Μεταρρύθμιση με το «καλημέρα»

arvanitopoulosΜε την είσοδο του 2014, οι γραμματείες, έσπευσαν να βγάλουν πρόσθετες ανακοινώσεις για τα προγράμματα της εξεταστικής, για τις δηλώσεις, μιας και στις ζωές μας μπήκε πλέον η παράγραφος 9 του άρθρου 6 του Ν. 4218 (ΦΕΚ 268/10-12-2013). Σύμφωνα με την παράγραφο αυτή, «Οι φοιτητές των Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στην εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2014 σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν από προηγούμενα εξάμηνα, ανεξάρτητα εάν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο».

Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί; Μπορούμε πλέον όλοι οι φοιτητές να φορτώσουμε τις δηλώσεις μας με χρωστούμενα προηγούμενων ετών σ’αυτές τις δύο εξεταστικές του 2014. (Η εξεταστική του Σεπτεμβρίου δεν υπολογίζεται στον παραπάνω αριθμό αφού τα μαθήματα εκεί καταλήγουν ούτως ή άλλως.)

Αυτή η ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι όχι μόνο ένας, αλλά και οι τρείς μάγοι με τα δώρα. Ωστόσο, όπως μας έχει διδάξει η πολυετής παρακολούθηση των εκπαιδευτικών θεμάτων, η κατά βάση προσωποπαγής διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας, απο τα πολιτικά πρόσωπα που εναλλάσσονται στη διοίκηση του, συνεπάγεται πολιτική σκοπιμότητα και προώθηση προσωπικής ατζέντας.

Μπορώ βέβαια να γίνω και σαφέστερη, θυμίζοντας στους φοιτητές όλων των ετών, το «αποφασίζω και διατάζω» για την αύξηση των απουσιών κατά 20% επί Διαμαντοπούλου. Φυσικά, η τροπολογία που θυμόμαστε όλοι, αφορούσε, εν τέλει, το έτος κατά το οποίο ψηφίστηκε, ενώ στην αρχή τηρούνταν σιγή ιχθύος αναφορικά με το χρονικό πλαίσιο της εφαρμογής της, ανεξαρτήτως του πλαισίου της γρίπης Η1Ν1.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αλλαγή στο νομικό πλαίσιο, που μυρίζει από το γραφείο του Υπουργού, σαν ψόφιο ψάρι.

Εν ολίγοις, ο κύριος Αρβανιτόπουλος, δείχνει να προσπαθεί να εξευμενίσει τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα, και ταυτόχρονα να εξιλεωθεί ποικιλοτρόπως για το χαμένο εξάμηνο, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει σταθερούς τους συνδετικούς τους κρίκους με τη θέση που ανέλαβε, και γιατί όχι, να την ανανεώσει για μία ακόμη τετραετία σε περίπτωση εκλογών και σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

Μακροπρόθεσμη σκέψη εξ ημών, «μπακαλίστικη» εξ υμών. Ουσιαστικά οι σπασμωδικές κινήσεις του, με την ανακοίνωση του 6 ημέρες πριν ανακοινωθεί η επαναλειτουργία της Νομικής σχολής φανερώνουν μια προσπάθεια να εξαγοράσει την υπομονή των «πληγέντων» με, μια λαμπυρίζουσα μεταρρύθμιση, σαν να δωροδοκεί παιδάκια με πολύχρωμες καραμέλες. Ως τώρα μπορούμε να πούμε ότι τα έχει καταφέρει αρκούντως ικανοποιητικά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Αλλά η εξουσία, όντας ανθρώπινο δημιούργημα, δεν διαρκεί περισσότερο από την επήρεια της γλύκας από τις καραμέλες στα στόματα των φοιτητών.

Οι ρίζες της σύνθετης έως και συνομωσιακής αυτής σκέψης ; Το πολιτικό παρασκήνιο πριν την πολυπόθητη μεταρρύθμιση. Οι εμφανίσεις του Υπουργού στα τηλεοπτικά παράθυρα, να απειλεί Θεούς και Δαίμονες, και έπειτα από τη συμφωνία των 8 Πανεπιστημίων για κοινή πορεία και αγώνα, η πλήρης σιωπή, και εν τέλει η «συμμόρφωση» στα αιτήματα των Πρυτάνεων.

Το τρωτό σημείο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης;

Ότι η ισχύς είναι αόριστη και πιθανότατα, ανάλογη της προαναφερθείσας ρύθμισης της πρώην Υπουργού, αν ακολουθηθεί το ισχύον πατρόν.

Τα «ποσά», εν προκειμένω, είναι ανάλογα, όπως το x και το ч. Μεταρρυθμίσεις με ημερομηνία λήξης; Εξουσία με ημερομηνία λήξης. Απλώς δε γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της εξίσωσης ακόμη.

Ξένια Χαμίτη

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,