Προτάσεις για βιβλίο, Φεβρουάριος 2013

idanikes_fonesH University Press προτείνει αρχικά ποίηση:Έχοντας κατά νου τη θεραπευτική επενέργειά της και με την επιθυμία να συναντηθούν ποικίλες φωνές σημαντικών ποιητών μας, δημιουργήθηκαν τρεις τόμοι με αντιπροσωπευτικά ποιήματά τους, που συνοδεύονται(ο καθένας) από ένα CD της LYRA, στο οποίο ακούγονται οι αυθεντικές φωνές των ποιητών, οι <<ιδανικές κι αγαπημένες>>, να τα διαβάζουν. Οι ποιητές που περιλαμβάνονται σε κάθε τόμο επιλέχτηκαν με κριτήριο την εποχή στην οποία ανήκουν (Παλαμάς, Καβάφης, Σικελιανός, Βάρναλης),το κοινό λογοτεχνικό ρεύμα που τους επηρέασε (Ρίτσος, Βρεττάκος, Ελύτης, Εμπειρίκος, Εγγονόπουλος)και τη γενιά στην οποία εντάσσονται (Αναγνωστάκης, Σαχτούρης, Σινόπουλος). Εξαίρεση αποτελεί ο Σεφέρης που προτάχθηκε στην τελευταία ομάδα, λόγω της μεγάλης επίδρασης που άσκησε στο ποιητικό ύφος και ήθος αυτών των ποιητών

Πεζογραφία για τη συνέχεια…

Februarios_COVER_FINAL_SMALLEST

Τον Φεβρουάριο του 2011 ένας νέος άνδρας χάνει τη γυναίκα του σε τροχαίο ατύχημα. Ένα χρόνο αργότερα αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο για την απώλειά της, αλλά και για την απώλεια της δουλειάς του, του μέλλοντός του, της ταυτότητάς του, για την απώλεια κάθε ελέγχου στη ζωή του, για τις απότομες και μεγάλες απώλειες μιας χώρας ολόκληρης. Έχει, βεβαίως, τους δικούς του, προσωπικούς λόγους που γράφει. Όπως έχει και μυστικά να αποκαλύψει, από εκείνα που μόνο σ’ ένα μήνα σαν αυτόν, τον Φεβρουάριο του εξαγνισμού, μπορούν να φανερωθούν.

Ο Φεβρουάριος ήταν ένα πρωτοφανές εγχείρημα «δημόσιας» συγγραφής: κάθε μέρα και επί έναν μήνα ο συγγραφέας ανέβαζε το κεφάλαιο που ολοκλήρωνε στο www.februarios.com, ενώ οι αναγνώστες το διάβαζαν και το σχολίαζαν. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι διαδραματίζεται σε μια Ελλάδα πραγματική, είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες δόσεις αλήθειας να περνούν μέσα στο κείμενο, όπως μια ξαφνική νεροποντή, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο εμπρησμός δεκάδων κτηρίων στην πόλη, η ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου από τη Βουλή, ο εκτροχιασμός μιας κοινωνίας προς έναν αβέβαιο προορισμό.

Ένα από τα πιο ζωντανά και διαδραστικά λογοτεχνικά πειράματα που έχουν επιχειρηθεί ποτέ. Κατά τη διάρκειά του 15.000 αναγνώστες το έζησαν online περισσότερες από 100.000 φορές. Φέτος , και αφού το τελικό βιβλίο διορθώθηκε, επιμελήθηκε και κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Καστανιώτη ανεβαίνει στο Inτernet για ένα μήνα.

Ένα κεφάλαιο την ημέρα από 1η Φεβρουαρίου μέχρι 1η Μαρτίου του 2013.Διαβάστε το τελικό κείμενο του Φεβρουαρίου φέτος όπως διάβασαν 15000 άνθρωποι το αρχικό πέρυσι.

 Και για το τέλος το πρώτο βιβλίο της Adrianna SakkaO (Λι)λύκος φορούσε Tods

lilikosΥπόθεση: Η Λιλίκα πλήττει. Η σχέση της; Υπερβολικά ήρεµη. Η δουλειά της ως μεταφράστριας; Βαρετή. Ενώ η ίδια έχει όνειρα. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι µια δουλειά που θα της επιτρέψει να ακουμπήσει ένα δημοσιογραφικό κασετόφωνο μπροστά στον Karl Lagerfeld και να του πάρει συνέντευξη. Όταν, λοιπόν, ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία περιοδικά την προσλαμβάνει ως συντάκτρια µόδας, δεν µπορεί παρά να πετάει στα σύννεφα. Τι κι αν το έτερον ήµισυ µουρµουρίζει ενοχληµένο και της τραβάει συνεχώς το µανίκι για λίγη προσοχή. Τι κι αν κάποια στιγµή αγανακτισµένο αποχωρεί απ’ το τοπίο. Ζει το «όνειρό» της και δεν επιτρέπει σε κανέναν να της το χαλάσει.

Εκτός ίσως από το ίδιο το όνειρο, που γρήγορα αρχίζει να µετατρέπεται σε εφιάλτη. Η οικονοµική κρίση κλονίζει το περιοδικό, οι απολύσεις ξεκινούν και τα άψογα µανικιουρισµένα νύχια των συναδέλφων γρατζουνάνε αγριεµένα την ιλουστρασιόν σαπουνόφουσκα. Ο έρωτας, ωστόσο, timing δεν κοιτά και να που, στο γενικό κλίµα πανικού και αγωνίας, η Λιλίκα γνωρίζει έναν αλλοπρόσαλλο και µυστηριώδη άντρα και χωρίς δεύτερη σκέψη υποκύπτει στη γοητεία του.

Καλή ανάγνωση!!!

Ελένη Παναγάκου

Tags: , ,