Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών διοργανώνουν οι «Διαδρομές» Εβδομάδα Ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διοργανώνει Εβδομάδα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις , στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών που βρίσκεται στη Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, από 16 έως 20 Ιουνίου.

draseis3

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρχει στην κεντρική είσοδο του κτιρίου, ενημερωτικό κιόσκι όπου θα διατίθεται πληροφοριακό υλικό για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και για τις σχετικές υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός. Παράλληλα, στελέχη της ΜΚΟ “Praksis” θα παρέχουν με την κινητή τους μονάδα, τη δυνατότητα δωρεάν εξέτασης ανίχνευσης αντισωμάτων του ιού HIV στους φοιτητές (Παρασκευή, 20/06/14, 10:00-14:00).

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων AULA την Πέμπτη 19 Ιουνίου και ώρα 11:00, χαιρετισμό θα απευθύνει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Άννα Χριστοπούλου, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, στελέχη του ΟΚΑΝΑ, θ’ αναλύσουν τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν στην πρωτεύουσα σχετικά με παρεμβάσεις που αφορούν στη Μείωση της Βλάβης στους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ενώ θα παρουσιαστούν και θέματα που αφορούν στα θεραπευτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Την ίδια μέρα, εκπρόσωπος του Πολυιατρείου Αθήνας, θα ενημερώσει τους φοιτητές για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την έννοια της πρόληψης από αυτά.

Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τις εξαρτήσεις και θα ακολουθήσουν εισηγήσεις στελεχών του ΟΚΑΝΑ, σχετικά με το ρόλο του ατόμου, του οικογενειακού περιβάλλοντος στη χρήση ουσιών και τις κοινωνικές διαστάσεις της εξάρτησης στη Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης φοιτητών για τις εξαρτήσεις με τον τίτλο «Διαδρομές Πρόληψης: Ενημέρωση για τις Εξαρτήσεις»,είναι μια πρωτοβουλία του ΟΚΑΝΑ που εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο «Προγράμματα στην Κοινότητα και στο Δρόμο (πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης) για τη Μείωση της Ζήτησης εξαρτησιογόνων ουσιών» και περιλαμβάνει σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της πρωτεύουσας.

Ήδη το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν ανάλογες δράσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Πειραιά.

Tags: , , , , , , , , ,