Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία: έρευνα και επιλογή!

Πολλοί από εσάς αναρωτιέστε ποιo θα είναι τo επόμενα βήμα σας με το πέρας των σπουδών του πρώτου σας πτυχίου. Μερικοί φλερτάρουν με την ιδέα των μεταπτυχιακών σπουδών. Παρακάτω θα δούμε μερικές σύντομες χρήσιμες συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να διερευνήσουν την επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία.

ukstudies

Πρώτα θα πρέπει να απαντήσετε στην παρακάτω ερώτηση : για ποιους λόγους θέλετε να κάνετε το μεταπτυχιακό αλλά και σε ποιο αντικείμενο και αν θα ήταν καλό να εργαστείτε πρώτα για λίγο καιρό να κερδίσετε λίγη εργασιακή εμπειρία στον τομέα που σας ενδιαφέρει και να δείτε εάν το επάγγελμα αυτό σας ταιριάζει και μετά να κάνετε ένα μεταπτυχιακό, όταν θα έχετε κατασταλάξει λίγο περισσότερο για την επαγγελματική σας πορεία. Αν όμως είσαστε σίγουροι ότι θέλετε να εξελίξετε τις γνώσεις του πρώτου πτυχίου σας σε μεγαλύτερο βάθος ή ακόμη και να αλλάξετε επαγγελματική πορεία και να αποκτήσετε νέες γνώσεις, τότε μπορείτε να διερευνήσετε τις επιλογές για σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο στον τομέα που σας ενδιαφέρει. Ας δούμε τις επιλογές σας: Ελλάδα ή εξωτερικό; Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορείτε μόνο εσείς να απαντήσετε μετά όμως από πολύ έρευνα για το τι θα είναι καλύτερο για εσάς. Ας υποθέσουμε πως η επιλογή σας είναι να σπουδάσετε στην Μεγάλη Βρετανία τα βήματα που προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι:

Βήματα:

1. Διερευνούμε τις επιλογές μας όσον αφορά το αντικείμενο /θέμα σπουδών γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο τίτλο σπουδών καθώς και στο τύπο πτυχίου (PGDip, MA, MSc, MBA, MRes, MPhil, PhD κ.ά.) σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η φοίτηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 χρόνο όταν γίνεται full-time, ή να διαρκέσει μέχρι και 3 έτη αν γίνει υπό την μορφή part-time ενώ εργάζεστε στο εξωτερικό. Επίσης μπορεί να γίνει και εξ’ αποστάσεως (distance learning) οπότε μπορείτε να το ψάξετε και έτσι αν δεν μπορείτε να φύγετε από την Ελλάδα αλλά θέλετε να σπουδάσετε εξ’ αποστάσεως. Επιλέγουμε την σχολή που πιστεύουμε ότι θα μας ανοίξει έναν καλύτερο επαγγελματικό δρόμο.

2. Κάνουμε την έρευνα μας όσον αφορά σε ποιο Πανεπιστήμιο μπορούμε να φοιτήσουμε και τι σημαίνει να έχουμε πτυχίο από ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εκατοντάδες που υπάρχουν, σε σχέση με την φήμη, αλλά και τις ευκαιρίες ανεύρεσης εργασίας στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μας από το Πανεπιστήμιο της επιλογής μας. Υπάρχουν διαθέσιμες αξιόπιστες πηγές που μπορείτε να συμβουλευτείτε όπως είναι τα league tables http://www.theguardian.com/education/table/2013/jun/03/university-league-table-2014 , οι οποίες δείχνουν σε ποια κατάταξη ανήκει το Πανεπιστήμιο αλλά και η σχολή που σας ενδιαφέρει, και μπορέσετε να αποκτήσετε μία καλύτερη άποψη για το ποια Πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα στον τομέα που ενδιαφέρεστε. Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε πώς να διαβάσετε και να εξηγήσετε τα league tables για Μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών: http://www.theguardian.com/education/postgraduate-subject-tables-2013

3. Τα minimum entry criteria είναι ένας καλός βαθμός στο πρώτο σας πτυχίο (κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του κριτήρια ανάλογα το τμήμα που θέλετε να ακολουθήσετε), και ένα επίπεδο αγγλικών συνήθως IELTS minimum 6.5-7 (average, κάθε Πανεπιστήμιο επίσης έχει τα δικά του κριτήρια)

4. Το κόστος φοίτησης μεταπτυχιακού επιπέδου εξαρτάται από την σχολή και το Πανεπιστήμιο, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 6,000 – 50,000 ευρώ (με τα ακριβότερα της κλίμακας πάντα να είναι τα MBA). Υπάρχουν διαθέσιμα scholarships, bursaries μέσα από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, αλλά και ελληνικά Ιδρύματα προσφέρουν scholarships, μία έρευνα στο διαδίκτυο θα σας δώσει πολλές πληροφορίες, με τις προαναφερόμενες λέξεις κλειδιά.

5. Διαμονή: Στα έξοδα σας πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος διαμονής αλλά και διαβίωσης, τα οποία ανάλογα την περιοχή Βόρεια/Νότια, Λονδίνο εκτός Λονδίνου διαφέρουν. Υπολογίζουμε όμως ένα ποσό αξίας 1,000-1,500 ευρώ τον μήνα για όλα τα έξοδα συμπεριλαμβανομένου και ενοικίου, φαγητού, ρεύμα, νερό, βιβλία, και άλλα καθημερινά έξοδα (το ποσό φυσικά εξαρτάται από την περιοχή/φοιτητική εστία/ διαμέρισμα καθώς και τα έξοδα που κάνει ο κάθε ένας μας ξεχωριστά).

6. Υπάρχουν 2 ημερομηνίες έναρξης, και Σεπτέμβριο και Ιανουάριο/Φεβρουάριο κάθε έτους, και αυτό εξαρτάται από την σχολή που σας ενδιαφέρει, και προτείνουμε για την κάθε περίοδο έναρξης που σας ενδιαφέρει να φροντίσετε να κάνετε την αίτησή σας 9 μήνες πρίν. Χρειάζεστε το πτυχίο σας μεταφρασμένο, και 2 συστατικές επιστολές.

7. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδα των Πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν, και επικοινωνήστε απευθείας με το κάθε Πανεπιστήμιο, PostGraduate Admissions Service (στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται δίπλα στην σχολή που σας ενδιαφέρει) και όπως κάνετε τις ερωτήσεις που θέλετε στο κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά, πριν ξεκινήσετε την κάθε αίτησή σας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις περισσότερα από 55,000 σχολές /επιλογές σπουδών στην Μεγάλη Βρετανία εδώ: www.prospects.ac.uk/postgraduate_study.html

Α.Ψαριανού

Tags: , , , , , , , , ,