Πώς οι σπουδές και η εργασία στο εξωτερικό σε κάνουν εξυπνότερο;

papathanasiouΈρευνες δείχνουν ότι η εμπειρία διαβίωσης σε άλλες χώρες μας κάνουν πιο ευέλικτους, δημιουργικούς και με ικανούς να σκεφτόμαστε πιο περίπλοκα.

Θα αναρωτιέσαι όμως πώς γίνεται το να σπουδάζεις ή να εργάζεσαι στο εξωτερικό, να σε αλλάζει. ΟΚ, σίγουρα μπορείς να επιστρέψεις με ένα φωτογραφικό άλμπουμ γεμάτο αναμνήσεις ( από ταξίδια, πάρτι και δουλειά) και μια βαλίτσα γεμάτη αναμνηστικά (για τους συγγενείς και φίλους ,αλλιώς θα σου κλαίγονται ότι τους ξέχασες) . Αλλά μπορείς επίσης να γυρίσεις στην πατρίδα με την ικανότητα να σκέφτεσαι πιο πολύπλοκα και δημιουργικά-και ίσως, ως επακόλουθο, να είσαι πιο επιτυχημένος/η επαγγελματικά (πολύ ουάου δεν ακούγεται; )

Αυτά είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται από ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των σπουδών και της εργασίας στο εξωτερικό. Για παράδειγμα: Μια μελέτη με επικεφαλής τον William Maddux, αναπληρωτής καθηγητής της οργανωτικής συμπεριφοράς στο INSEAD, διαπίστωσε ότι η άμεση επαφή και ανάμειξη με ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον των φοιτητών που εγγράφονται σε ένα διεθνές πρόγραμμα MBA (στο βαθμό που αυτοί έχουν προσαρμοστεί σε νέες κουλτούρες και έχουν μάθει 2-3 πράγματα γι’ αυτές) , τους βοήθησε να διαχειρίζονται πιο εύκολα περίπλοκες καταστάσεις. Δηλαδή, οι μαθητές που υιοθέτησαν μια ανοικτή και προσαρμοστική στάση απέναντι σε ξένους πολιτισμούς εξελίχθηκαν σε άτομα που ήταν περισσότερο σε θέση να συνδέουν διαφορετικές ιδέες μεταξύ τους. Επιπλέον , αυτή η επιλογή των μαθητών για ένα διαπολιτισμικό τρόπο ζωής μπορούσε να αυξήσει ακόμα και τις ευκαιρίες για εργασία που θα τους προσφέρονταν μετά τη λήξη του προγράμματός τους. Γενικότερα, αναφέρει ο φίλος μας ο Maddux, “Οι άνθρωποι που έχουν διεθνή εμπειρία ή μπορούν να κατανοούν βαθιά και να ζουν με ευκολία σε περισσότερους από έναν πολιτισμούς , αποδίδουν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων και εμφανίζουν περισσότερή δημιουργικότητα. Παράλληλα , η ερεύνα δείχνει ότι τα άτομα που έχουν αυτή τη διεθνή εμπειρία είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις “.

Η Angela Leung, αναπληρώτρια καθηγήτρια της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης είναι μια άλλη ερευνήτρια η οποία έχει ασχοληθεί με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της διαβίωσης στο εξωτερικό. Αναφέρει ότι τα άτομα με περισσότερες εμπειρίες από διαφορετικούς πολιτισμούς είναι σε καλύτερη θέση να παράγουν δημιουργικές ιδέες και να κάνουν απροσδόκητες συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ιδεών.

Όπως ο Maddux, έτσι και η Leung διαπίστωσε ότι τα πλεονεκτήματα της ζωής στο εξωτερικό υφίστανται για εκείνους που είναι πρόθυμοι να προσαρμοστούν στους ρυθμούς της χώρας υποδοχής: «Τα απρόσμενα δημιουργικά οφέλη που προκύπτουν από την πολυπολιτισμική εμπειρία», γράφει, «δυνητικά εξαρτώνται από το βαθμό στον οποίο τα ίδια τα άτομα είναι ανοικτά σε ξένες κουλτούρες. Μια ανοιχτόμυαλη κοσμοθεωρία», προσθέτει, « περιλαμβάνει την, ως ένα βαθμό, ανοχή στην ασάφεια, στην πιθανότητα να βρεθείς σε καταστάσεις που δεν τελειώνουν και σε ζητήματα που δεν επιδέχονται σταθερών απαντήσεων».

Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε άλλες χώρες έχουν ήδη την τάση να είναι δημιουργικοί και να έχουν πολύπλοκη σκέψη; Ο David Therriault, αναπληρωτής καθηγητής της εκπαιδευτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (υπόσχομαι, είναι το τελευταίο όνομα που αναφέρω σε αυτό το κείμενο), θεωρεί ως πιθανή αυτή τη δυνατότητα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ανέθεσαν δημιουργικές «εργασίες σκέψης» σε τρεις ομάδες προπτυχιακών φοιτητών: 1)φοιτητές που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό, 2) φοιτητές οι οποίοι σχεδιάζουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και 3)φοιτητές που δεν είχαν σπουδάσει και δεν σκοπεύουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Η ομάδα των φοιτητών που είχαν όντως σπουδάσει στο εξωτερικό ξεπέρασαν τις άλλες δύο ομάδες στη δημιουργική σκέψη.

Οι σπουδές ή η εργασία σε άλλη χώρα μπορούν να σε μετατρέψουν σε άνθρωπο με πιο ευέλικτο, δημιουργική και σύνθετη σκέψη, με την προϋπόθεση να είσαι πρόθυμος να προσαρμοστείς και να μάθεις από άλλους πολιτισμούς. Όπως λέει και ένα ρητό: «When in Rome, do as the Roman’s do».

(Πηγή: time.com) 

Tags: , , , , , , , , , ,