Ο Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ

ntonrosaΟ Βίος και η Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ

Του Ντον Ρόσα, εκδόσεις Νέα Ακτίνα

Μια που (στο προηγούμενο τεύχος της University Press) μπήκα στα πολύχρωμα χωράφια του κόμικ, λέω να σας στείλω και στις παραλίες με σχέδια και συννεφάκια. Όχι όμως μ’ οποιαδήποτε σχέδια και συννεφάκια. Όχι. Κόμικ μεν, και μάλιστα ένα κόμικ απόλυτα mainstream (γιατί το ξέρω πως δεν ταιριάζει και πολύ η ζέστη του καλοκαιριού με εξπρεσιονιστικά παραληρήματα), μα κι ένα ατόφιο αριστούργημα. Μια βιογραφία που θα ζήλευαν πολλοί. Μια ζωή που θα ζήλευε ο καθένας. Κυρίες και κύριοι, ο Ντον Ρόσα και το λεπτολόγο πενάκι του, με χαρά και υπερηφάνεια παρουσιάζουν τη ζωή του πλουσιότερου παπιού στον κόσμου. Το Βίο και την Πολιτεία του Σκρουτζ Μακ Ντακ!

Ήταν το μακρινό 1867, στη Γλασκόβη της Σκωτίας, όταν το ζεύγος του Φέργκους Μακ Ντακ και της Χνουδάτης Ο’ Ντρέηκ απέκτησε το πρώτο του παιδί, τον Σκρουτζ. Δέκα χρόνια μετά, ο Φέργκους θα οδηγήσει το γιό του ως τα «Ζοφερά Βάθη», εκεί όπου βρίσκεται το κάστρο της άλλοτε ένδοξης γενιάς των Μακ Ντακ. Είναι εκείνη η μέρα, που ο μικρός Σκρουτζ αποφασίζει πως κάποτε, θα ξανακάνει το όνομα της οικογένειάς του ξακουστό στον κόσμο. Την επομένη ξεκινά να δουλεύει ως λουστράκος, κερδίζοντας την (πασίγνωστη, «τυχερή») πρώτη του δεκάρα. Τρία χρόνια μετά, μπαρκάρει για την Αμερική, και το μεγάλο ταξίδι του προς την επιτυχία ξεκινάει. Ένα ταξίδι που θα τον οδηγήσει ως το Κεντάκι, την Αφρική, την Αριζόνα, το Κλοντάικ (φυσικά!), την Αυστραλία, το Γιούκον και τελικά… τη Λιμνούπολη! Ένα ταξίδι μέσα απ’ το οποίο θα γνωρίσει τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, Θίο Ρούσβελτ, αλλά και μερικούς απ’ τους προγόνους των διάσημων σημερινών εχθρών και φίλων του, όπως το Μόργκαν Μουργόλυκο (πάτερ φαμίλια της εγκληματικής οικογένειας), το Χάουαρντ Ρόμπαξ (πατέρα του έτερου εκατομμυριούχου της Λιμνούπολης), το Σκληρόκαρδο Χρυσοκούκη (το «δεύτερο πλουσιότερο παπί στον κόσμο»), ή το Ράτσετ Γρανάζη (παππού του Κύρου). Το βασικότερο όμως, ένα ταξίδι που στο φινάλε του, θα βρει τον Σκρουτζ με εκπληρωμένο το μεγάλο του όνειρο: το όνομα Μακ Ντακ, έχει γίνει πια ένα όνομα γνωστό στα πέρατα του κόσμου!

Μέσα απ’ το «Βίο και την Πολιτεία» του, ο Ρόσα αποτίει ένα φόρο τιμής προς το μεγάλο του δάσκαλο (και δημιουργό του Σκρουτζ) Καρλ Μπαρκς, ενώ ταυτόχρονα γίνεται ο πρώτος ντισνεϋκός σχεδιαστής που με βάση κάποιον απ’ τους ήρωες της Λιμνούπολης, δημιουργεί ένα ενήλικο κόμικ. Σ’ αυτό βοήθησε οπωσδήποτε ο σχεδιαστικός «τρόπος» του Ντον, με τις έντονες σκιές και τις πολλές λεπτομέρειες, όπως και ο σεβασμός του, τόσο προς το έργο του Μπαρκς, όσο και προς το χαρακτήρα του διάσημου παπιού (είχε δείξει «ενήλικα» δείγματα άλλωστε, με προηγούμενες ιστορίες του, όπως «Οι χάρτες του Κολόμβου» ή «Το Στέμμα των Σταυροφόρων»).

Ο «Βίος και η Πολιτεία», είναι ένα κόμικ που επιβάλλεται να διαβάσει ο κάθε λάτρης της Ντίσνεϋ, όμως δεν σταματά εκεί. Αξίζει την προσοχή σου, όποιος κι αν είσαι, ό,τι σχέση κι αν έχεις με το χώρο της ένατης τέχνης, όσο λίγο ή πολύ κι αν γνωρίζεις κι αγαπάς τα παπιά της Λιμνούπολης. Στο κάτω κάτω, αν υπάρχει ένας βιβλίο στον κόσμου που μπορεί να σε κάνει να λατρέψεις τα πούπουλα, τα κόκκινα παλτό, τα ημίψηλα και τις γκέτες, δεν είναι άλλο απ’ την περιπετειώδη ιστορία του Σκρουτζ, ενός φτωχού Σκωτσέζου που κατέκτησε τον κόσμο. Μαζί και τις καρδιές μας. Για πάντα!

Hλίας Γεροντόπουλος

 

Tags: , , , , ,