Πέντε κομβικές συνήθειες για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή χρονιά και όχι μόνο

danyyyy

Πέντε συνήθειες που πρέπει σίγουρα ένας νέος να αποκτήσει άμεσα στην προσπάθεια του να έχει μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή χρονιά. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περίοδος για να δώσει βάρος-ή και να διατηρήσει κάποιος άλλος- κάποιες θετικές συνήθειες μελέτης, από την αρχή της χρονιάς.

1)Καθαρές σημειώσεις όλη την χρονιά.

Κάθε χρόνος αρχίζει κατά βάση με τον ίδιο τρόπο όταν ανοίγετε αυτό το φρέσκο σημειωματάριο: O τρόπος γραφής είναι πεντακάθαρος, οι σημειώσεις είναι αυτές ακριβώς που έπρεπε να κρατηθούν, οι κουκκίδες που βάζετε και οι υπογραμμίσεις είναι τέλειες. Όλα είναι με τέτοιο τρόπο που σας κάνει να βλέπετε τις σημειώσεις και να μην είναι ένα θέαμα αποκρουστικό που σας ωθεί μακριά από το διάβασμα. Προτού όμως το καταλάβετε αυτή η σχολαστικότητα εξανεμίζεται και την θέση της παίρνει ένας τρόπος γραφής που περισσότερο παραπέμπει στην στενογραφία παρά σε σημειώσεις διάλεξης.
Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι μεγαλύτερη συγκέντρωση κατά την διάρκεια της χρονιάς γύρω από το κράτημα σημειώσεων. Στο τέλος της χρονιάς σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, διότι α) Θα σας διευκολύνει στην επανάληψη πριν τις εξετάσεις β) Oι σωστές σημειώσεις θα σας φέρνουν στην μνήμη το μάθημα πολύ εύκολα.

2) Συνεδρίες επανάληψης

Κατά την διάρκεια μιας ακαδημαϊκής χρονιάς η επανάληψη ανά τακτά (ορισμένα από εσάς με βάση το τι σας βοηθάει) διαστήματα θα αποδειχθεί εξ’ορισμού στον τέλος της χρονιάς μια ευεργετική κίνηση από μεριάς σας. Χρησιμοποιήστε αυτήν την μέθοδο για να συντάξετε ίσως με έναν πιο ”εύστοχο” τρόπο σημειώσεις καθώς και για να σημειώσετε στοιχεία που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή με γνώμονα τις επικείμενες εξετάσεις.
Οι τακτικές επαναλήψεις θα βοηθήσουν και είναι απαραίτητες για την επόμενη συνήθεια μελέτης που πρέπει να αποκτήσετε..

3) Ταχεία κάλυψη κενών

Μέσω των σωστών σημειώσεων αλλά και της συνεχούς επανάληψης θα μπορείτε να καλύψετε και να σας δημιουργηθούν άμεσα ερωτήματα προς επίλυση, χωρίς να έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την διάλεξη πάνω στην οποία έχετε απορίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα όποια κενά δημιουργούνται να λύνονται γρήγορα και να μην παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας έτοιμη να σας παρασύρει στο διάβα της.
4)Διδάξτε κάποιον άλλο.

Διδασκαλία μαθήματος σε κάποιον που παρουσιάζει προβλήματα σε κάποιο μάθημα ή σε μέρη κάποιου μαθήματος. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να δείτε και να αναμετρηθείτε με το αν έχετε κατανοήσει καλά το υλικό σας. Είναι πάντα πιο εύκολο να διαβάζετε κάτι παθητικά,με αποτέλεσμα να μπορεί να σας ξεγελάσει και ενώ θεωρείτε ότι κατέχετε ένα αντικείμενο στην πραγματικότητα να παρουσιάζετε κάποια κενά. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε και αυτά να τα ξεπεράσετε.

5)Διαβάστε γύρω από ένα θέμα

Αν έχετε χρόνο, ψάξτε για περαιτέρω ανάγνωση ή παρακολούθηση σχετικά με ένα θέμα. Μια τέτοια πρακτική θα σας φωτίσει πραγματικά κάτι που μαθαίνετε, θα σας ωθήσει να αποκτήσετε εκκολαπτόμενο ενδιαφέρον σε μια συγκεκριμένη θεματολογία και ασφαλώς θα μπορέσετε να δείτε και πληροφορίες που πιθανώς να μην είχατε λάβει υπόψιν σας γύρω από ένα ζήτημα.
Σε αυτήν σας την προσπάθεια μπορείτε να ρωτήσετε και έναν καθηγητή σας να σας κατευθύνει.
Αυτό δεν χρειάζεται να συμβεί μέσω μόνο ενός βιβλίου αλλά και από παρακολούθηση βίντεο στο youtube,από μια σχετική με το θέμα ταινία,από τηλεοπτικές εκπομπές κλπ.

Αυτές τις 5 Συνήθειες θεωρούμε ότι πρέπει να αποκτήσει κάποιος στην προσπάθεια του να έχει όχι μόνο μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά συνολικά σπουδές με επιτυχία και αποτελέσματα.

Μαρία Γρηγοριάδου
info@spoudase.gr

Tags: ,