Προτάσεις για βιβλίο, Απρίλιος 2013

Kαλοκαιρία πλέον! Έχουν ανοίξει τα καλοκαιρινά στέκια στην πόλη, όπου μπορούμε να πιούμε το κρασί μας απολαμβάνοντας ένα βιβλίο, επισκέπτονται την χώρα beautiful people και στην ατμόσφαιρα αιωρούνται πολύ ευχάριστα συναισθήματα….

panagakou1Έτσι λοιπόν ξεκινάμε με μια ΣΥΝ-ΖΗΤΗΣΗ, ένα ζωντανό διάλογο για θέματα που συνδέουν σε διάφορα επίπεδα ανάλυσης τις θετικές με τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η συζήτηση αυτή γίνεται ανάμεσα στον Γεώργιο Μπαμπινιώτη(διακεκριμένο γλωσσολόγο) και τον Δημήτρη Νανόπουλο, διακεκριμένο καθηγητή Φυσικής του Παν/μίου Texas.

Οι συζητητές αναφέρουν: Το προϊόν αυτής της συζήτησης ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια επιστημονική ανάλυση και για τους δύο. Και το κυριότερο: ήταν μια αποκάλυψη, που επιβεβαίωσε την αρχική μας διαίσθηση για ένα ‘’συνεχές’’(continuum)της γνώσης που δικαιώνει μια κοινή επιστημονική στάση και των δύο μας ενάντια στον κατακερματισμό της γνώσης. Η συζήτηση, όπως καταγράφεται πλέον εδώ, μας έπεισε αμετάκλητα για την ανάγκη μιας ολιστικής θεώρησης της γνώσης στην συμπληρωματική σχέση που διέπει τους ποικίλους χώρους διερεύνησης ‘’του σύμπαντος κόσμου’’ με επίκεντρο τον άνθρωπο. Διαπιστώσαμε ουσιαστικές σχέσεις και θαυμαστές παραλληλίες, που αναδεικνύονται μέσα από τη συζήτηση και που εξικνούνται από τη σκέψη και τη γλώσσα του ανθρώπου μέχρι τον φυσικό κόσμο ο οποίος μας περιβάλλει, από τον εγκέφαλο, τα γονίδια, τον κόσμο των εννοιών και των συναισθημάτων μέχρι τους φυσικούς νόμους, τα ελάχιστα συστατικά(κβάντα φωτός,quark,ηλεκτρόνια, ποζιτρόνια, φωνήματα, μορφήματα, φθόγγους)και βασικές ακόμη αρχές που διέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος. Έτσι αβίαστα μέσα από τη συν-ζήτηση της αλήθειας σε ορισμένους καίριους χώρους αναπτύχθηκε ένας προβληματισμός για αισθητές παραλληλίες ανάμεσα στη γένεση του κόσμου και τη δημιουργία της γλώσσας, ανάμεσα στην κοσμογονία και τη γλωσσογονία, που κρίναμε ότι μπορεί να είναι και ο τίτλος της συζήτησής μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το θέμα αυτό μονοπωλεί το περιεχόμενο του διαλόγου, ο οποίος απλώνεται πολύ πιο πέρα,σ΄ένα μεγάλο πλήθος θεμάτων.

Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία λοιπόν……..

 

panagakou2Για την συνέχεια η University Press προτείνει ένα βιβλίο του Άλαν Γκάρνερ, ώστε να γίνετε περισσότερο αποτελεσματικοί σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.Υπάρχουν πιθανόν χίλιοι τρόποι για να πούμε το ίδιο πράγμα άλλοι τόσοι για να’ακούσουμε’’αυτό που ο άλλος μας λέει,είναι φανερό πως η απλούστατη καθημερινή διαδικασία του’λέω κάτι σε κάποιον’’ δεν είναι τόσο απλή’’. Επειδή το σύνολο η λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας μας είναι ουσιαστικά ο μοναδικός φορέας για να μεταφέρουμε-και επομένως ναμοιραστούμε-τις ιδέες μας, τιςπροσδοκίες και τασυναισθήματά μας,είναι παραπνω από σημαντικό πως,΄’οσο ξεκάθαροι και αμοιβαίοι είναι οι κώδικες της επικοινωνίας μας,τσο πιο αποτελεσματική γίνεται και η διαπροσωπική μας επικοινωνία.Το βιβλίο του Άλαν Γκάρνερ Η τέχνη της επικοινωνίας, γραμμνο από έναν ειδικό στην τέχνη της κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων επικοινωνίας.

Γραμμένο από ένα ειδικό στην τέχνη της κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων επικοινωνίας,αλλά και από κάποιον που στην πορεία των τελευταίων πολλών χρόνων έχει διδάξει αμέτρητες φορές αυτή την τέχνη,αποτελεί το απόσταγμα της τεράστιας εμπειρίας του συγγραφέα.

Ελένη Παναγάκου

Tags: , , , ,