Ο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στα δίδακτρα στα Μεταπτυχιακά: Tα πανεπιστήμια πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις

kostasgavrogloy1030

Ο Νέος Υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας Στο Κόκκινο έκανε ειδική αναφορά  στο θέμα των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά, όπου είπε πως πρόκειται για ένα πραγματικά περίπλοκο ζήτημα και αναζητούνται λύσεις ώστε να μην μείνει εκτός κανένα παιδί λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει μέριμνα για τα ακαδημαϊκά κριτήρια, την αυτονομία των πανεπιστημίων, το κανονιστικό πλαίσιο και τις άλλες λεπτομέρειες. «Θα βρούμε λύση, είμαι πολύ αισιόδοξος», όπως είπε.

Ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως σχετικά με το σχέδιο Νόμου για τα Μεταπτυχιακά “δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς συμφωνίες και συναινέσεις”

“Θα πρέπει, να εξασφαλιστεί η αυτονομία των Πανεπιστημίων. Δηλαδή, τα Πανεπιστήμια πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις” τόνισε

“Θα δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα σημεία για τα οποία υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση και θα πρέπει να δούμε πώς θα λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Μία από τις διαφωνίες είναι το θέμα των διδάκτρων. Αυτό είναι ένα πραγματικά περίπλοκο ζήτημα και θα πρέπει να δει κανείς πώς θα το λύσει, ώστε και κανείς να μην μένει έξω από τα μεταπτυχιακά λόγω οικονομικών προβλημάτων. Κανένα παιδί να μην μένει έξω απ’ αυτό” σημείωσε.

Ο Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως το Σχέδιο Νόμου για τα Μεταπτυχιακά έφερε συγκλονιστική αναστάτωση στα Πανεπιστήμια.

Καμία απειλή για το προσωπικό των ΤΕΙ από την αναδιάρθρωση

Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης θα συνεχίσει να προωθείται ο «ενιαίος χώρος» με την αναδιάταξη των ΤΕΙ, συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου, με ένα ακόμη «τρίγωνο» μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, οι σχέσεις μεταξύ των οποίων πρέπει να αναμορφωθούν. Υπογράμμισε μάλιστα το «λάθος που κάνει η κοινωνία» θεωρώντας τα ΤΕΙ «δεύτερα» όταν έχουν εξαιρετικό προσωπικό και υποδομές, αλλά και πολύ καλούς φοιτητές.

Θα πρέπει μέσω μίας διαδικασίας αξιολόγησης θα αποφασιστεί ποια τμήματα θα μπορούν να έχουν διδακτορικά, ποια θα συνεργάζονται πιο συστηματικά με τα ΑΕΙ, ποια θα παρέχουν αμιγώς τεχνική εκπαίδευση … να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχήμα, πάντα σε συνεργασία με τους ανθρώπους των ΤΕΙ, είπε ο νέος υπουργός Παιδείας, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση «τίποτα δεν απειλεί το εργασιακό καθεστώς κανενός συναδέλφου».

πηγή:alfavita.gr

Tags: ,