Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι επιστρέφουν

Νέες κονσόλες, νέες τεχνολογίες

 Στον κόσμο του gaming, μπορεί η χρονιά που πέρασε να ήταν αδιαμφισβήτητα αυτή του παιχνιδιού, η φετινή όμως είναι η χρονιά της κονσόλας. Tο τελευταίο εξάμηνο πολλές φήμες μεταδόθηκαν και πολλές πληροφορίες διέρευσαν από μεγάλες εταιρείες αλλά και ανήσυχα στόματα για τις επόμενες κινήσεις των γιγάντων Microsoft και Sony, στο χώρο του gaming. Η τελευταία μάλιστα θα κάνει την αρχή στη δημοσίευση, παρουσιάζοντας το Playstation 4 ή Orbis στη Νέα Υόρκη στις 20 Φεβρουαρίου. Η Microsoft αντίθετα, δεν έχει βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση ακόμα για το Xbox 720 ή αλλιώς Durango. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα κατά μεγάλη πιθανότητα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο κονσολών –το τελικό προϊόν ενδέχεται να διαφέρει κάπως- τα οποία «δεν κατάφεραν» οι δύο αυτές εταιρείες να κρατήσουν απόρρητα.

Playstation 4 ή Orbis

Η επόμενη οικιακή κονσόλα της Sony με κωδικό όνομα Orbis θα φέρει έναν οκταπύρηνο επεξεργαστή της AMD με τεχνολογία Jaguar, ο οποίος θα λειτουργεί στα 1.6Ghz. Πρόκειται για την κατηγορία των επεξεργαστών που έχουν μικρή κατανάλωση ρεύματος και εξαιρετική απόδοση κατανάλωσης/απόδοσης. Eπίσης, κάτι που δεν είναι τεκμηριωμένο αλλά αποτελεί πατέντα της εταιρείας, έιναι σχεδόν σίγουρο ότι ο βασικός επεξεργαστής θα είναι συνδεδεμένος με μια μικρή μονάδα γραφικών –πέραν της βασικής- ώστε να «ελαφρύνεται» η λειτουργία του. Για μία ακόμη φορά η Sony εκμεταλλεύεται την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις μνήμες RAM, χρησιμοποιώντας 4GB ταχύτητατης μνήμης τύπου GDDR5. Όσο για τα γραφικά, το Orbis θα είναι εξοπλισμένο με μια κάρτα γραφικών Radeon HD, πιθανότατα την 7970Μ, συχνότητας 800Mhz παρέχοντας 18 υπολογιστικές μονάδες. Θα έχει τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια σε Full HD καθώς και να προβάλλει βίντεο σε ανάλυση τύπου 4Κ (3840×2160). Εκεί που δεν έχει αναφερθεί κανείς είναι στο τμήμα του αποθηκευτικού μέσου. Άγνωστο παραμένει ακόμη αν το Orbis θα παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν παιχνίδια από PS3/PS2.

Χbox 720 ή Durango

H Microsoft στον τομέα του επεξεργαστή δε διαφέρει καθόλου από την αντίζηλό της εταιρεία καθώς χρησιμοποιεί τον ίδιο ακριβώς, ο οποίος συλλειτουργεί με 8GB μνήμης RAM τύπου DDR3 και 32MB ESRAM, έναν τύπο μνήμης που διαθέτεται σε όλα τα μέρη του hardware. Η κάρτα γραφικών του Durango είναι μια ειδικά προσαρμοσμένη τύπου D3D11.1 η οποία θα προσφέρει 12 υπολογιστικές μονάδες, έξι λιγότερες απ’ ότι αυτή του Orbis. Θα υποστηρίζει βίντεο HD, 3D γραφικά καθώς και DirectX 11. O σκληρός δίσκος της κονσόλας αυτής λέγεται να είναι τουλάχιστον 500GB. Προς μεγάλη λύπη της gaming κοινότητας, η Microsoft κατά πάσα πιθανότητα θα ενσωματώσει μια καινούρια τεχνολογία στην επόμενη κονσόλα της, κατά την οποία κάθε καινούριο παιχνίδι θα εγγράφεται στην τελευταία και θα μπορεί να παιχτεί σε αυτήν και μόνο. Δηλαδή κομμένα πια τα δανεικά που λέει και το τραγούδι!

Τι απ’ τα δύο;

Και οι δύο κονσόλες θα έχουν εκτός του ίδιου επεξεργαστή και ένα ισχυρό Blue-Ray driver. Είναι και οι δύο απείρως γρηγορότερες και ισχυρότερες από τους προκατόχους τους και το Playstation 4 φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα να είναι καλύτερο του νέου Xbox, δε μπορούμε να ξέρουμε ακόμα όμως αν αυτή η διαφορά θα μείνει «στα χαρτιά». Οι τιμές αυτών των κονσόλων θα κυμαίνονται στα 400±100 ευρώ και τα πράγματα δείχνουν πως θα κυκλοφορήσουν στην αγορά κοντά στα Χριστούγεννα του 2013. Ακόμα δε μπορεί κανείς να πει τεκμηριωμένα ότι το Orbis υπερέχει του Durango ή το ανάποδο αλλά σίγουρα θα είναι δυνατό κάτι τέτοιο τους επόμενους μήνες. Υπομονή και οικονομία!

Δημήτρης Αθανασόπουλος

www.video-games24.com

Tags: , , ,