Πλαστικές σακούλες: ανακύκλωση ή απαγόρευση;

Η Καλιφόρνια έχει εξελιχθεί σε ενδιαφέρον παράδειγμα διαχείρισης του ζητήματος της πλαστικής σακούλας: τόσο ως προς την ανακύκλωση όσο και ως προς την απαγόρευση ενός αντικειμένου που αποτελεί μάστιγα για θάλασσες και στεριές. Το 2006, η κυβέρνηση της Πολιτείας της Καλιφόρνια ψήφισε νόμο που θέσπιζε την ανακύκλωση της πλαστικής σακούλας. Σήμερα, σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα υπάρχουν ειδικά δοχεία ανακύκλωσης για πλαστικές σακούλες.

Tο πρόγραμμα ανακύκλωσης βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας σε 80 πόλεις και κοινότητες της Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων και το Λος Άντζελες. Οι Αρχές της Καλιφόρνια παραδέχονται ότι δεν μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την επίδοση του προγράμματος ανακύκλωσης. Από την άλλη πλευρά, η ολική απαγόρευση εξοικονομεί πόρους αλλά και το κόστος που συνεπάγεται η ανακύκλωση.

plastikessakoules2

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

«Τα πιο επικίνδυνα πλαστικά υλικά και ορισμένες πλαστικές σακούλες θα πρέπει να απαγορευτούν έως το 2020, ως μέρος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων στο περιβάλλον.» Αυτό υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που ενέκριναν πριν λίγο καιρό. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζουν επίσης ότι η ΕΕ θα πρέπει να ορίσει δεσμευτικούς στόχους ως προς την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων. Το ψήφισμα, που έπεται σχετικής πράσινης βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκε σε ψηφοφορία που έγινε με ανάταση χειρός. Στο κείμενο αυτό, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι τα πλαστικά απόβλητα βλάπτουν το περιβάλλον λόγω τόσο της ανεπαρκούς εφαρμογής και επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα απόβλητα όσο και λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κοινοτικών κανόνων σχετικά με τα πλαστικά απόβλητα, παρά τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν αυτά. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να συμπεριλάβει η νομοθεσία της ΕΕ συγκεκριμένους δεσμευτικούς κανόνες για τη συλλογή και τη διαλογή έως και του 80% των αποβλήτων. Πρέπει ακόμα να καθορισθούν υποχρεωτικά κριτήρια ανακυκλωσιμότητας, αλλά και να εναρμονιστούν τα κριτήρια για τη συλλογή, τον διαχωρισμό και τη γενική διαχείριση αποβλήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού. Τα μέλη του ΕΚ επισημαίνουν επίσης ότι η ευρωπαϊκή οδηγία που διέπει επί του παρόντος τις συσκευασίες θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Οι χώρες-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν δικούς τους, αυστηρούς κανόνες για να περιορίσουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Αυτό μπορεί να γίνει με την επιβολή φόρων, εισφορών, περιορισμών ή και απαγορεύσεων. Στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των πλαστικών σακουλών που χρησιμοποιεί ετησίως ο κάθε Ευρωπαίος από 176 σήμερα, στις 35 σε πέντε χρόνια. Για παράδειγμα στη Γερμανία κάθε πολίτης χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 71 σακούλες ετησίως, εκ των οποίων οι 64 είναι μίας χρήσης. Εξαίρεση θα αποτελέσουν όμως οι ιδιαίτερα λεπτές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα, μεταξύ άλλων, για το τύλιγμα ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις συνολικά 100 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται σήμερα ετησίως στην ΕΕ, τα οκτώ δισεκατομμύρια καταλήγουν στο φυσικό περιβάλλον με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα. Σύμφωνα με προβλέψεις της Κομισιόν η συνολική παραγωγή πλαστικών στην Ευρώπη μπορεί να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050, εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό.

Λεωνίδας Σκαρλάτος

Tags: , , , , , , , , , ,