Προβλήματα από τις μετεγγραφές σε κεντρικά Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης

Ασφυξία στα κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου, γιατί… δεν υπάρχουν χώροι ούτε για να καθήσουν οι φοιτητές, προκάλεσαν τελικά οι μετεγγραφές!

foitites_tei
Παρά το γεγονός ότι ο τελικός αριθμός τους δεν ξεπέρασε τις 10.000 – αισθητά μικρότερος από αυτόν που αρχικά υπολογιζόταν -, σε σχολές όπως η Νομική και Ιατρική Αθήνας, οι Ηλεκτρολόγοι και οι Αρχιτέκτονες ΕΜΠ, η Πληροφορική και η Γεωπονική ΑΠΘ κ.ά. προέκυψε έως και διπλασιασμός του αρχικού αριθμού εισακτέων και σε πολλά άλλα τμήματα ανυπέρβλητος συνωστισμός.

Αυτό καθώς, πέρα από τις κατηγορίες των μετεγγραφών που αφορούσαν τριτέκνους, πολυτέκνους, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, υπάρχουν ακόμα 17 κατηγορίες δικαιούχων εισαγωγής στα ΑΕΙ σε πρόσθετες θέσεις (π.χ. αθλητές, τέκνα Ελλήνων εξωτερικού, απόφοιτοι ξένων λυκείων, αλλοδαποί, αλλογενείς, από κατατακτήριες κ.ά.) που αυξάνουν περισσότερο τον συνωστισμό.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο σε σχολές με εργαστήρια – όπως στο Πολυτεχνείο – ενώ πρόσθετο πονοκέφαλο προκαλούν οι συνταξιοδοτήσεις πανεπιστημιακών και οι διαθεσιμότητες διοικητικών οι οποίοι δεν αντικαθίστανται, παρότι οι φοιτητές πολλαπλασιάστηκαν.

Στο Καποδιστριακό Αθηνών για παράδειγμα, όπως εξήγησε χθες ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης (στον Βήμα FΜ), υφίσταται ζήτημα απώλειας του εξαμήνου, καθώς «καλούμαστε να φιλοξενήσουμε 25% παραπάνω από τους φοιτητές που είχαμε πέρυσι. Η Ιατρική Σχολή έβαλε 168 και τώρα έχει 421. Αλλο να έχεις 170 ανθρώπους και τις υποδομές γι’ αυτούς και άλλο για 420. Δεν μπορούν π.χ. να πηγαίνουν στα εργαστήρια, διότι δεν έχουμε για τόσους φοιτητές ούτε καθηγητές ούτε διοικητικούς υπαλλήλους» είπε και κατέληξε: «Το κράτος έχει κλείσει τα αφτιά του και δεν λέει να καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπορεί να λειτουργήσει». Σε ανακοίνωση της πρυτανείας αναφέρεται ότι στοιχειώδης πράξη δικαίου θα ήταν να υπολογισθεί ένα ποσό ενίσχυσης κατά μετεγγραφόμενο φοιτητή, το οποίο να προστεθεί στα κονδύλια του ιδρύματος υποδοχής.

Πηγή: tanea.gr

Tags: , , , , , , , , , ,