Πάμε μια βόλτα στο μουσείο;;;

Αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε η επίσκεψη μου στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στην Ελλάδα, με πλούτο εκθεμάτων που θα ζήλευαν πολλοί. Η Πάτρα σαν πόλη εμπορίου δεν θα μπορούσε παρά να αποτελούσε μια πλούσια πόλη. Εντυπωσιακά ψηφιδωτά, αμφορείς σε διάφορα μεγέθη και σχέδια ,  ταφικά κτερίσματα και σκελετοί, εξαιρετικές συλλογές γυάλινων αντικειμένων  και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

patra_museum

Όταν είμαστε μικροί μας πηγαίνουν με το σχολείο επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αλλά τι είναι αυτό που μένει χρόνια μετά;; Συνήθως, η μονότονη φωνή ενός ξεναγού που προσπαθεί να σου εξηγήσει όσο καλύτερα μπορεί τι αναπαριστά το έκθεμα πίσω από τη βιτρίνα.

Το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση που μπορεί να προσφέρει ο καθένας στον εαυτό του με τη βοήθεια των μουσείων.

Τα μουσεία δεν είναι απλά αποθήκες που φυλάνε κάτι σπασμένο ή/και φθαρμένο από το παρελθόν. Είναι η ιστορία μας (διότι θα αναφερθώ στα αρχαιολογικά μουσεία). Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να τη ξαναζήσει.

Ο καλύτερος τρόπος για να δεις ένα μουσείο είναι να έχεις διαβάσει πριν την επίσκεψη τι πρόκειται να δεις και ίσως και να έχεις προβεί σε μια μικρή αναζήτηση για την εποχή που θα ανακαλύψεις. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο χρόνος δεν θα πρέπει να περιορίζει τη δυνατότητα να παρατηρήσεις, να διαβάσεις ή/και να φωτογραφήσεις (όπου επιτρέπεται) τα εκθέματα που σου έκαναν εντύπωση. Μετά την επίσκεψη, θα έχεις παρατηρήσει ότι πολλά από αυτά τα εκθέματα αποτελούσαν κομμάτια ενός άλλου αρχαιολογικού χώρου κοντά στην περιοχή του μουσείου. Αυτό το γεγονός μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μια νέα εξόρμηση.

Τα μουσεία δεν είναι βαρετά μέρη. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι υπήρχαν και άλλοι πριν από εμάς, άνθρωποι που έφτιαξαν αυτοκρατορίες, αποικίες, έζησαν, πολέμησαν και πέθαναν.

Είναι συγκλονιστικό να στέκεσαι μπροστά από μια χτένα που κάποια γυναίκα χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τα μαλλιά της, να παρατηρείς ένα σπαθί που χρησιμοποιήθηκε σε κάποια μάχη, να στέκεσαι μπροστά από έναν σκελετό που αποτελούσε κάποτε μια ανθρώπινη οντότητα.

Μέσω των μουσείων μαθαίνεις να εκτιμάς τον κόσμο στον οποίο τώρα ζεις. Μαθαίνεις να σέβεσαι το παρελθόν σου ανακαλύπτοντάς το. Το μουσείο συμβάλει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, στη δημιουργία του αυριανού ενεργού πολίτη και στην οικοδόμηση της κριτικής του γνώσης.  Μπορεί κάποιος να φέρει σαν αντεπιχείρημα: «Τι μπορεί να μου προσφέρει ένα αγγείο ή μια προτομή;;» Τίποτα, αυτές θα αποτελέσουν το έναυσμα να ψάξεις, να διαβάσεις, να ανακαλύψεις πράγματα που δεν τα φαντάστηκες ή δεν διδάχτηκες ποτέ. Για την σύγχρονη ιστορία, μπορεί να μην υπάρχουν μουσεία αλλά υπάρχουν μνημεία (όπως είναι ‘Το μνημείο των πεσόντων’ στα Καλάβρυτα) που αποτελούν μαρτυρίες της βιαιότητας και της βαναυσότητας που δέχτηκαν πληθυσμοί στον ελλαδικό χώρο.

 Στοιχεία επικοινωνίας με το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Διεύθυνση
Nέα Εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 38-40 26442 Πάτρα

Τηλέφωνο

2610 420645, fax. 2610 423386

Email: nampatraspress@gmail.com

Tags: , , , , , , , ,