Προτάσεις για βιβλίο, Μάρτιος 2013

nitseΜάρτιος…….

Ο μήνας που η Δήλος κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας γιόρταζε τον μουσηγέτη θεό της, τον Απόλλωνα! Ο μήνας που αρχίζει το φως να ξανακάνει την εμφάνισή του…..Τέχνη, φύση, ανθρώπινο στοιχείο αρχίζουν να πορεύονται ανοδικά μετά τον λήθαργο του χειμώνα!!! Η διάθεση φτιάχνει και η University Press για το μήνα αυτό προτείνει αρχικά “99 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ” του ιδιοφυούς Γερμανού καθηγητή κλασικής φιλολογίας Νίτσε. Από την καθημερινή ζωή μέχρι τον κόσμο των επιχειρήσεων, η φιλοσοφία του Νίτσε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμβουλος σε κάθε δύσκολη στιγμή. Στα 99 κεφάλαια του βιβλίου αυτού o Άλλαν Πέρσυ συγκεντρώνει τις πιο καίριες σκέψεις του μεγάλου φιλοσόφου, δείχνοντας πως μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε στιγμή της ζωής. Μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις, να ανακτούμε το θάρρος μας, να ξαναβρίσκουμε τη σωστή πορεία μας, να σταθμίζουμε τη σημασία των όσων μας συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας…

 

paideia_maxvnΓια την συνέχεια ο Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης του ΑΠΘ, γράφει ένα βιβλίο για την παιδεία. Το μέγιστο πρόβλημα αλλά και μέγιστο αγαθό κατά τον Πλάτωνα. Πίσω από την οικονομική και οικολογική κρίση της εποχής κρύβεται μια πολύ σοβαρότερη κρίση αξιών, η οποία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε πορεία είναι να αλλάξουν οι άνθρωποι. Και ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να αλλάξει ριζικά προσανατολισμό η Παιδεία. Να ξεκινήσει δηλαδή τώρα μια μορφωτική επανάσταση, ένας νέος Διαφωτισμός, που θα αναστρέψει τον αγοραίο και υλιστικό προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, με σκοπό την επαναφορά του στην κατεύθυνση της καλλιέργειας του νου και της ψυχής.

 Για να ανοίξουν οι ορίζοντες της σκέψης και να βαθύνουν τα αποθέματα της καρδιάς. Για να ξαναγίνουμε πολίτες με ευαισθησίες και συνείδηση της συλλογικής μας ευθύνης. Η παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον, Και, ως τέτοια, είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να διορθώσουμε τη λάθος πορεία μας. Μόνο που για να συμβεί αυτό χρειάζεται επίπονη προσπάθεια και συνεχής αγώνας…Γιατί η Παιδεία, όπως άλλωστε και όλες οι πνευματικές αξίες, δεν προσφέρονται αλλά κατακτώνται. Με αγώνες σε πραγματικά…πεδία μαχών.

istoria_cinemaΓια το τέλος το βιβλίο σταθμός του Μάρκ Φερρό ¨Κινηματογράφος και Ιστορία¨. Ο Διευθυντής Σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales(EHESS) και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Annales τονίζει την επιρροή του κινηματογράφου χάρη στα ιδιαίτερα εκφραστικά του μέσα.

Οι ιστορικοί μόλις τώρα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ο κινηματογράφος, είτε πρόκειται για ντοκιμαντέρ είτε για ταινίες μυθοπλασίας, με τον ρητό λόγο που χρησιμοποιεί καθιστά προσπελάσιμο το υπόρρητο και συνιστά ένα αρχείο ανεκτίμητης ιστορικής αξίας. Από τη Μεγάλη Χίμαιρα του Ρενουάρ μέχρι το Επώνυμο:Λάκομπ,Όνομα:Λυσιέν του Λουί Μαλ, από τον Εβραίο Συς μέχρι τον Τρίτο άνθρωπο του Κάρολ Ριντ, από το Μ. Ο δολοφόνος του Φριτς Λανγκ μέχρι το Σταυροί στο μέτωπο του Κιούμπρικ, ο Μάρκ Φερρό αναδεικνύει τις πολλαπλές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην ιστορία και τον κινηματογράφο, οι οποίες επιτρέπουν την καλύτερη κατανόηση των παλαιότερων και των σύγχρονων κοινωνιών. Στον πρόλογο του βιβλίου η Σώτη Τριανταφύλλου και οι εκδόσεις Μεταίχμιο λοιπόν μας ταξιδεύουν αυτό το μήνα σε ταινίες σταθμούς…..

Καλή ανάγνωση

Ελένη Παναγάκου

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,