Ποδηλατικές πτήσεις

Ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών ή απλά Ελληνικό ήταν το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας για πάνω από 60 χρόνια, μέχρι το Μάρτιο του 2001, οπότε και έκλεισε, αντικαθιστούμενο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο κωδικός του κατά την ΙΑΤΑ ήταν ATH. Το πολιτικό αεροδρόμιο είχε δύο τερματικούς σταθμούς, ο δυτικός για την Ολυμπιακή Αεροπορία και ο ανατολικός για τις διεθνείς πτήσεις.

elliniko2

Το αεροδρόμιο άρχισε να κατασκευάζεται το 1938 στη περιοχή Χασάνι, με διάδρομο προσγειώσεως 1.800 μέτρων μετά από απαλλοτρίωση τμημάτων των τότε κοινοτήτων Κομνηνών και Ελληνικού. Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος όμως δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή του. Κατά την περίοδο της Γερμανο-Ιταλικής κατοχής επίσπευσαν οι Γερμανοί την επέκτασή του για δικούς τους σκοπούς. Αντίθετα η συμμαχική αεροπορία επεδίωξε να παρεμοδίσει τη συμπλήρωσή του με συνέπεια επί σειράς επιδρομών, κυρίως νυκτερινών βομβαρδισμών προς αποφυγή θυμάτων εκ των εργαζομένων εκεί Ελλήνων. Από τους βομβαρδισμούς εκείνους είχαν προκληθεί πολλές ζημιές ακόμη και στους παρακείμενους οικισμούς. Κατά την αποχώρησή τους όμως οι Γερμανοί κατέστρεψαν τους διαδρόμους του.

Μετά τη λήξη όμως του πολέμου οι ζημιές αυτές επιδιορθώθηκαν και το 1950 το αεροδρόμιο απέκτησε και δεύτερο διάδρομο με μήκος 2.250 μέτρα, ενώ ο πρώτος αυξήθηκε και αυτός στα 2.250 μέτρα. Το 1958 ο κύριος διάδρομος αυξήθηκε πάλι, με μήκος τα 3.000 μέτρα. Το 1969 εγκαινιάστηκε ο Ανατολικός Αεροσταθμός, ο οποίος είχε σχεδιαστεί από το γνωστό Φινλανδό αρχιτέκτονα Έρο Ζάρινεν. Τη δεκαετία του 70 ο κυρίως διάδρομος επιμηκύνθηκε στα 3.500 μέτρα,. Τη δεκαετία του 90  το αεροδρόμιο εξυπηρετούσε από 10 έως 12 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.

elliniko3

elliniko1

Έπειτα από τον τερματισμό λειτουργίας του το 2001 το Αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένει κλειστό καθως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας “Ελευθέριος Βενιζέλος” αποτελεί πλέον το κεντρικό αεροδρόμιο των Αθηνών.

Freeday!!!Η μεγάλη ποδηλατοβόλτα που γίνεται στην Αθήνα κάθε Παρασκευή βράδυ. Η βόλτα αυτή ξεκίνησε πριν 7 χρόνια από μια μικρή παρέα που ήθελε να ποδηλατεί μέσα στην Αθήνα και να εξερευνά και να χαίρεται τις ομορφιές της πόλης. Με τα χρόνια η παρέα μεγάλωσε και έφτασε κάποιες εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες ποδηλάτες που γεμίζουν πιά τους δρόμους. Πάντα αυτή η βόλτα προσφέρει ξεχωριστές, ενδιαφέρουσες διαδρομές ξεναγήσεις σε γνωστά, άγνωστα, διάσημα και μη σημεία της πόλης μας. Ακόμα πιό ιδιαίτερες είναι κάποιες θεματικές βόλτες που οργανώνονται κάθε τόσο με επισκέψεις σε συγκεκριμένα σημεία όπως το ΟΑΚΑ, Αστεροσκοπείο Πεντέλης, εγκαταστάσεις της Λυρικής Σκηνής στο Φάληρο, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Παιδικά Χωριά ΣΟΣ, Λιμάνι Πειραιά κ.α.

Στα πλαίσια αυτών των ιδιαίτερων ποδηλατοδιαδρομών το Freeday κατάφερε να μπεί και να “ποδηλατοδρομήσει” στις εγκαταστάσεις και τον διάδρομο προσγείωσης – απογείωσης του Αεροδρομίου του Ελληνικού.

Την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου το Freeday φώτισε με τα εκατοντάδες φωτάκια του για ακόμα μιά φορά το για πολλά χρόνια πιά αφημένο Ελληνικό.

Στους μεγαλύτερους τις παρέας ξύπνησε αναμνήσεις και στους νεότερους έμαθε ένα ακόμα ιστορικό κομμάτι της πόλης!!!

Μετά απο μία τροχοδρόμηση περίπου 6 χιλιόμέτρων στους διαδρόμους του το Freeday αποχαιρέτησε το Αεροδρόμιο του Ελληνικού απογειώνοντας για ακόμα μιά φορά την ποδηλατική κουλτούρα που έχει φέρει με την ύπαρξή του στην Αθήνα.

Σπύρος Γλυκής

 

Tags: , , , , , , , ,