Ο Νέος του Σήμερα

Ο νέος σήμερα κατά πλειοψηφία δεν ασχολείται με το Πολυτεχνείο, ούτε με την πολιτική γενικότερα, ούτε αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ασχολούμενοι με την πολιτική.

Ο νέος σήμερα έχει ως συνείδηση και αντίληψη το να βρει τον τρόπο να μπορεί να απολαμβάνει τα προϊόντα του καπιταλισμού και παράλληλα να κατέχει καλή θέση σύμφωνα με τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα της γενιάς του. Ταυτόχρονα δομεί τη σκέψη του με την σταθερά πως η πολιτική είναι κάτι άσχετο από αυτόν, ότι οι πολιτικοί είναι στην καλύτερη αναγκαίο κακό που ίσως κάποια στιγμή τους χρειαστεί.

tasiopoulos22

Ο νέος σήμερα θέλει i phone, check in για καφέ, χαλαρές βόλτες και εκδρομές, να είναι in και sexy, και κυρίως θέλει το Τώρα, χωρίς να θέλει να δει το Μέλλον, αλλά το φτιάχνει σε ένα διαρκές Τώρα. Οι ειδήσεις για αυτόν είναι κάτι ξένο ίσως και αρνητικό, εξάλλου το internet για αυτόν δεν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και η τηλεόραση υπάρχει μόνον για κάποιο αγώνα ή κάποιο show. Όσο για τη δουλειά και το τί θα κάνει στη ζωή του, μιας και αυτά τα ερωτήματα πάντα υπάρχουν, η απάντηση είναι απλή, ”Τί να κάνω” εξάλλου η εργασία δεν είναι για αυτόν ένα μέσον ώστε να μπορεί να κατέχει μια όσο το δυνατόν χαλαρή κατάσταση του Τώρα και να προσπαθεί απολαμβάνει τα προϊόντα και μια καλή κοινωνική θέση.

Αυτή την προσπάθεια την βλέπει μόνος του είτε αποφασίζει να σπουδάσει στο εξωτερικό είτε δεν δίνει καν πανελλήνιες μιας και δεν πιστεύει ότι θα του προσφέρουν κάτι είτε έχει πτυχία είτε όχι είτε ψάχνει για κάποια δουλειά είτε έχει κάποια απασχόληση και έτσι συνεχίζει και προφανώς εκμεταλλευόμενος τα όποια ατού (οικογενειακή καβάτζα, κάποια γνωριμία, κάποιο κονέ, κάποιο τρόπο).

Ο νέος σήμερα δεν σκέφτεται καν ότι αλλάζουν οι κοινωνίες και πως και αυτός μπορεί να συμβάλλει στην αλλαγή, ίσα ίσα που αν τον ρωτήσεις αν του αρέσει η κατάσταση του Σήμερα, του παρουσιάσεις έρευνες και μελέτες, η απάντηση είναι απλή, ”Ε, και τί να κάνω”. Ο νέος – η νεαρή του σήμερα κατά πλειοψηφία δεν ασχολείται με τη ζωή του και το νόημα αυτής, μιας αυτή είναι δοτή σε αυτόν, δημιούργημα κάποιων άλλων, που τον έχουν πείσει με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο ότι οι ιδέες, τα κόμματα, οι πολιτικοί, οι επιστήμες, τα συναισθήματα κάθε τι δημιουργικό δεν νοείται και δεν υπάρχει και δεν έχει σημασία. Παρά μόνον υπό το πρίσμα της προσπάθειας να κατέχει ο νέος μια καλή χαλαρή θέση για την απόλαυση των προϊόντων.

Και ποιοι είναι οι άλλοι που κάνουν αυτό το δημιούργημα, όλοι εκείνοι που μεθοδικά υφαίνουν την οπισθοδρόμηση της ανθρωπότητας και όλοι αυτοί που ενώ τους βλέπουν δεν κάνουν τίποτα. Για αυτό λοιπόν ο Νέος του Σήμερα, δεν είναι παρά το Μέλλον που έχουμε. Και είναι όλοι οι νέοι σαν και αυτόν; Όχι, αλλά είναι η πλειοψηφία η οποία άρχει και άρχεται. Και τί μπορεί να γίνει με αυτόν τον Νέο. Η απάντηση είναι απλή, ”Τί να γίνει”, ”Ας τον δούμε και ύστερα βλέπουμε”.

Τασιόπουλος Σταύρος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αιγάλεω

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αιγάλεω

Tags: , , , , , , , , , ,