Παγκόσμιος συναγερμός: Βόρεια Κορέα

«Η Βόρεια Κορέα είναι μία αφύσικη χώρα. Υπάρχει μόνο ένα κανάλι στην τηλεόραση και δεν υπάρχει διαδίκτυο. Δεν είμαστε ελεύθεροι να τραγουδήσουμε, να πούμε, να φορέσουμε ή να σκεφτούμε ό, τι θέλουμε. Η Βόρεια Κορέα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που εκτελεί ανθρώπους που πραγματοποιούν διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις.[…] Όταν ήμουν τεσσάρων ετών, η μητέρα μου με προειδοποίησε να μη μιλάω ούτε καν ψιθυριστά, τα πουλιά και τα ποντίκια μπορεί να με άκουγαν. […] Νόμιζα ότι ο δικτάτορας μπορούσε να διαβάσει το μυαλό μου».

Yeonmi Park, νεαρή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απέδρασε από τη δικτατορία της Βόρειας Κορέας

Εδώ και εβδομήντα χρόνια, σε μια γωνιά της γης πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον ανενημέρωτο σε βαθμό επικινδυνότητας Έλληνα πολίτη, ένα ολόκληρο κράτος ασφυκτιεί υπό το ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβάλλεται από τη δυναστεία των Kim με τελευταίο και διόλου απαρατήρητο ηγέτη τον Kim Jong-un, ο οποίος εκλέγεται παμψηφεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με διαδικασίες πλήρως αδιαφανείς και ξεδιάντροπα δημοκρατικόμορφες. Το εκλέξιμο κόμμα είναι πάντα ένα, το υποτιθέμενων αριστερών πεποιθήσεων Κόμμα των Εργατών, και οι τεχνικές διακυβέρνησης σχεδόν προβλέψιμες αν αναλογιστούμε δικτατορίες του παρελθόντος, με τον Κορεατικό Στρατό να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τους εσωτερικούς μάλλον παρά για τους εξωτερικούς εχθρούς του αυταρχισμού.

North Korea

North Korea

Μεγαλειώδη αγάλματα των Kim στήνονται στις κεντρικές πλατείες και οι ηγέτες ζουν μέσα στην πολυτέλεια πλαισιωμένοι από τις καθημερινές εκδηλώσεις λατρείας των πολιτών, η παραμέληση των οποίων επιφέρει βαρύτατες ποινές. Είναι το κλίμα τρομοκρατίας που ορίζει τις πράξεις τους και δεν τους αφήνει άλλη επιλογή πέρα από τη συνεχή, βασανιστική υποκρισία ευσέβειας απέναντι στη θηριωδία; Είναι ίσως παραδομένα μυαλά που εγκατέλειψαν μια για πάντα τη λογική και έχουν πλέον προγραμματιστεί για μηχανιστικές αντιδράσεις και συναισθηματα; Λέξεις όπως δημοκρατία, ελευθερία, δικαιώματα είναι παντελώς άγνωστες στους Κορεάτες πολίτες. Όπως είπε στη σπαρακτική ομιλία της η μικρή φυγάς Yeonmi Park «στη Βόρεια Κορέα δεν υπάρχουν βιβλία, τραγούδια, τύπος ή ταινίες για ιστορίες αγάπης».

Την ίδια στιγμή ο λαός βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχιας και της εξαθλίωσης, υποσιτίζεται, στερείται αναγκαία αγαθά και αγωνίζεται για την επιβίωση. Οι πηγές εσόδων του κράτους είναι περιορισμένες και επί το πλείστον προέρχονται από νομιμοποιημένα εγκληματικά κυκλώματα που επιδίδονται σε παραχαράξεις και παραγωγή ναρκωτικών σε κρατικά εργοστάσια. Τα εγκλήματα όμως απ’ ό, τι φαίνεται αποτελούν συνήθη πρακτική της Κορεατικής «Λαϊκής Δημοκρατίας» και του ηγέτη Kim Jong-un που δε χάνει ευκαιρία να ασκεί ρητορική μίσους προς το Δυτικό κόσμο και να ενισχύει την πρωτοφανή, χιτλερικών επιπέδων προπαγάνδα που επιτελείται με κάθε δυνατό τρόπο, από έλεγχο των ΜΜΕ έως στρατευμένη τέχνη.

North Korean army officers punch the air as they chant slogans during a rally at Kim Il Sung Square in downtown Pyongyang, North Korea, Friday, March 29, 2013. Tens of thousands of North Koreans turned out for the mass rally at the main square in Pyongyang in support of their leader Kim Jong Un's call to arms. (AP Photo/Jon Chol Jin)

North Korean army officers punch the air as they chant slogans during a rally at Kim Il Sung Square in downtown Pyongyang, North Korea, Friday, March 29, 2013. Tens of thousands of North Koreans turned out for the mass rally at the main square in Pyongyang in support of their leader Kim Jong Un’s call to arms. (AP Photo/Jon Chol Jin)

Ωστόσο, η κτηνωδία δε σταματάει εδώ. Η δυναστεία Kim είναι διαβόητη για τις δολοφονικές ενέργειες που έχει διαπράξει εναντίον οποιουδήποτε εναντιώνεται στις φιλοδοξίες της ή απλώς βλάπτει την αισθητική της. Χαρακτηριστικές είναι οι δολοφονίες μελών της κυβέρνησης, όπως εκείνη του Υπουργού Άμυνας επειδή χασμουρήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης και του αντιπροέδρου, ο οποίος διαφώνησε με την κυβερνητική πολιτική. Τρόμο, επίσης προκαλούν οι δολοφονίες σκηνοθετών, αρχιτεκτόνων ή άλλων εργαζομένων για λογαριασμό της κυβέρνησης, ακόμα και μελλών της οικογένειας Kim που στάθηκαν ανάξιοι, σύμφωνα με τον ηγέτη, των περιστάσεων.

Σε αυτό το σημείο ο αναγνώστης ενδεχομένως θα αναρωτηθεί: «Γιατί μια τέτοια, δυσάρεστη μεν, δυσεπίλυτη δε κατάσταση να αφορά νέους ανθρώπους ενός κράτους στην άλλη άκρη της γης, μιας Ελλάδας με τα δικά της μικρά ή μεγάλα προβλήματα και πώς αλήθεια μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε;» Αρκεί να σκεφτούμε το νεαρό Κορεάτη, το φοιτητή, τον εργαζόμενο, το παιδί στην ηλικία μου ή τη δική σου που δεν τόλμησε ποτέ να κάνει όνειρα για το μέλλον του γιατί πολύ απλά η πορεία της ζωής του ήταν από την αρχή προδιαγεγραμμένη και αφιερωμένη σε έναν χαμηλής νοημοσύνης, ημιμαθή και ημιψυχοπαθή ηγέτη. Και ίσως τελικά ο φασισμός δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζουμε. Στη δική μας ήπειρο, την Ευρώπη, υπάρχει ακόμα το στίγμα του ολοκληρωτισμού και βασανίζει τη Λευκορωσία με το πρόσωπο του εν δυνάμει Kim Jong-un, Alexander Lukashenko, ενώ, ως γνωστόν, η Γαλλία και η Ελλάδα φλερτάρουν επικίνδυνα με το φασισμό των Le Pen και Μιχαλολιάκου αντίστοιχα.

Όσο για το τι πως μπορούμε να ενεργήσουμε ενάντια στο τρομοκρατικό αυτό καθεστώς: Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε. Ας αξιοποιήσουμε το πολύτιμο αγαθό του λόγου και της έκφρασης που μας προσφέρει η δημοκρατία για να ευαισθητοποιήσουμε και να προβληματιστούμε, για να πλάσουμε γενιές ενεργών πολιτών που θα είναι εχθροί των μοναρχών αλλά σύμμαχοι των λαών. Μπορούμε ακόμα να ενισχύουμε υλικά και ηθικά τους ανυπεράσπιστους πληθυσμούς, όσους διαβιούν κάτω από το ζυγό του δικτάτορα αλλά και όσους μεταναστεύουν στις δικές μας χώρες για ένα καλύτερο μέλλον. Τέλος, αυτό που έχει σημασία σε κρατικό επίπεδο είναι να στηρίζομε τους αρμόδιους οργανισμούς (ΟΗΕ) και τα Ευρωπαϊκά Όργανα, όπως το Δικαστήριο της Χάγης που έχει ήδη κηρύξει τον Kim Jong-un εγκληματία κατά της ανθρωπότητας.

Χρύσα Γούτα

Tags: , , , , , , , , ,