Πώς είναι να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό

Θέλοντας να μάθουμε πώς είναι να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, μιλήσαμε με τον Κωνσταντίνο, απόφοιτος Ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ Λαμίας, ο οποίος έκανε την πρακτική του άσκηση στη Βραζιλία μέσα από το πρόγραμμα Global Talent.

globalllll

Πώς αποφάσισες να κάνεις πρακτική άσκηση στο εξωτερικό και μάλιστα μια χώρα τόσο μακρινή όπως η Βραζιλία;

Ήταν η εποχή που έψαχνα για εργασία και μια φίλη του αδερφού μου ήταν στην AIESEC και με ενημέρωσε για το πρόγραμμα Global Talent και τον οργανισμό. Ήταν κάτι που το ήθελα γιατί έψαχνα για εργασιακή εμπειρία.

Όσον αφορά τη χώρα, πάντα είχα την πεποίθηση ότι τον να βγαίνεις έξω από τα σύνορα σου, να πηγαίνεις σε άλλες χώρες και σε άλλες ηπείρους, είναι μια μοναδική εμπειρία η οποία θα σου φανεί χρήσιμη.

Η ζωή στη χώρα που πήγες, φαντάζομαι ότι είναι αρκετά διαφορετική από αυτή στην Ελλάδα. Η προσαρμογή σε ένα τέτοιο περιβάλλον ήταν δύσκολη για σένα;

Όχι. Η ζωή, οι άνθρωποι και η γλώσσα μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά αυτό που έχω αποκομίσει εγώ από αυτή την εμπειρία είναι ότι η Βραζιλία για μένα είναι μια άλλη μεγάλη Ελλάδα. Όλοι εκεί με αγκάλιασαν, ήταν πολύ καλοί μαζί μου και από πλευράς εταιρείας αλλά και από πλευράς τοπικής επιτροπής. Θα έλεγα ότι έχουν μεσογειακό ταμπεραμέντο, κοντά στο δικό μας. Αυτό συνεπάγεται ότι κάνεις εύκολα φιλίες, γνωρίζεις εύκολα κόσμο, είναι φιλικοί οι άνθρωποι και σε βοηθάνε ο, τι χρειαστείς.

Από άποψη ικανοτήτων τι θα έλεγες ότι κέρδισες εσύ από αυτή την εμπειρία;

Ανέπτυξα προσωπικές δεξιότητεςαποκόμισα πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία και έμαθα να δουλεύω αποτελεσματικά σε ομάδες. Σε προσωπικό επίπεδο έμαθα πράγματα, έκανα έρευνα, έψαξα την αγορά, με βοήθησαν οι συνάδελφοί μου στο να μάθω και να καταλάβω συγκεκριμένα πράγματα πάνω στη δουλειά. Όλα αυτά ήταν η κληρονομιά που απέκτησα τελειώνοντας αυτή την εμπειρία.

Ποια στιγμή από την εμπειρία σου θυμάσαι πιο έντονα;

Θυμάμαι την πρώτη μέρα που πήγα στην εταιρεία. Σε όλη την εταιρία είχαν ελληνικές και βραζιλιάνικες σημαίες και υπήρχε ένα μεγάλο monitor στην είσοδο της εταιρείας που έγραφε “Welcome Konstantinos”. Αυτό πραγματικά με έκανε να αισθανθώ πιο άνετα και να σπάσει ο πάγος. Αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να αισθανθώ ότι είμαι ένας από αυτούς και μπορώ να τους ρωτήσω ό, τι χρειάζομαι και να νιώσω πιο ζεστά στο εργασιακό μου περιβάλλον.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να είχες κάνει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σου στο πρόγραμμα;

Όχι νομίζω ότι η υποστήριξη που είχα από τα μέλη της AIESEC και από την εταιρεία εκεί ήταν πολύ καλή. Η εμπειρία μου ήταν μοναδική και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Είναι κάτι που θα μου μείνει στη ζωή μου και θα το λέω στους φίλους και στα παιδιά μου.

Αν τελικά έπρεπε να περιγράψεις την εμπειρία σου με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

Θα έλεγα αγάπη προς τους ανθρώπους που πραγματικά την οφείλεις και είναι τα μέλη της AIESEC, ασφάλεια, από την άποψη ότι αναλαμβάνουν κάθε πρόβλημα που μπορεί να σου προκύψει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πρόγραμμα, και η τρίτη λέξη θα έλεγα ότι είναι η αισιοδοξία. Αντιμετωπίζεις το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, αλλάζει η ψυχική σου διάθεση, αισθάνεσαι πιο δυνατός, ότι έχεις πετύχει κάτι.

Πιστεύεις ότι άλλαξες σαν άνθρωπος;

Σίγουρα! Έχω γίνει πιο εξωστρεφής, έχω κάνει καινούριες φιλίες, τα μάτια μου έχουν δει νέα τοπία και έχω μάθει και μια νέα γλώσσα. Είναι πολλά αυτά που παίρνεις και μάλιστα σε ένα μικρό διάστημα έξι μηνών, όπως πήγα εγώ.

Έχεις κάποια άλλη σκέψη που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Θα ήθελα να πω στα νέα παιδιά να μη φοβούνται να τολμήσουν, να κάνουν αυτό που τους αρέσει, να μην έχουν την ανασφάλεια ότι θα βρεθούν σε μια ξένη χώρα και ένα ξένο περιβάλλον. Πηγαίνοντας σε μια ξένη χώρα θα σου δοθεί η ευκαιρία να αποδείξεις στον εαυτό σου και στους άλλους ότι αξίζεις, είσαι ανοιχτός στο διαφορετικό, ανοίγεις την καρδιά σου για να μάθεις κάτι καινούριο. Πρέπει να είμαστε δυνατοί, αισιόδοξοι και να μη φοβόμαστε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα.

Αν θέλεις να ζήσεις και εσύ μία αντίστοιχη εμπειρία, κάνε αίτηση εδώ μέχρι τις 14 Ιουνίου!

http://aiesec.gr/students/global-talent/

Αλεξάνδρα Νικοπούλου,

alumni της AIESEC και φοιτήτρια Πανεπιστήμιο Πειραιά

Tags: , , , , , , , , , , , ,