Μιλήστε (αν)ελεύθερα

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» (Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε στη Γαλλία και έχει λόγο στην UNESCO και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών) σχετικά με την ελευθερία λόγου στους δημοσιογράφους για το 2014, η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση με χώρες όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, Βολιβία, Αλβανία, Ισραήλ να είναι σε πιο υψηλές θέσεις από την Ελλάδα. Μάλιστα, έχει πτώση 28(!) θέσεων από τη κατάταξη του 2012 και θεωρείται μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες που υφίσταται κρίση αυτή τη περίοδο.

freedomofthepress1

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για αυτή την έρευνα, μεταξύ άλλων είναι ο αριθμός των παραβιάσεων της ελευθεροτυπίας, η ανεξαρτησία των Μέσων, το εύρος της πολυφωνίας, η διαφάνεια και οι υποδομές στη κάθε χώρα για ελευθεροτυπία. Βάσει αυτών των κριτηρίων, πώς θα μπορούσαμε να είμαστε σε υψηλότερη θέση άλλωστε. Τα τελευταία 2 χρόνια η επικαιρότητα βρίθει από περιστατικά παραβίασης της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθεροτυπίας. Τα πιο τρανταχτά παραδείγματα που αναφέρουν και οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα είναι, φυσικά, το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι συνεχείς απειλές κατά της ακεραιότητας και της ζωής διαφόρων δημοσιογράφων από την Χρυσή Αυγή και οι επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι δημογράφοι.

Τις τελευταίες μέρες ειδικά υπάρχει μία έξαρση ακόμη και από τους ίδιους τους φορείς απονομής δικαιοσύνης, όπως η Αστυνομία με δύο κυριότερα παραδείγματα την άσκηση δίωξης προς δημοσιογράφο για άρθρο της που βασίστηκε σε στοιχεία από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (το οποίο φυσικά και είναι Δημόσιο έγγραφο) και τις φήμες που πλανώνται σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης ή και σύλληψης (σύμφωνα με μερικά blogs) του λεγόμενου Μπαλούρδου από την σατυρική εκπομπή Ελληνοφρένεια. Αν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα επισήμως, το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει έντονη δυσφορία από τα σώματα ασφαλείας, ασχέτως αν ισχύει πραγματικά η σύλληψη ή η άσκηση μήνυσης. Οι συγκεκριμένες κινήσεις είναι απολύτως τραγικές και επαληθεύουν την μειωμένη με τη πάροδο των χρόνων ελευθερία έκφρασης των δημοσιογράφων στη χώρα μας. Δεν γνωρίζω ποιος είναι πραγματικά ο Μπαλούρδος ή αν επαγγέλεται δημοσιογράφος. Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι αφορά έναν ψεύτικο ήρωα μίας αστείας σατυρικής εκπομπής. Στη τελική, σατυρίζει ένα σώμα (τα ΜΑΤ συγκεκριμένα) το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει την οργή πολλών λόγω των πολυάριθμων άγριων, αναίτιων και ακραίων «μεμονωμένων περιστατικών» στα οποία εμπλέκονται (αναφέρομαι στη συμπεριφορά τους στις πορείες) και, παρ’όλα αυτά, καταφέρνει ο ήρωας αυτός να προκαλεί γέλιο μέσω της σάτυράς του.

Η σάτυρα, τα λεγόμενα όριά της και το αν αποτελεί δυσφήμιση ή προσβολή ή όχι για το πρόσωπο που αποτελεί το αντικείμενο της σάτυρας έχει απασχολήσει πολλούς στα Μέσα. Η προσβολή είναι αρκετά υποκειμενική από ένα σημείο και μετά στις μέρες μας, λόγω και του λεξιλογίου που χρησιμοποιούμε πλέον στη καθημερινότητά μας. Φαντάζεστε τι θα γινόταν στα δικαστήρια αν ασκούσε μήνυση για προσβολή κάθε άτομο με το οποίο μπορεί να λογομαχούμε ακόμη και στο δρόμο;

Πράγματι, μπορεί τα ΜΑΤ να παραξηγούνται από τον τρόπο που τους υποδύεται ο Μπαλούρδος. Μπορεί πράγματι οι κυβερνητικοί φορείς να θεώρησαν ότι η δημοσίευση πληροφοριών από ένα καθ’όλα δημόσιο έγγραφο αποτελεί παραβίαση απορρήτου. Μήπως όμως τελικά η Ελλάδα δεν είναι και τόσο ελεύθερη χώρα ως προς την ελευθεροτυπία όσο νομίζαμε; Μήπως τελικά η νομοθεσία είναι τόσο κακογραμμένη (ασαφής, αρκετά υποθετική και με σκοπό να καλύψει κυρίως ομάδες συμφερόντων) που ξεχάσαμε να προστατεύσουμε τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας που με τόσο κόπο αποκτήσαμε και θεωρούνται δεδομένα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες αρεσκόμαστε να συγκρινόμαστε;

Βασιλική Μελετάκη

Tags: , , , , , , , , , ,