες κατά 7% θεωρήσεις εισόδου σε σχέση με πέρυσι – σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι αναφερόμαστε στη χειμερινή περίοδο).

Μετά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δε, για διευκόλυνση και απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζα, οδηγίες οι οποίες αφορούν στη μείωση των απαραίτητων ημερών έκδοσης, στη δυνατότητα υποβολής αίτησης μέσω διαδικτύου, στη μείωση των κριτιρίων εξέτασης κά., από πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και σε μία ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναφέρεται ότι: «…σε συναντήσεις που έγιναν τον Απρίλιο, με εκπροσώπους του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρωσία, κατάφερε να αποσπάσει επίσημες εγγυήσεις για την απλοποίηση του καθεστώτος θεωρήσεων αυτό το καλοκαίρι».

Με όλα τα παραπάνω εν εξελίξει, δε μένει παρά να ευχηθούμε να αποφέρουν καρπούς οι προσπάθειες που γίνονται για προσέλκυση ρώσων τουριστών. Είναι προφανές ότι η οικονομική κρίση εξαετίας, πλέον, που διανύουμε μπορεί και πρέπει να λυθεί με τη συνδρομή του ακρογωνιαίου λίθου ανάπτυξης αυτής της χώρας που δεν είναι άλλος από τον τουρισμό.

Μπατιστάτος Βαγγέλης

28/4/2014

Tags: , , , , , , , , , ,