Προτάσεις για βιβλίο

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ λοιπόν…

Ο μήνας που θα συνδέσει τη μαγεία του καλοκαιριού με την άφιξη του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι συναντήσαμε ανθρώπους πολυδιαβασμένους, με πολύ καλά δομημένο λόγο. Ο υπέροχος Έλληνας είναι λάτρης της ζωής, του ήλιου, της θάλασσάς του, της οικογένειας, του συνανθρώπου και του καλού βιβλίου εντέλει. Ένας ικανός δημιουργός, ένας ασύλληπτος ταξιδευτής, ένας Οδυσσέας.

Η University Press για όλους εσάς τους υπέροχους Έλληνες λοιπόν αυτό το μήνα προτείνει:

“Bruce”

bruceTου Peter Ames Carlin (εκδ. Ροδακιό)

Ο εκδοτικός οίκος συνεχίζει τη μουσική σειρά «Λατέρνατιβ» που μας έδωσε πριν ένα χρόνο την εξαιρετική αυτοβιογραφία του Κιθ Ρίτσαρντς. Τώρα ήρθε η σειρά του Μπρους Σπρίνγκστιν και της βιογραφίας του «Bruce», που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες στις ΗΠΑ γραμμένη από τον Peter Ames Carlin (βιογράφο και των Brian Wilson και Paul McCartney). Το βιβλίο διατρέχει όλη την –καθόλου εύκολη- ζωή του μουσικού από το Νιου Τζέρσει που έφτασε να γίνει status symbol της αμερικανικής  πολιτιστικής και πολιτικής πραγματικότητας, ενσαρκώνοντας την τιμιότητα, την αυθεντικότητα, τη λαϊκότητα, τη ροκ ιδεολογία και την αγωνία του μέσου Αμερικάνου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στις 22/7, ταυτόχρονα με την προβολή στο Μουσείο Μπενάκη του ντοκιμαντέρ: “Bruce Springsteen and I”. Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο: «Όπως ακριβώς συνδύασε το γκόσπελ, το ροκ εν ρολ, το rhythm and blues, τη φολκ, την τζαζ και τη λαϊκή εορταστική μουσική σ’έναν ήχο που αντηχούσε την κραυγή του έθνους, με τον ίδιο τρόπο η ιδιαίτερη μαγεία του Μπρους προερχόταν απ’ την ικανότητά του ν’ αποκρυπτογραφεί τις σχέσεις που κρατούν τον κόσμο ενωμένο, ακόμα κι όταν βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης».

Το επόμενο βιβλίο της σειράς θα είναι η ιστορία των Joy Division γραμμένη από τον Peter Hook.

Για τη συνέχεια η Κόκκινη Βασίλισσα….

hkokkinhvasilisaaΓια ποιο λόγο οι άνδρες ζητούν τις γυναίκες σε γάμο, και ποια λογική υπόκειται των εξωφρενικών αντιλήψεών μας για την ομορφιά; Γιατί οι μοιχαλίδες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να συλλάβουν παιδί με τον εραστή παρά με το σύζυγό τους; Υπάρχουνε νοητικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα; Πώς εξηγείται ο μεγάλος μας εγκέφαλος και μήπως αυτός δεν είναι τελικά παρά ένα όργανο ερωτοτροπίας; Είναι το σεξ ο καθοριστικός παράγοντας για την ανθρώπινη επιβίωση; Γιατί υπάρχουν δύο φύλα; Σε τι ωφελεί η σεξουαλική αναπαραγωγή; Γιατί οι άνθρωποι δεν είναι ερμαφρόδιτοι; Μήπως το ανδρικό φύλο είναι περιττό; Γιατί τα ωάρια είναι μεγάλα και ακίνητα ενώ τα σπερματοζωάρια μικρά και κινούμενα;

Χρησιμοποιώντας το μύθο της Κόκκινης Βασίλισσας (η οποία αναγκάζεται να τρέχει διαρκώς προκειμένου να παραμένει στην ίδια θέση), ο συγγραφέας μας δίνει απαντήσεις για εκατοντάδες αινίγματα της ανθρώπινης φύσης και του ανθρώπινου πολιτισμού. Γιατί η σεξουαλική αναπαραγωγή αποτελεί την καλύτερη στρατηγική του ανθρώπου για την αντιμετώπιση των αενάως μεταλασσόμενων παρασίτων του; Πώς συμβιβάζεται η κοινή ανθρώπινη φύση μας με την μοναδικότητα του ατόμου; Γιατί σε πολλά είδη ζώων τα αρσενικά είναι όμορφα και στολισμένα και τα θηλυκά άσχημα και αστόλιστα ενώ στον άνθρωπο φαίνεται να ισχύει το αντίθετο; Έξοχα γραμμένη, η Κόκκινη Βασίλισσα προσφέρει έναν συναρπαστικό νέο τρόπο ερμηνείας των ανθρώπινων ιδιαιτεροτήτων και της εξέλιξής τους.

Ελένη Παναγάκου

Tags: , , , ,