Θρησκευτικό οδοιπορικό στη Λέσβο

Αν η Μυτιλήνη φημίζεται για κάτι πέρα από τα ούζα της και τις ξακουστές σαρδέλες Καλλονής, είναι σίγουρα τα πολλά μοναστήρια/εκκλησίες και ξωκλήσια που συναντάει ο επισκέπτης σε κάθε της γωνιά. Τα πιο μεγάλα και σπουδαία προσκυνήματα του νησιού, μεταξύ άλλων, θα λέγαμε πως είναι: η Εκκλησία της Παναγίας στην Αγιάσο, το μοναστήρι του Άγιου Ραφαήλ (λίγο πιο έξω από το χωριό Θερμή) και το μοναστήρι του Ταξιάρχη στο χωριό Μανταμάδο.

Εκκλησία της Παναγίας

Η Αγιάσος είναι ένας ορεινός γραφικός οικισμός χτισμένος κάτω από το υψηλότερο βουνό της Λέσβου, τον Όλυμπο. Ο συγκεκριμένος οικισμός έχει μια μακρά παράδοση στην ξυλογλυπτική και την αγγειοπλαστική με πολλά μικρά μαγαζάκια σε όλο το μήκος που συνδέει την είσοδο του οικισμού μέχρι την είσοδο του ναού της Παναγίας. 

Ο ναός ονομάζεται «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» αλλά πλέον έχει υπερισχύσει το «Η Παναγία της Αγιάσου». Το αξιοθέατο του ναού είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Η εικόνα αυτή διαθέτει μια επιγραφή στην οποία αναγράφονται οι λέξεις «Αγία Σιών». Πιθανολογείται ότι λόγω αυτής της επιγραφής ο οικισμός απόκτησε το σημερινό του όνομα. Η εικόνα της Παναγίας, σύμφωνα με την παράδοση, αποτελεί έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Ο ναός λειτούργησε για πρώτη φορά το 1173 και γιορτάζει στις δεκαπέντε Αυγούστου. 

DSCN3972

DSCN3975

Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Η μονή του Αγίου Ραφαήλ βρίσκεται κοντά στο χωριό Θερμή και συγκεκριμένα στο ύψωμα Καρυές. Το μοναστήρι είναι ανοιχτό προς τους επισκέπτες όχι μόνο για προσκύνημα αλλά και για διαμονή. Στο χώρο αυτό, φυλάσσονται τα οστά των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης, τα οποία βρέθηκαν έπειτα από οράματα πιστών. Οι προαναφερθέντες Άγιοι, μαρτύρησαν στα χέρια των Τούρκων. Στον χώρο που φυλάσσονται τα οστά των Αγίων Νικολάου και Ειρήνης, βρίσκεται και το πηγάδι μέσα στο οποίο μαρτύρησε η 12χρονη Ειρήνη. Στον ίδιο χώρο, υπάρχει μια πληθώρα ταμάτων από μεγάλη μερίδα ανθρώπων που ήρθαν να προσκυνήσουν και να ευχαριστήσουν τους Αγίους που τους βοήθησαν σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής τους. Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από διάφορες αίθουσες και χώρους μεταξύ των οποίων: τον κυρίως Ναό, το Καθολικό της Ιεράς Μονής προς τιμή του Αγίου Ραφαήλ, 30 κελιά για τις μοναχές, δυο διώροφους ξενώνες, μια πινακοθήκη Ελλήνων ζωγράφων, ένα μεγαλειώδες κωδωνοστάσιο, μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Μαγδαληνή και άλλα. 

DSCN4006

DSCN4007

Μοναστήρι του Ταξιάρχη

Στο χωριό Μανταμάδο, δεσπόζει το μοναστήρι του Ταξιάρχη με την επιβλητική εικόνα του Αρχαγγέλου. Ο Ταξιάρχης είναι ο προστάτης ολόκληρης της Λέσβου και προστάτης των ατόμων της πολεμικής αεροπορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγαλειώδους τάματος, αποτελεί το μαχητικό αεροσκάφος F-5A στην είσοδο της μονής.

DSCN4021

Η εικόνα του Ταξιάρχη κρύβει μια σκοτεινή αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ανάμεσα στο 1000 και το 1100, το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση από Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι σάρωναν το Αιγαίο για την εύρεση αντικειμένων αξίας. Μια νύχτα, και ενώ οι μοναχοί είχαν συγκεντρωθεί ώστε να πραγματοποιήσουν τη θεία λειτουργία, εμφανίζονται οι πειρατές να σκαρφαλώνουν στη μονή. Δεν έδειξαν έλεος και έσφαξαν όλους τους μοναχούς εκτός από ένα μικρό δόκιμο καλογεροπαίδι, τον Γαβριήλ. Ο δόκιμος Γαβριήλ, κατάφερε να ξεφύγει και να κρυφτεί από τους πειρατές σκαρφαλώνοντας πάνω στη σκεπή. Η παράδοση λέει πως ξαφνικά πάνω από τους πειρατές, πέταξε με φλεγόμενο σπαθί ο Αρχάγγελος, και μόλις οι πειρατές τον είδαν, τράπηκαν σε φυγή. Μετά από τη μαζική σφαγή των μοναχών και της παράδοσης της εμφάνισης του Αρχαγγέλου, ο Γαβριήλ αποφάσισε να μαζέψει το αίμα των μοναχών και να το αναμείξει μαζί με χώμα για να δημιουργήσει πηλό ώστε να φτιάξει ένα ομοίωμα του Αρχάγγελου όπως πρόλαβε να τον δει. Ενθουσιασμένος όπως ήταν δεν πρόσεξε ότι ο πηλός τελείωνε με αποτέλεσμα το κεφάλι να έχει βγει πολύ μεγαλύτερο και δυσανάλογο με το υπόλοιπο σώμα. 

DSCN4029

Στον κυρίως ναό, εκτίθεται η εικόνα του Ταξιάρχη, αλλά μόνο το κεφάλι και τα επιχρυσωμένα του φτερά. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την εικόνα από όλες τις υπόλοιπες της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το ανάγλυφό της. Αποτελεί εξαίρεση διότι η αξία της και η θαυματουργικότητά της εικόνας, σύμφωνα με τους πιστούς, είναι ανεκτίμητες. Ανάμεσα στα τάματα, συναντάμε σιδερένια παπούτσια τα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, τα φοράει ο Αρχάγγελος τη νύχτα. Η εκκλησία γιορτάζει δύο φορές το χρόνο. Η μία φορά είναι των Αρχαγγέλων στις 8 Νοεμβρίου και η δεύτερη την Κυριακή των Μυροφόρων.

DSCN4022

Πηγές:http://www.pilgrimtours.gr/contents_gr.asp?id=109

http://www.lesvoscalendar.gr/news/29-lesvoscalendar/167-o-taksiarxis-tis-lesvoy


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,