Μοναδικές υποθαλάσσιες λίμνες κάτω απ’ το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Καθότι ολοένα και ενδιαφέροντα ή πρωτόγνωρα φαινόμενα και γεγονότα εμφανίζονται αλλά και συναντούμε, σκέφτηκα πως θα ήταν σκόπιμο να γνωρίζουμε τι βρέθηκε στην Καλντέρα της Σαντορίνης πριν ορισμένες εβδομάδες.

santoriniiiii2

Με δεδομένο το ότι φοιτώ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο αλλά και το ότι έχω ασχοληθεί με τον αντίστοιχο τομέα, καθώς έψαχνα ορισμένες έρευνες και δημοσιεύσεις πριν λίγες μέρες, βρήκα την την εξής είδηση και αφού την μελέτησα και την επεξεργάστηκα (συμμετείχαν και Έλληνες ειδικοί), θέλησα να την μοιραστώ με τους αναγνώστες της University Press.

Βρέθηκαν υποθαλάσσιες λίμνες ανθρακούχου νερού μέσα σε κοιλότητες του βυθού που ιριδίζουν με τα μοναδικά χρώματα του οπαλίου (πυριτικό ορυκτό), το οποίο είναι ιδιαίτερα γοητευτικό και ταυτόχρονα ένας μυστηριώσης λίθος. Οι σχηματισμοί αυτοί ονομάστηκαν ‘Λίμνες της Καλλίστης’ και αποτελούν στο είδος τους τις πρώτες υποθαλάσσιες λίμνες, γεγονός που τις καθιστά μοναδικές και το φαινόμενο αυτό εξωπραγματικό. Οι υποθαλάσσιες λίμνες είναι στρώματα πυκνού νερού που βυθίζονται στον πυθμένα αντί να αναμειγνύονται με το θαλασσινό νερό. Μέχρι σήμερα, όμως, όλες οι γνωστές υποθαλάσσιες λίμνες σχηματίζονται από νερό που εμπλουτίζεται με μεγάλες ποσότητες αλατιού, οπότε γίνεται πιο πυκνό από το νερό στο γύρω περιβάλλον. Οι συγκεκριμένες λίμνες όμως διαφέρουν διότι η αυξημένη πυκνότητα τους ωφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε διοξείδιο του άνθρακα (που κάνει το νερό πυκνότερο και το αναγκάζει να συγκεντρώνεται στον βυθό) και όχι στο αλάτι.

Το διοξείδιο του άνθρακα που συγκεντρώνεται στις υποβρύχιες λίμνες πρέπει να προέρχεται από τον πυθμένα. Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό τμήμα του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου. Το CO2 ίσως προέρχεται από μάγμα που απελευθερώνει το αέριο το οποίο περιέχει καθώς αποσυμπιέζεται. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι προέρχεται από ασβεστολιθικά πετρώματα που βυθίζονται και υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις και θερμοκρασίες.

Η υποβρύχια μελέτη ξεκίνησε μετά την ανησυχητική συσσώρευση μάγματος που άρχισε το 2011 κάτω από το μεγάλο ηφαίστειο της Σαντορίνης, και αργότερα ευτυχώς κόπασε. Οι λίμνες ανακαλύφθηκαν σε βάθος 250 μέτρων από ρομποτικό υποβρύχιο που μελετούσε ένα μεγάλο ρήγμα στον πυθμένα μέσα στην καλντέρα του ηφαιστείου. Βεβαίως να πούμε στο σημείο αυτό, πως η ανακάλυψη των επιστημόνων και ερευνητών κατέστη εφικτή χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία υποβρύχιας έρευνας που είναι διαθέσιμη. Πιθανόν τέλος, οι υποβρύχιες αυτές λίμνες να είναι προσωρινοί σχηματισμοί. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν παύουν να αποτελούν φανταστικό φαινόμενο με μεγάλη επιστημονική σημασία.

Λάζαρος (Άρης) Αρμάογλου

Tags: , , , , , , , ,