ΠΟΔΗΛΑΤΟ για ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ

ΠΟΔΗΛΑΤΩ ΜΕ ΠΑΡΕΑ…

Το ποδήλατο είναι ένα μοναχικό άθλημα, ο αναβάτης, το ποδήλατο και ο δρόμος. Εάν όμως βαριέστε να ποδηλατείτε μόνοι ή ψάχνεστε να ανεβείτε επίπεδο, η ποδηλασία μαζί με άλλους θα σας παρακινήσει, θα βελτιώσει την φυσική σας κατάσταση και θα κάνει οποιαδήποτε διαδρομή πιο ευχάριστη..

1

Τα πλεονεκτήματα της ομαδικής ποδηλασίας είναι ότι γνωρίζετε κόσμο, κάνετε φίλους ή βρίσκετε παρέα για τις βόλτες σας. Οι μεγάλες διαδρομές καλύπτονται πιο γρήγορα και με λιγότερη προσπάθεια. Μαθαίνετε νέα μέρη και διαδρομές, ενώ εάν συμβεί κάποιο μηχανικό πρόβλημα ή ατύχημα οι άλλοι ποδηλάτες θα σας βοηθήσουν. Οι ομαδικές βόλτες λειτουργούν σαν κίνητρο για να συνεχίσετε να κάνετε ποδήλατο ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες, π.χ. τον χειμώνα, που αλλιώς δεν θα βγαίνατε από μόνοι σας. Εάν ποδηλατείτε με πιο δυνατούς ποδηλάτες θα σας ενθαρρύνουν – παρασύρουν σε ένα ανώτερο επίπεδο ενώ θα σας μάθουν τα μυστικά της ποδηλασίας, απλά και μόνο παρατηρώντας τους.

2

Καταρχήν θα πρέπει να βρείτε τις ομάδες που διοργανώνουν βόλτες κοντά σας. Ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να επισκεφθείτε ένα κοντινό σας κατάστημα ποδηλάτων, όπου συνήθως θα βρείτε αναρτημένες διάφορες εκδηλώσεις. Τα περισσότερα καταστήματα συνδέονται με ποδηλατικές λέσχες, υποστηρίζουν αγωνιστικές ομάδες και σίγουρα θα βρείτε πληροφορίες για βόλτες που διοργανώνονται ακόμα και από τον ίδιο τον καταστηματάρχη ή τους μηχανικούς αφού δεν αποκλείεται να είναι και οι ίδιοι ποδηλάτες. Με τις δυνατότητες των κοινωνικών δικτύων και ειδικά του facebookθα βρείτε σχεδόν όλες τις βόλτες που γίνονται και συζητιούνται. Στην σελίδα κάθε εκδήλωσης-βόλτας υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες καθώς και τους γενικούς κανόνες κάθε ομάδας.

Πριν αποφασίσετε να ακολουθήσετε μια ομάδα θα πρέπει να γνωρίζεται από πριν εάν κατά την διάρκεια της βόλτας μείνει κάποιος πίσω τι γίνεται εάν σταματάνε ή όχι. Στις βόλτες που πάνε όλοι μαζί μπορείτε να βασίζεστε σε πιο έμπειρους ποδηλάτες που θα είναι μαζί σας. Δεν συμβαίνει αυτό σε όλες τις ομάδες οπότε καλό είναι να ρωτήσετε εάν δεν αναφέρετε κάπου. Υπάρχουν βόλτες που ο ρυθμός καθορίζεται από μερικά μέλη της ομάδας ή γίνεται για συγκεκριμένους στόχους της βόλτας που εάν δεν είστε σε θέση να ακολουθήσετε θα μείνετε πίσω. Συνήθως είναι γρήγορες και δυνατές προπονήσεις από έμπειρους ποδηλάτες. Υπάρχει όμως περίπτωση να ξεκινήσουν όλοι μαζί και στην πορεία  να χωριστούν σε μικρότερες ομάδες με διαφορετική ταχύτητα η κάθε καμία. Συνήθως σπάνε σε δύο και σπάνια σε τρεις ανάλογα την δυναμικότητα, οπότε επιλέγετε επιτόπου ποια θα ακολουθήσετε.

Οι γενικοί κανόνες στις ομαδικές βόλτες είναι οι εξείς:

  • Φοράμε απαραίτητα κράνος και έχουμε μαζί μας από μία σαμπρέλα.
  • Δεν προσπερνάμε ποτέ την πρώτη γραμμή και τους οδηγούς της.
  • Προσπαθούμε να μην αφήνουμε κενά με τον μπροστινό μας ακολουθώντας σταθερή ταχύτητα (έτσι αποφεύγουμε τα αυτοκίνητα που μπαίνουν σφήνα)
  • Κινούμαστε στο δεξιό μέρος του δρόμου σε μια λωρίδα κυκλοφορίας (αν εχει πάνω από δύο λωρίδες κυκλοφορίας) με πολύ προσοχή.
  • Βοηθάμε στο κλείσιμο τον δρόμων στις διασταυρώσεις και στα φανάρια για να μην δημιουργηθούν ατυχήματα.
  • Έχουμε ομαδικό πνεύμα και δεν αφήνουμε ποτέ κανέναν πίσω αν του δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα (π.χ. σκασμένο λάστιχο)
  • Σεβόμαστε τόσο τους οδηγούς όσο και του πεζούς.
  • Έχουμε πάντα καλοσυντηρημένα ποδήλατα.

ΠΟΔΗΛΑΤΟ για ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΥ

Ενα ανοιξιάτικο βράδυ Παρασκευής τον Μάιο του 2012 συμμετείχε στην ποδηλατοβόλτα Freeday, την πιο γνωστή της Αθήνας, μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες. Αυτό ήταν. Από τότε το ποδήλατο μπήκε για τα καλά στη ζωή της νεαρής Λίνας.

Ξεκίνησε συστηματικά τις ποδηλατικές βόλτες και, όπως λέει, το ποδήλατο έγινε η μεγάλη της αγάπη. «Το χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά, όπου μπορώ να αποφύγω το αυτοκίνητο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Kαι όπου μπορώ να το σταθμεύω και να είναι ασφαλές».

3

Το ποδήλατο είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας της Λίνας. «Συμμετέχω σε πολλές ποδηλατικές βόλτες, τόσο στην Αθήνα όσο και στα νησιά ή στην ύπαιθρο. Προσωπικά, θεωρώ ότι το ποδήλατο είναι ένα από τα πλέον καλύτερα μέσα κοινωνικοποίησης, διότι συγκεντρώνει όλου του είδους τους χαρακτήρες αλλά και κάθε ηλικία, με μια διάθεση εντελώς χαρούμενη και ανέμελη, που μας αποφορτίζει από την καθημερινή μας αγχωτική ρουτίνα».

Το ποδήλατο έχει γίνει τρόπος ζωής για χιλιάδες Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιειούν το ποδήλατο σχεδόν καθημερινά στον ελεύθερο χρόνο τους για τις βόλτες και τις εξόδους τους μέσα στην πόλη της Αθήνας.

Είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης. «Μέσα από τις βόλτες γνωρίζεις ανθρώπους».

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι πολίτες «παρά την έλλειψη υποδομών χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Σίγουρα σε σχέση με το παρελθόν βλέπουμε πολλούς να ποδηλατούν μέσα στην πόλη. Υπάρχει δηλαδή μια τάση εξάπλωσης του ποδηλάτου. Κι αυτό είναι θετικό».

Σπύρος Γλυκής

Tags: , , , , , , ,