Πως ν’αξιοποιήσετε την πρακτική άσκηση με τον καλύτερο τρόπο

praktiki_askisiΈνας μεγάλο αριθμός από σας, φτάνοντας στο τελευταίο έτος των σπουδών σας θα κληθείτε να κάνετε πρακτική άσκηση πριν πάρετε το πτυχίο σας, η οποία για τους μεν φοιτητές των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων είναι υποχρεωτική για το πτυχίο ενώ για τους φοιτητές των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων είναι προαιρετική στις περισσότερες Σχολές. Η διάρκεια της κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες. Τα Γραφεία Διασύνδεσης των Ιδρυμάτων σας παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες αλλά και διευκρινίσεις σε τυχόν απορίες σας για το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής, θα έρθετε σε επαφή με την αγορά εργασίας και θα δουλέψετε σε πραγματικό περιβάλλον εργασίας, θα έχετε την ευκαιρία να εφαρμόσετε και να αναπτύξετε τις γνώσεις που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Επιπλέον, θα αποκτήσετε νέες διαπροσωπικές/ εργασιακές δεξιότητες, θα μπορέσετε να διερευνήσετε στην πράξη αν σας αρέσει πραγματικά το συγκεκριμένο αντικείμενο, θα ανακαλύψετε περαιτέρω αντικείμενα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να ενδυναμώσετε το βιογραφικό σας, στοιχείο που θα σας βοηθήσει να μεταβείτε ομαλότερα στην αγορά εργασίας, και να αποκτήσετε ένα κύκλο επαγγελματικών επαφών που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος και στη μετέπειτα επαγγελματική σας πορεία. Το ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιήσετε το διάστημα αυτό ώστε στο τέλος του να έχετε αποκομίσει τα περισσότερα δυνατά οφέλη και να μην αποτελέσει απλά “χαμένο χρόνο”.

Στη συνέχεια παρατίθενται τα σημεία που θα χρειαστεί να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε την πρακτική όπως και το τι θα πρέπει να προσέξετε και να έχετε στο νου σας, κατά τη διάρκεια της.

  • Πριν ξεκινήσετε πρακτική άσκηση θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε ποιοι είναι οι στόχοι σας σε σχέση με την καριέρα σας, σε ποιο τομέα θα θέλατε να δουλέψετε τελειώνοντας τις σπουδές σας και να συγκεντρώσετε πληροφορίες σε σχέση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.
  • Επιπλέον, προσδιορίστε ποιες δεξιότητες έχετε ήδη και ποιες χρειάζεται να αποκτήσετε ή να αναπτύξετε παραπάνω για να επιτύχετε τους στόχους σας. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι, όταν ξεκινήσετε την πρακτική σας, να την αξιοποιήσετε προς την επαγγελματική κατεύθυνση που θέλετε να κινηθείτε.
  • Δε θα πρέπει να ξεχνάτε, ατά το διάστημα αυτό, ότι λογαριάζεστε σαν εργαζόμενος της εταιρείας και συνεπώς απαιτείται και αναμένεται από σας άκρως επαγγελματική συμπεριφορά σε όλες τις εκφάνσεις της παραμονής σας στον εργασιακό χώρο που κάνετε την πρακτική σας, από την τήρηση του ωραρίου μέχρι τη συνεπή ολοκλήρωση των καθηκόντων που σας ανατίθενται.
  • Ακόμα, μη διστάζετε να ρωτάτε και να λύνετε απορίες που προκύπτουν επάνω στη δουλειά και μην αφήνετε ανεκμετάλλευτη καμία ευκαιρία που σας παρουσιάζεται να αποκτήσετε καινούργιες δεξιότητες.

Κλείνοντας, να θυμάστε ότι η πρακτική άσκηση αποτελεί την πρώτη σας ευκαιρία να εργαστείτε σε πραγματικό εργασιακό χώρο στο αντικείμενο των σπουδών σας και εφόσον την αντιμετωπίσετε σοβαρά μπορεί να αποδειχτεί μία πολύ ωφέλιμη εμπειρία.

Ναταλία Κακούρου

Tags: , , , , , , , , , ,