Στο ΑΤΕΙ Πειραιά συνεχίζουν οι «Διαδρομές» πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις

diadromesΟ Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διοργανώνει εβδομάδα πρόληψης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις , στο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά που βρίσκεται επί των οδών Πέτρου Ράλλη & Θηβών 250 στο Αιγάλεω, από 10 έως 14 Μαρτίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχουν στα κεντρικά κτίρια του Ιδρύματος, ενημερωτικά κιόσκια όπου θα διατίθεται πληροφοριακό υλικό για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και για τις σχετικές υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός.

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου και ώρα 11:00, στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου (κτίριο Ά ΣΤΕΦ) θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τις εξαρτήσεις και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις στελεχών του Οργανισμού, σχετικά με το ρόλο του ατόμου, του οικογενειακού περιβάλλοντος στη χρήση ουσιών και τις κοινωνικές διαστάσεις της εξάρτησης ενώ θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν στα θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο καθηγητής του Τμήματος Αυτοματισμού του ΑΤΕΙ Πειραιά, Δημήτριος Τσελές, Αναπληρωτής Πρόεδρος και Επιστημονικά Υπεύθυνος του ΔΑΣΤΑ.

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, την Παρασκευή 14 Μαρτίου, ο υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του ΑΤΕΙ Πειραιά, ψυχολόγος Νίκος Αλεξίου και οι ψυχολόγοι Κωνσταντίνος Βερβενιώτης και Ευστράτιος Σωτηράκης, θα παρουσιάσουν τις δράσεις που υλοποιούνται στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Παράλληλα, στελέχη του ΟΚΑΝΑ, θ’ αναλύσουν τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν στην πρωτεύουσα σχετικά με παρεμβάσεις που αφορούν στη Μείωση της Βλάβης στους  χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ εκπρόσωπος της ΜΚΟ “PRAKSIS”, θα ενημερώσει τους φοιτητές για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την έννοια της πρόληψης από αυτά. Την ίδια μέρα, στο χώρο του ΑΤΕΙ Πειραιά, θα βρίσκεται κινητή Μονάδα της ΜΚΟ “Praksis”, που θα παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης ανίχνευσης αντισωμάτων του ιού HIV στους φοιτητές.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης φοιτητών για τις εξαρτήσεις με τον τίτλο «Διαδρομές Πρόληψης: Ενημέρωση για τις Εξαρτήσεις»,εντάσσονται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο «Προγράμματα στην κοινότητα και στον δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη μείωση της ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» που υλοποιεί ο ΟΚΑΝΑ και περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα της πρωτεύουσας.

Ήδη το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν ανάλογες δράσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο ΑΤΕΙ Αθηνών, κ.α.

Tags: , , , , , , , , ,