Νέοι και άξιοι – δημοτικές εκλογές Μαΐου

democracyΠολύς λόγος γίνεται για την ανάγκη συμμετοχής των νέων στα κοινά και την ανάγκη να υπάρξει ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. Όμως η αλήθεια είναι ότι μάλλον πρόκειται για ευχολόγια άνευ ουσιαστικής επαφής με την πραγματικότητα.

Λόγω της ευρύτερης επικοινωνιακής προπαγάνδας που θέλει τους νέους αδιάφορους και να απορρίπτουν όχι μόνον το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς αλλά και την ίδια την πολιτική, αρκετές φορές την υιοθετούν και οι πολιτικοί φορείς.

Δηλαδή η συμμετοχή νέων στα ψηφοδέλτια είναι είτε ελάχιστη είτε άνευ κάποιας προοπτικής για την ανάδειξή τους, αυτό σημαίνει πως έχουν το ρόλο ενός άλλοθι νεανικότητας για τον κάθε συνδυασμό.

Στην πράξη θα μπορούσε άμεσα να εφαρμοστεί μια υποχρεωτική ποσόστωση συμμετοχής νέων στα ψηφοδέλτια κατ αντιστοιχία με αυτή των γυναικών. Αυτό θα σήμαινε πως για να συμμετέχει ένας συνδυασμός στις εκλογές θα έπρεπε το 20-30% των υποψηφίων να είναι για τις δημοτικές εκλογές έως 30 ετών και για τις βουλευτικές έως 35 ετών.

Αυτό το μέτρο δεν είναι πανάκεια αλλά σίγουρα θα βοηθούσε στην κατάργηση της προσχηματικής συμμετοχής νέων στα κοινά. Περαιτέρω ένα βασικό κριτήριο είναι πως πέραν της ηλικιακής νεότητας θα πρέπει να υπάρχει και αξιοσύνη. Θα πρέπει να επιζητούμε τη συμμετοχή αξιόλογων νέων από κάθε επιστημονικό αντικείμενο και χώρο να θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση των πολιτών.

Σε μια εποχή απαξίωσης της δημοκρατίας, πιστεύω βαθιά πως η συμμετοχή στα κοινά σημαίνει Ευθύνη και Όραμα. Η αναζήτηση σύγχρονων, προοδευτικών και λειτουργικών προτάσεων και η προσπάθεια εφαρμογής τους, θα δώσει νέο νόημα στους θεσμούς μας οι οποίοι δυσλειτουργούν. Κατάλληλοι για αυτό είναι οι νέοι και άξιοι του σήμερα που μπορούν να χτίσουν την Κοινωνία του αύριο.

Για αυτό στις δημοτικές εκλογές σε κάθε Δήμο, σε κάθε παράταξη που θα διαλέξει ο καθένας μας να ψηφίσει, τον ένα σταυρό να τον κρατήσει για έναν νέο άνθρωπο και οι νέοι να ψηφίσουμε κυρίως νέους.

Τασιόπουλος Σταύρος,

υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αιγάλεω, με την ‘Ανάπλαση Αιγάλεω’

Νομικός, LLM Δημοσίου Δικαίου

Tags: , , , , , , , , ,