Πρεμιέρα σήμερα στις Πανελλαδικές με Νεοελληνικά

panelladikes-exetaseisΜε το κρίσιμο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας γενικής παιδείας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Έκθεση, άνοιξε το πρωί η «αυλαία» των πανελλαδικών εξετάσεων στις οποίες συμμετέχουν περίπου 105.000 υποψήφιοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι πέρυσι στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ποσοστό μόλις 1,39% των υποψηφίων κατάφερε να συγκεντρώσει άριστες βαθμολογίες (από 18-20), ενώ το 28,79% έγραψε κάτω από τη βάση. Το 41,73% των υποψηφίων βαθμολογήθηκε από 12- 14,9 και το 28,06% από 15-17,9.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα συνεχιστούν μεθαύριο, Παρασκευή, με το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας (Βιολογία ή Φυσική ή Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής ή Ιστορία) και από την προσεχή Δευτέρα θα ξεκινήσει η εξέταση των μαθημάτων κατεύθυνσης. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (μάθημα επιλογής), ενώ θα ακολουθήσει από τις 21 Ιουνίου η εξέταση στα ειδικά μαθήματα.

Σημειώνεται ότι σε όλα τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα εισαχθούν συνολικά 70.305 υποψήφιοι. Από αυτούς, οι 46.735 θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και οι 23.570 στα ΤΕΙ. Φέτος, στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών οι θέσεις αυξάνονται κατά 3% και 5% αντίστοιχα συγκριτικά με πέρυσι, ενώ υπάρχει μείωση κατά 4% των θέσεων για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι οι εισακτέοι στις σχολές επιστημών υγείας.

Φέτος, οι 70.305 θέσεις θα διεκδικηθούν από όλους τους υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένων και όσων υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), δεδομένο το οποίο πιέζει πτωτικά τις βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ειδικές κατηγορίες καταργήθηκαν και οι υποψήφιοι αυτοί επέστρεψαν στο παλαιό σύστημα των ελεύθερων μετεγγραφών. Εκτιμάται ότι περίπου 10.000 – 15.000 θα είναι οι φοιτητές οι οποίοι δικαιούνται μετεγγραφή και θα μεταπηδήσουν από περιφερειακά ιδρύματα σε ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας το? αδιαχώρητο.

Πηγή: imerisia.gr

Tags: , , , , , , ,