Πες το κι έγινε: επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

pes to ki egine logo“Όταν ο κόσμος δεν έχει δουλειά καμία δουλειά δεν πάει καλά .Ούτε μια. Μέχρι και τα περιπτερά κλείνουν . Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για εφημερίδα. Ούτε για τον καφέ. Οι οδηγοί των ταξί δουλεύουν για είκοσι ευρώ τη βάρδια. Ποιος έχει δει να ανοίγουν καινούργια μαγαζιά; Ο μοναδικός κλάδος που βρίσκεται σε άνθηση είναι τα ενεχυροδανειστήρια. Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν από την μια μέρα στην άλλη. Έτσι ήταν και οι μαυραγορίτες στην κατοχή .Τότε πουλούσαν σπίτια και οικόπεδα ώστε να μην πεθάνουν από την πείνα ,τώρα πουλάμε βραχιόλια, δαχτυλίδια ,κοσμήματα και αυτοκίνητα. ”

Μαρία Κισσαράκη ,27 ετών πωλήτρια

 

Μέχρι πρότινος ,προ μνημονίου δηλαδή ,η φτώχεια κι η εξαθλίωση ανήκαν για τον Έλληνα στο χώρο των θεαμάτων. Τα έβλεπε στην τηλεόραση ,στα δελτία ειδήσεων και στα ντοκιμαντέρ ή διάβαζε σχετικά με αυτά σε εφημερίδες, περιοδικά άλλα και από το ιντερνέτ. Η δυτική Ευρώπη για μεγάλο διάστημα απολάμβανε τη νιρβάνα ή αν μου επιτρέπεται την μαστούρα της κατανάλωσης. Ειδικά στην Ελλάδα! Δεν ήταν βεβαία όλοι οι Έλληνες πλούσιοι άλλα ούτε και καλοπερνούσαν όλοι. Παρόλα αυτά όμως είχαν τα βασικά και κυρίως είχαν δουλειά καθώς και την δυνατότητα να χτυπήσουν την πόρτα των τραπεζών και να ζητήσουν δανεικά. Είχαν ένα υποτυπώδες σύστημα υγείας , σύστημα παιδείας και ασφαλιστικό .Και ο συνταξιούχος αν μη τι άλλο μπορούσε και έκανε κουμάντο .

Και ξαφνικά… μέσα σε 3 χρονιά κατέρρευσαν τα πάντα .Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα .Οι πολίτες , ο κόσμος δηλαδή ,τα έχουν χάσει όλα. Τώρα μάλιστα και με τα γεγονότα της Κύπρου καταλάβαμε καλά ότι και λίγα λεφτά να έχεις μέσα στην τράπεζα δεν είναι δικά σου. Η περίφημη εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ που ισχύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι τρίχες κατσαρές ,ένα ακόμα παραμύθι .Μια ωραία πρωία οι τράπεζες στην Κύπρο παρέμειναν κλειστές .Τα ΑΤΜ δεν δούλευαν και περίμενες να αποφασίσουν για εσένα η ΜΕΡΚΕΛ και ο ΠΟΥΤΙΝ και οι λοιποί δυνατοί βεβαίως βεβαίως της Ευρώπης .Ένα κούρεμα της τάξης του 6,75% όπως είχε αποφασιστεί στην αρχή θα ήταν το μικρότερο κακό .Αν για παράδειγμα δηλαδή κάποιος είχε 300.000 ευρώ στην τράπεζα ,θα του έπαιρναν τα δυο χιλιάρικα .Αν η ζημία περιοριζόταν εκεί ,θα του τα έδινε και θα έλεγε και ευχαριστώ από πάνω που δεν έπαθε και χειροτέρα.

Εδώ μιλάμε ότι έχουν κουρευτεί…. και συνεχίζουν να κουρεύονται στην Ελλάδα ζωές ολόκληρες .Έχουν χαθεί και χάνονται σε καθημερινή βάση τα πάντα. Ο μέσος Έλληνας έχει χάσει και αυτά που υποτυπωδώς θεωρούσε δεδομένα.

1. Έχει χάσει την δουλειά του

2. Έχει χάσει το μισθό του που θεωρούσε δεδομένο .Οι μειώσεις πέφτουν σωρηδόν η μία μετά την άλλη.

3. Οι συνταξιούχοι έχασαν μεγαλο μέρος των συντάξεων τους

4. Έχουν χαθεί ότι έχει να κάνει με δημόσια υγεία και παιδεία γιατί πρώτα από όλα πλέον δεν θεωρούνται δημόσια

5. Έχουν χαθεί ουσιαστικά και περιουσιακά στοιχεία .Αν είχες ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο και ήθελες να το πουλήσεις τώρα στις εποχές που διανύουμε η αγοραστική του αξία έχει πέσει κατακόρυφα .Για να μην σκεφτώ το χειρότερο ότι δηλαδή ούτε μια φορά δεν θα χτυπήσει το τηλέφωνο για να πουληθεί ένα οικόπεδο εφόσον δεν υπάρχει ρευστότητα δεν υπάρχει και ζήτηση .

Έχει ειπωθεί και υιοθετηθεί …πλέον ότι η Ελλάδα περνάει τα στάδια των ανατολικών κρατών μετά την ισοπέδωση του υπαρκτού σοσιαλισμού .Εδώ όμως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη .Αυτές οι χώρες έχουν πράγματι τεραστία προβλήματα και δεν πήγαν από την μια άκρη στην άλλη. Εδώ, οι αλλαγές είναι πολύ πιο δραματικές αφού επί χρόνια στην Ελλάδα υπήρχε ένας αληθινο- ψεύτικος πλούτος .Επομένως η μετάβαση από την μια κατάσταση στην άλλη δεν ήταν άπλα άσχημη σχεδόν καταστροφική θα την χαρακτήριζα. Οι πρώτοι κλάδοι που χτυπήθηκαν από την κρίση ήταν η οικοδομή ,τα αυτοκίνητα και τα ρούχα. Χωρίς δάνεια από τις τράπεζες πως θα αγοραστούν ,θα χτιστούν και θα ανακαινιστούν σπίτια ;Όταν αρχίζεις να ζορίζεσαι οικονομικά ούτε ρούχα θα αγοράσεις ούτε αυτοκίνητο θα αλλάξεις . Άλλωστε μιλώντας για υπερκατανάλωση στην Ελλάδα στις πάλε πότε εποχές σημαίνει γεμάτες ντουλάπες σήμερα!

Ο πόλεμος του 21ου αιώνα στην Ευρώπη δεν γίνεται με την χρήση οπλών .Είναι πόλεμος οικονομικός με τεράστιες και παράπλευρες απώλειες.

Στέλλα Λεμονάκη

 

Tags: , , , , ,