Οι άνθρωποί μου…

Διαβάζοντας μικρότερη διάφορα κεφάλαια από την Ελληνική και Παγκόσμια Ιστορία πάντα την προσοχή μου έκλεβαν οι ηρωικές και στρατηγικές κινήσεις των σπουδαίων ηρωίδων και ηρώων, που ήταν άξιοι θαυμασμού και επαίνου . Όμως, με το πέρασμα των χρόνων, με την ωρίμανση της σκέψης μου και αποκτώντας παράλληλα ποικίλες εμπειρίες ,διαπίστωσα ότι οι πραγματικές/οι ηρωίδες και ήρωες της Ιστορίας βρίσκονται στα παρασκήνια, πίσω από τους ανθρώπους που ηγούνται και εξουσιάζουν. Κατά καιρούς κάνουμε λόγω για τους «αφανείς ήρωες», τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν, αγωνίστηκαν, αλλά τα ονόματα τους δεν γράφτηκαν με «χρυσά γράμματα» στην Ιστορία ή δεν κόσμησαν μεγαλεπήβολα αγάλματα σε πλατείες πόλεων ή και χωρίων. Είναι οι άνθρωποι που εκτελούσαν εντολές και καθήκοντα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των ανωτέρων – των αρχηγών τους. Είναι οι άνθρωποι που δόθηκαν ολοκληρωτικά, ψυχή τε και σώματι, υπηρετώντας τα πιστεύω και τις ιδεολογίες τους μέχρι τελικής πτώσεως. 

perperidou

Πάντα μου άρεσε να ακούω μεγάλους ανθρώπους, να διηγούνται την Ιστορία της ζωής τους : τα κατορθώματα τους, τις επιτυχίες τους, τα λάθη τους, τις κακουχίες, όλα αυτά που συντελούν σε αυτό που είναι σήμερα, στην προσωπικότητα που έχουν. Αυτές οι συζητήσεις είναι από τις πιο ωραίες, ανθρώπινες , ενδιαφέρουσες και εκπαιδευτικές εμπειρίες που θεωρώ ότι έχω. Έπειτα, από μια τέτοια συνομιλία πάντα βγαίνω πιο πλούσια!

Εξιστορώντας αυτά που έζησαν, παρατηρεί κανείς τη νοσταλγία χαραγμένη στα μάτια τους, την σκέψη τους να χάνεται σε αλλοτινά χρόνια που μπορεί να ήταν πιο φτωχοί ή να περνούσαν δύσκολα, αλλά ήταν νέοι, είχαν δύναμη και μια καρδία γεμάτη αγάπη και αγωνία για το μέλλον. Μπορεί να μην είχαν τις σημερινές ανέσεις ή το θαύμα της τεχνολογίας, αλλά κατά γενικήν ομολογίαν ήταν ευτυχισμένοι με έναν μαγικό τρόπο που πολλές φορές οι σημερινοί άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν εύκολα!

Πόσους ανθρώπους συναντούμε και γνωρίζουμε στην ζωή μας με τους οποίους συχνά ζούμε μαζί και τους θεωρούμε απλούς – κοινούς ανθρώπους «αόρατους ήρωες»; Έχουμε συνδυάσει την λέξη ηρωισμός με μία ξεχωριστή –μεγάλη πράξη, όμως τελικά η έννοια αυτής της λέξης μπορεί να έχει μια πιο διευρυμένη έννοια. Ίσως, ο ηρωισμός να είναι κάτι απλό – μικρό αλλά και ουσιαστικό, όπως οι εικοσιτετραώρου φροντίδα των γονιών μας , η οποία δεν σταμάτα ακόμη και όταν εμείς μεγαλώσουμε ή δεν είμαστε πια δίπλα τους ή η συμμετοχή μας σε κάποιο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς.

Καθημερινά, γινόμαστε ηρωίδες και ήρωες, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Είμαστε, οι καθημερινοί ήρωες της διπλανής πόρτας! Σε έναν τέτοιο αφανή ήρωα θα αφιερώσω το παρόν άρθρο, στον αγαπημένο μου θείο !Σε αυτόν τον άνθρωπο που με σύμμαχο την νεανική του ηλικία και την γεμάτη αγάπη καρδία του, ξεκίνησε το ταξίδι της ξενιτιάς όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες εκείνη την εποχή.

Στις φετινές πασχαλινές μου διακοπές είχα την ευκαιρία να ακούσω ολόκληρη την ιστορία του και πραγματικά νιώθω περήφανη! Ανήκει στην ομάδα ανθρώπων, που ταλαιπωρήθηκε, επειδή δεν δήλωνε το σωστά αποδεκτό κοινωνικό φρόνημα για την εποχή του, περνώντας από εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις στην Αθήνα για την άδεια χορήγησης του ελληνικού διαβατηρίου μετά από δύο χρόνια. Ανήκει στην ομάδα ανθρώπων, που όπως αναφέρει και ο ίδιος μετέβη στην χώρα μετανάστευσης με μία ξύλινη βαλίτσα και επέστρεψε ένας πλούσιος και ολοκληρωμένος άνθρωπος, γεμάτος γνώσεις και εμπειρίες, που δεν έβρισκε θέση εργασίας στην αγαπημένη του πατρίδα, επειδή δεν υπέγραφε το χαρτί για το κοινωνικό φρόνημα .

Έτσι, για μένα ο θείος Λάζαρος που μέχρι πρότινος ήταν απλά ο αγαπημένος μου θείος και αδερφός της γιαγιάς μου σήμερα είναι ο «αφανής ήρωας», όπως και όλοι οι άνθρωποι που έζησαν παρόμοιες ιστορίες, που μπορεί να μην βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ή να μην γράφτηκαν τα ονόματα τους με μεγάλα έντονα γράμματα στις εφημερίδες, αλλά παρόλα αυτά αγωνίστηκαν, πάλεψαν, υπηρέτησαν τα πιστεύω τους με θέρμη και πάθος, πέρασαν δυσκολίες, αλλά στο τέλος στέφθηκαν νικητές με τον πιο άξιο τρόπο με τις ίδιες τις πράξεις τους. Έτσι, αυτοί οι ήρωες, είναι οι άνθρωποι μου, οι άνθρωποι σου , οι άνθρωποι σας και τελικά οι άνθρωποι μας !

Tags: , , , , , , , , , ,