Πραγματικές ψευδαισθήσεις

eurozone_june_pasahΑυτή η πολυσυζητημένη κρίση φταίει για όλα……… ενίοτε ευθύνονται και οι πολιτικοί, ας πούμε ότι κάποιες φορές οι ευθύνες επιρρίπτονται και στο σύστημα γενικά!

Δεν έχω ακούσει μέχρι στιγμής έναν πολίτη που να αναλαμβάνει τις ευθύνες, έχω όμως την εντύπωση πως όλο αυτό το ονομαζόμενο διεφθαρμένο σύστημα κάποιοι το δημιούργησαν.

Την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας – η οποία έγκειται στην ύπαρξη ενός κοινωνικού κράτους με την παροχή προσόδων ταυτόχρονα όμως σήμαινε και δυσλειτουργία του δημοσίου με συνεχή εκμετάλλευση- δρομολογήθηκε από την πλειοψηφία της τότε κοινωνίας. Στα ίδια πρόσωπα μπορείς να αντικρίσεις αισθήματα αγανάκτησης και αναρωτιέμαι τι ακριβώς τους εξοργίζει: το ότι η σημερινή κοινωνική – οικονομική – πολιτική κατάσταση έχει φτάσει κάποιους ανθρώπους στα πρόθυρα της κατάρρευσης οπότε αυτοί συμπάσχουν και οργίζονται ταυτόχρονα ή το ότι δεν μπορούν πλέον να ζήσουν στην υπέροχη φούσκα. Πόσο χυδαίο μπορεί να είναι να εξοργίζεσαι για κάτι που εσύ ο ίδιος και ο ευρύτερος συγγενικός σου κύκλος έχει συμμετάσχει – δημιουργήσει και ξαφνικά όλοι έπεσαν από τα σύννεφα!

Βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι οι ευθύνες επιρρίπτονται όχι μόνο στη πολιτική – η οποία προφανώς και τις έχει αλλά και στην ύπουλη Ε.Ε. , η οποία φυσικά ζηλεύει τις παραλίες και τον ήλιο της Ελλάδας. Ας δεχτούμε ότι έτσι έχει η κατάσταση: ότι υπάρχει δηλαδή μια ζήλια, μήπως θα πρέπει να βρεθεί κάποιο άλλο χαρτί για να παιχτεί, κατά προτίμηση κάπως πιο λογικό που να συνάδει με την πολιτική αλλά και με την οικονομία;

Τώρα λοιπόν που ήρθε το καλοκαίρι μπορούμε πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη καραμέλα, αλλά μεταξύ άλλων το καλοκαίρι έχουμε και άλλα event π.χ. τις ευρωεκλογές και σε αυτό το σημείο τι είδους εκπροσώπους θα στείλει η χώρα αυτή, η οποία έχει δώσει τα φώτα τις στον κόσμο, άσχετα αν τώρα δεν έχει ούτε κερί. Μην παραξενευτούμε αν η Ε.Ε. επιρρίψει και άλλες ευθύνες στην Ελλάδα για τις πολιτικές της επιλογές. Αν μη τι άλλο είναι κουραστικό ν’ ακούς συνέχεια από μια ολόκληρη χώρα σχεδόν ότι όλοι τους φταίνε για όλα. Το επιχείρημα του ότι << δεν δούλεψα μαζί με το κράτος για να έρθει να μου τα πάρει>> φοβάμαι πως δεν ευσταθεί πλέον γιατί μάλλον οι περισσότεροι όχι απλά δούλεψαν με το κράτος αλλά το εκμεταλλεύτηκαν.

Είναι λοιπόν κάπως λογικό – δίκαιο κάποια στιγμή η κρατική μηχανή ν’ αντιδράσει έστω και με λανθασμένες κινήσεις άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε καν το κράτος.

Άντζελα Πασάη

Tags: , , , , , ,