Οι γλώσσες του κόσμου, ο κόσμος των γλωσσών

Έχεις ελεύθερο χρόνο που δεν ξέρεις πώς να αξιοποιήσεις; Έχεις όνειρα να ταξιδέψεις σε όλον τον κόσμο και όρεξη να επικοινωνήσεις με ανθρώπους με διαφορετικές νοοτροπίες και κουλτούρες και να γνωρίσεις νέους πολιτισμούς; Γιατί, λοιπόν, δεν ξεκινάς μια ξένη γλώσσα!

glossa

Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε, άλλοι καλύτερα άλλοι με το ζόρι, τα αγγλικά, μια γλώσσα που όσο περίπλοκη και ιδιαίτερη κι αν είναι, σχεδόν καταπιεστήκαμε να τη μάθουμε από το δημοτικό ακόμη, τότε δηλαδή που δεν κατείχαμε καλά καλά τη μητρική μας γλώσσα. Και πράγματι η γνώση αυτή αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη αν αναλογιστεί κανείς πως μεγάλο μέρος της παγκόσμιας τέχνης και επιστήμης εκφράζεται μέσα από τα αγγλικά, θεωρείται δηλαδή πλέον ως γλώσσα καθολική, κοινή για όλους κατανοητή σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Πόσο στενόμυαλο, ωστόσο, είναι να περιορίζουμε την επικοινωνία μας σε μία μόνον γλώσσα, την κουλτούρα μας σε έναν τρόπο έκφρασης και την πληροφόρησή μας σε μία μονάχα πηγή δεδομένων. Πόσα παραπάνω κερδίζουμε όταν διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και αποδεχόμαστε την ύπαρξη πολλών και ισάξιων τρόπων ζωής κοιτώντας τον κόσμο από διαφορετικές συντεταγμένες από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Όσο λοιπόν είμαστε φοιτητές, ανέμελοι και δραστήριοι, αλλά και έπειτα στη ζωή μας εφόσον έχουμε την όρεξη και τη διάθεση, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στην εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας και μαζί με αυτήν του αντίστοιχου πολιτισμού. Υπάρχουν άπειρες να διαλέξει κανείς! Κάποιες, όπως η ισπανική και οι παραλλαγές της μιλιούνται από πλήθος κρατών, ενώ άλλες, όπως πολλές ευρωπαϊκές ή ασιατικές συναντώνται σε μικρότερες περιοχές της γης. Ορισμένες αποτελούν μέλη γλωσσικών οικογενειών κάτι που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην εκμάθηση πολλών γλωσσών που έχουν κοινές ρίζες και επομένως παραπλήσιο λεξιλόγιο και γραμματική. Τέτοιες είναι φυσικά οι λατινογενείς, όπως τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά, ενώ η γνώση των αγγλικών ενισχύει πολύ εκείνη τόσο των λατινικών γλωσσών όσο και των γερμανόφωνων.

Πόσο εύκολο, όμως είναι να μάθεις μια γλώσσα, εφόσον δεν ζεις στην αντίστοιχη χώρα και δεν έχεις καθημερινή επικοινωνία και επαφή; Αρκετά εύκολο αν υπάρχει ο ενθουσιασμός και η θέληση για γνώση. Σε αυτό βέβαια σημαντικό ρόλο παίζουν τα στοιχεία της εκάστοτε τέχνης, γιατί ο κάθε λαός δεν είναι τίποτα άλλο παρά η τέχνη του, αυτό είναι που τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους λαούς και τον καθιστά μοναδικό. Και από μία ευρύτερη σκοπιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ίδια η γλώσσα είναι μία μορφή τέχνης, η τέχνη της επικοινωνίας, και παράλληλα γεννάει επίσης μία δεύτερη μορφή τέχνης, εκείνη της λογοτεχνίας. Επομένως, η μάθηση κάθε γλώσσας γίνεται ευκολότερη αλλά και απείρως πιο ευχάριστη μέσα από την επαφή με τη λογοτεχνία. Σαφώς, η ανάγνωση λογοτεχνικών έργων είναι σε κάθε περίπτωση μία διαδικασία χρονοβόρα, ιδίως στην αρχή, αλλά μπορεί κανείς να βρει αναγνώσματα τροποποιημένα για τα επιμέρους επίπεδα γνώσης της γλώσσας ή να έρθει σε επαφή με τον δημοσιογραφικό λόγο που είναι αφ’ ενός επίκαιρος και αφ’ ετέρου απλούστερος σε ορισμένες περιπτώσεις από τον λογοτεχνικό.

Τέλος, μην ξεχνάμε τον κινηματογράφο αλλά και τη μουσική κάθε χώρας που αποτελούν πλούσιες πηγές γλωσσικών στοιχείων. Αν το καλλιτεχνικό γούστο συνδυάζεται και συμβαδίζει με την επιθυμία εκμάθησης της γλώσσας και κατανόησης των νοημάτων, τότε η αφομοίωση γίνεται σχεδόν αυτόματα, με ελάχιστη προσπάθεια αλλά με μεγάλες δόσεις ευχαρίστησης και ψυχαγωγίας. Ποια είναι η συμβουλή μου λοιπόν, γι σένα που επιλέγεις να μάθεις μία γλώσσα; Ταξίδεψε, άκουσε μουσική, παρακολούθησε ταινίες, ευρωπαϊκές, ασιατικές, αφρικάνικες, λατινοαμερικάνικες, αναζήτησε προγράμματα Erasmus, κάνε ταξίδια αναψυχής, γνώρισε φίλους από όλον τον κόσμο, μίλα μαζί τους, δοκίμασε την κουζίνα, διάβασε τους συγγραφείς της χώρας που σε ενδιαφέρει, παθιάσου με αυτήν και κάθε τι σχετικό και θα είσαι πλέον ένας γνήσιος πολίτης του κόσμου!

———-

Χρύσα Γούτα

Tags: , , , , ,