Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, έρευνα και επιλογή!

master_england

Στο προηγούμενο τεύχος είδαμε τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθηθούμε να αποφασίσουμε για το αν θα ψάξουμε απευθείας για εργασία μετά το πέρας των σπουδών του πρώτου μας πτυχίου στο Πανεπιστήμιο ή αν θα επιλέξουμε να πάμε στο εξωτερικό ή ακόμη και στην Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω κάποιες σύντομες συμβουλές για όσους από εσάς σκέφτονται την επιλογή να σπουδάσουν στο εξωτερικό και θα λάβουμε ως παράδειγμα την επιλογή μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία.

Πρώτα όμως θα πρέπει να απαντήσουμε : για ποιους λόγους θέλουμε να κάνουμε το μεταπτυχιακό αλλά και σε ποιο αντικείμενο και αν θα ήταν καλό να εργαστούμε πρώτα για λίγο καιρό και μετά να κάνουμε ένα μεταπτυχιακό, όταν θα έχουμε κατασταλάξει λίγο περισσότερο για το τι επάγγελμα θέλουμε να ακολουθήσουμε. Αν όμως είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να εξελίξουμε τις γνώσεις του πρώτου πτυχίου μας σε βάθος ή ακόμη και να αλλάξουμε τομέα και χρειαζόμαστε ένα μεταπτυχιακό σε κάτι άλλο που θα μας δώσει αυτή την διαφορετική γνώση, τότε μπορούμε να δούμε τις επιλογές μας. Ελλάδα ή εξωτερικό; Αυτή είναι μία ερώτηση που μπορείτε μόνο εσείς να απαντήσετε μετά όμως από πολύ έρευνα για το τι θα είναι καλύτερο για εσάς. Ας υποθέσουμε πως η επιλογή σας είναι να σπουδάσετε στην Μεγάλη Βρετανία τα βήματα που προτείνουμε να ακολουθήσετε είναι:

Βήματα:

1. Διερευνούμε τις επιλογές μας όσον αφορά το αντικείμενο /θέμα σπουδών γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο τίτλο σπουδών καθώς και στο τύπο πτυχίου (PGDip, MA, MSc, MBA, MRes, MPhil, PhD κ.ά.) σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Η φοίτηση μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1 χρόνο όταν γίνεται full-time, ή να διαρκέσει μέχρι και 3 έτη αν γίνει υπό την μορφή part-time ενώ εργάζεστε στο εξωτερικό. Επίσης μπορεί να γίνει και εξ’ αποστάσεως (distance learning) οπότε μπορείτε να το ψάξετε και έτσι αν δεν μπορείτε να φύγετε από την Ελλάδα αλλά θέλετε να σπουδάσετε εξ’ αποστάσεως. Επιλέγουμε την σχολή που πιστεύουμε ότι θα μας ανοίξει έναν καλύτερο επαγγελματικό δρόμο.

2. Κάνουμε την έρευνα μας όσον αφορά σε ποιο Πανεπιστήμιο μπορούμε να φοιτήσουμε και τι σημαίνει να έχουμε πτυχίο από ένα συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα εκατοντάδες που υπάρχουν, σε σχέση με την φήμη, αλλά και τις ευκαιρίες ανεύρεσης εργασίας στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μας από το Πανεπιστήμιο της επιλογής μας. Υπάρχουν διαθέσιμες πηγές όπως τα league tables τα οποία αξιολογούν και βαθμολογούν όλες τις σχολές του κάθε Πανεπιστημίου: http://www.guardian.co.uk/education/page/2012/feb/29/1 για να δείτε ανά τίτλο σπουδών, ποια Πανεπιστήμια είναι τα καλύτερα για αυτό που θέλετε να σπουδάσετε. (στο παρακάτω link σας μπορείτε να δείτε πώς να ‘διαβάσετε’ τα tables http://www.guardian.co.uk/education/2012/feb/28/find-course-with-postgraduate-tables-2012)

3. Τα minimum entry criteria είναι ένας καλός βαθμός στο πρώτο σας πτυχίο (κάθε Πανεπιστήμιο έχει τα δικά του κριτήρια ανάλογα το τμήμα που θέλετε να ακολουθήσετε), και ένα επίπεδο αγγλικών συνήθως IELTS minimum 6.5-7 (average, κάθε Πανεπιστήμιο επίσης έχει τα δικά του κριτήρια)

4. Το κόστος φοίτησης μεταπτυχιακού επιπέδου εξαρτάται από την σχολή και το Πανεπιστήμιο, μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 6,000 – 50,000 ευρώ (με τα ακριβότερα της κλίμακας πάντα να είναι τα MBA). Υπάρχουν διαθέσιμα scholarships, bursaries μέσα από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, αλλά και ελληνικά Ιδρύματα προσφέρουν scholarships, μία έρευνα στο διαδίκτυο θα σας δώσει πολλές πληροφορίες, με τις προαναφερόμενες λέξεις κλειδιά.

5. Διαμονή: Στα έξοδα σας πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος διαμονής αλλά και διαβίωσης, τα οποία ανάλογα την περιοχή Βόρεια/Νότια, Λονδίνο εκτός Λονδίνου διαφέρουν. Υπολογίζουμε όμως ένα ποσό αξίας 1,000-1,500 ευρώ τον μήνα για όλα τα έξοδα συμπεριλαμβανομένου και ενοικίου, φαγητού, ρεύμα, νερό, βιβλία, και άλλα καθημερινά έξοδα (το ποσό φυσικά εξαρτάται από την περιοχή/φοιτητική εστία/ διαμέρισμα καθώς και τα έξοδα που κάνει ο κάθε ένας μας ξεχωριστά).

6. Υπάρχουν 2 ημερομηνίες έναρξης, και Σεπτέμβριο και Ιανουάριο/Φεβρουάριο κάθε έτους, και αυτό εξαρτάται από την σχολή που σας ενδιαφέρει, και προτείνουμε για την κάθε περίοδο έναρξης που σας ενδιαφέρει να φροντίσετε να κάνετε την αίτησή σας 9 μήνες πρίν. Χρειάζεστε το πτυχίο σας μεταφρασμένο, και 2 συστατικές επιστολές.

7. Επισκεφτείτε τις ιστοσελίδα των Πανεπιστημίων που σας ενδιαφέρουν, και επικοινωνήστε απευθείας με το κάθε Πανεπιστήμιο, PostGraduate Admissions Service (στοιχεία επικοινωνίας αναγράφονται δίπλα στην σχολή που σας ενδιαφέρει) και όπως κάνετε τις ερωτήσεις που θέλετε στο κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά, πριν ξεκινήσετε την κάθε αίτησή σας.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις περισσότερα από 55,000 σχολές /επιλογές σπουδών στην Μεγάλη Βρετανία εδώ: www.prospects.ac.uk/postgraduate_study.htm

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα! Μπορείς!

Άρτεμις Ψαριανού,

Σύμβουλος Marketing & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

Tags: , , , ,