Μουντιάλ 2014: τα “παρατσούκλια” των ομάδων

Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν πως και πως την έναρξη των υποχρεώσεων των αγαπημένων τους εθνικών ομάδων.

worldcup14

Η αγάπη τους αυτή, τους οδήγησε στο να δώσουν χαϊδευτικά ονόματα στις εθνικές τους ομάδες. Πόσοι όμως γνωρίζουν τι συμβολίζουν οι ασπίδες στο έμβλημα της Πορτογαλίας αλλά και γιατί το Καμερούν ονομάζεται τα “αδάμαστα λιοντάρια” ;

Σας παρουσιάζουμε τα παρατσούκλια και των “32” που θα βρεθούν στην Βραζιλία.

  • 1ος όμιλος

Βραζιλία – Seleção (Οι Εκλεκτοί), Canarinhos (Μικρά Καναρίνια), Verde e Amarelo (Πράσινοκίτρινοι: Από τα χρώματα της σημαίας και της στολής τους), the Samba Kings (Οι Βασιλιάδες της Σάμπα: Αφού είναι ο εθνικός χορός εντός και εκτός γηπέδων)

Κροατία – Vatreni: Σε ελεύθερη μετάφραση, οι Φλογεροί.

Μεξικό – El Tri (Οι Τρεις): Από τα τρία χρώματα της σημαίας που είναι το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο.

Καμερούν – Les Lions Indomptables (Τα Αδάμαστα Λιοντάρια): Στο Καμερούν υπάρχουν πολλά λιοντάρια εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ανυπάκουα.

  • 2ος όμιλος

Ισπανία – La Furia Roja (Η Κόκκινη Οργή): Από τις κόκκινες στολές. Τις θυμωμένες κόκκινες στολές.

Ολλανδία – Oranje (Οι Πορτοκαλί), La Naranja Mecanica (Το Κουρδιστό Πορτοκάλι): Το πορτοκαλί χρώμα παραπέμπει στη βασίλισσα Βεατρίκη που ήταν και το αγαπημένο της, ενώ το κουρδιστό πορτοκάλι είναι αναφορά στη νουβέλα του Anthony Burgess και στο ολοκληρωμένο ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα.

Χιλή – La Roja (Η Κόκκινη: Από τα χρώματα της φανέλας και της σημαίας), El Equipo de Todos (Η Ομάδα Όλων: επειδή όλοι στη χώρα αγαπούν την ομάδα)

Αυστραλία – Socceroos: Από τη λέξη soccer που σημαίνει ποδόσφαιρο, αφού football είναι διαφορετικό άθλημα στην Αυστραλία και το kangaroo (καγκουρώ).

  • 3ος όμιλος

Κολομβία – Los Cafeteros: Οι αντίπαλοί μας είναι γνωστοί ως καλλιεργητές καφέ, χάρη στο πιο εξαγώγιμο προϊόν τους.

Ελλάδα – Οι Γαλανόλευκοι, Το Πειρατικό: Τα χρώματα προέρχονται φυσικά από τη σημαία και τα χρώματα της φανέλας, ενώ το Πειρατικό από την κατάκτηση του Euro το 2004 κουρσεύοντας την Πορτογαλία μέσα στην ίδια της την έδρα στον εναρκτήριο αγώνα, αλλά και στον τελικό της διοργάνωσης.

Ακτή Ελεφαντοστού – Les Elephants (Ελέφαντες): Η χώρα ήταν κάποτε η κατοικία χιλιάδων ελεφάντων. Τώρα έχουν απομείνει μόνο εκατοντάδες από αυτούς, λόγω του ανεξέλεγκτου κυνηγιού για το εμπόριο ελεφαντόδοντου.

Ιαπωνία – Blue Samurai (Οι Μπλε Σαμουράι): Από τη μπλε στολή της ομάδας και από τους πολεμιστές Σαμουράι.

  • 4ος όμιλος

Ουρουγουάη – La Celeste (Οι Ουρανί): Από τη γαλάζια φανέλα.

Κόστα Ρίκα – Los Ticos: H αργκό ονομασία των Ισπανών για τους Κοσταρικανούς

Αγγλία – The Three Lions (Τα Τρία Λιοντάρια): Από το σήμα της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου εις ανάμνηση των τριών λιονταριών που έχουν εμφανιστεί στην Αγγλία κατά καιρούς.

Ιταλία – Azzurri (Ουρανί): Από το χρώμα της φανέλας.

  • 5ος όμιλος

Ελβετία – The Schweizer Nati (Η Εθνική Ελβετίας): Επειδή είναι δύσκολο να σκεφτείς παρατσούκλι όταν τη μισή μέρα δουλεύεις σε τράπεζα και την άλλη μισή κουρντίζεις ρολόγια.

Εκουαδόρ –  La Tri: Όπως το Μεξικό, έτσι και το Εκουαδόρ πήρε την ονομασία του από την τρικολόρ σημαία του.

Γαλλία – Les Bleus (Οι Μπλε): Από τη μπλε φανέλα της ομάδας.

Ονδούρα –  Los Catrachos: Ετσι είναι γνωστοί οι κάτοικοι της Ονδούρας σε όλους τους Λατινοαμερικάνους, όνομα που πήραν από τον στρατηγό Florencio Xatruch που κατατρόπωσε τα στρατεύματα των Νικαραγουανών και των Αμερικάνων τον 19ο αιωνα.

  • 6ος όμιλος

Αργεντινή – La Albicelestes (Λευκογαλάζιοι): Από τα χρώματα της σημαίας τους που εμφανίζονται και στη στολή της ομάδας.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη –  Zmajevi: Δηλαδή οι Δράκοι, αν και οι ίδιοι μάλλον προτιμούν το ”Χρυσά Κρίνα” που συναντάμε και στο έμβλημά τους.

Ιράν – Team Melli: Που σημαίνει η Εθνική Ομάδα. Μπορείς να τους αποκαλέσεις ακόμη Αστέρια της Περσίας ή Λιοντάρια του Ιράν.

Νιγηρία – The Super Eagles (Οι Σούπερ Αετοί): Το σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νιγηρίας έχει έναν αετό που κρατάει στα νύχια του μια μπάλα ποδοσφαίρου.

  • 7ος όμιλος

Γερμανία – Nationalmannschaft (Η εθνική ομάδα): Προφανώς!

Πορτογαλία – Selecção das Quinas (Οι Εκλεκτοί των Πέντε): Υπάρχουν πέντε ασπίδες στο σήμα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, αλλά και στη σημαία της Πορτογαλίας που αναπαριστούν τους πέντε βασιλιάδες που νίκησε ο βασιλιάς Αλφόνσο Α’.

Γκάνα – The Black Stars (Τα Μαύρα Αστέρια): Από την ομάδα των μαύρων αστεριών στη σημαία της χώρας.

ΗΠΑ – The Yanks: Συντόμευση των Γιάνκις.

  • 8ος όμιλος

Βέλγιο – Οι Κόκκινοι Διάβολοι: Ονομασία που προέκυψε έπειτα από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Βέλγων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αλγερία – Les Fennecs (Αλεπούδες της ερήμου):Το 80% του εδάφους της Αλγερίας αποτελείται από έρημο. Fennec στα αραβικά είναι η μικρή νυκτόβια αλεπού που συναντάται στη Β. Αφρική.

Ρωσία – Sbornaya: Όπως λέμε στα γερμανικά Nationalmannschaft, δηλαδή Εθνική Ομάδα.

Ν. Κορέα – The Taeguk Warriors (Οι Πολεμιστές Taeguk): Το Taeguk είναι το σύμβολο ισορροπίας, το yin και το yang. Υπάρχει στην κορεατική σημαία.

Πηγή: onair24.gr

Tags: , , , , , , , , , , ,