Πως βρίσκουν δουλειά οι νέοι σήμερα;

Θυμάμαι παλιά που έπαιζα ένα παιχνίδι που τιτλοφορείται ως “το παιχνίδι της ζωής”. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να κάνεις περιουσία μεγαλύτερη από τους αντίπαλους σου. Για να φτιάξεις περιουσία έπρεπε να έχεις μια δουλειά, την οποία την αποκτούσες στην αρχή του παιχνιδιού. Υπήρχαν δυο επιλογές είτε να ξεκινήσεις κατευθείαν με μια τεχνική δουλειά ή να περάσεις από το πανεπιστήμιο. Η δεύτερη επιλογή ξεκινούσε με δυο δάνεια τα οποία έπρεπε να αποπληρωθούν πριν το τέλος του παιχνιδιού.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επέλεγες μια δουλειά τυχαία και είχες την επιλογή ανάμεσα σε τρεις να πάρεις αυτή που θέλεις.  Στη συνέχεια, πληρωνόσουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αγόραζες σπίτι, μετοχές, έκανες οικογένεια και στο τέλος έβγαινες στη σύνταξη.

Αυτό το παιχνίδι δεν μπορεί πλέον  να παραλληλιστεί με την σύγχρονη πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Αμφίβολο τι δουλειά θα βρεις, αν θα βρεις, αν θα πληρωθείς, αν θα κάνεις οικογένεια ή ακόμα και αν θα πάρεις ποτέ σύνταξη.

ergasia_neoi

Πως βρίσκουν δουλειά όμως οι νέοι σήμερα παρ’ όλες τις αντιξοότητες;;

Το Υπουργείο και ο ΟΑΕΔ συνεργάζονται και προκηρύσσουν θέσεις εργασίας μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Χαμηλότατος μισθός, πολλές ώρες και πλήρης εκμετάλλευση  ανέργων, οι οποίοι θα ξαναβρεθούν στη θέση από την οποία ξεκίνησαν (άνεργοι).

Άλλος τρόπος είναι μέσο γνωστού είτε φίλου είτε συγγενή. Όταν ανοίξει ένα πόστο στην δουλειά τους θα είσαι ο πρώτος που θα ενημερώσουν.

 Μια άλλη επιλογή είναι η μαζική αποστολή βιογραφικών παντού! Σε προκηρύξεις και όπου υπάρχουν ευκαιρίες. Δεν κοιτάς να βρεις κάτι στον τομέα σου, απλώς ανοίγεις τις επιλογές σου.

Ένας πιο απαιτητικός και δύσκολος δρόμος είναι η πλήρης ενασχόληση με ένα αντικείμενο. Όταν φτάσεις στο σημείο να έχεις γίνει ειδικός κάπου ανοίγονται νέες επιλογές εκτός Ελλάδας. Σε μέρη που ανταμείβονται και τα προσόντα και οι γνώσεις σου.

Τέλος για τους πιο τολμηρούς που δεν αντέχουν να είναι υφιστάμενοι, υπάρχει και η επιλογή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι τρόποι για να βρουν δουλειά οι νέοι έχουν αλλάξει δραματικά. Παλαιότερα έμπαινες στην επετηρίδα και περίμενες να διοριστείς, μπορούσες να πας να δουλέψεις δίπλα σε έναν τεχνίτη και να μάθεις την τέχνη, υπήρχαν δουλειές και όποιος ήταν άνεργος βρισκόταν σε αυτή τη θέση συνήθως από δική του επιλογή. Η νέα λέξη για την εργασία είναι η «απασχόληση» και ο εργαζόμενος είναι πλέον «απασχολούμενος» και σε περιπτώσεις «εθελοντής». Έχω ακούσει περιπτώσεις που παιδιά δουλεύουν δοκιμαστικά για ένα, δύο ή/και περισσότερους μήνες απλήρωτα και στο τέλος τα διώχνουν για να πάρουν άλλα στη θέση τους.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που προσπαθούν να βάλουν ένα τέλος στην ανεργία δίνοντας την ευκαιρία μέσω των αγγελιών να βρεθεί η κατάλληλη εργασία. Σε άνθιση είναι τα επαγγέλματα του διανομέα εντύπων, των τηλεφωνητών, των πλασιέ, των σερβιτόρων, της καθαρίστριας και της (εμφανίσιμης) γραμματέως. Αυτή είναι η εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα. Αυτοί που έχουν δουλειά να φοβούνται πως θα έρθει η ώρα της διαθεσιμότητας και της απολύσεως, και αυτοί που δεν έχουν να πατούν επί πτωμάτων για μια θέση στον ήλιο.

Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι καλή τύχη σε αυτούς που ψάχνουν για δουλειά και καλή δύναμη σε αυτούς που εργάζονται σε αντίξοα εργασιακά περιβάλλοντα.

Tags: , , , , , , , , , , ,