Κώστας Κατσαφάδος: «Υπεύθυνα και Έντιμα»

Συνέντευξη με τον υποψήφιο βουλευτή Α’ Πειραία με τη Νέα Δημοκρατία κ. Κώστα Κατσαφάδο

katsafados2

Γιατί να σας προτιμήσει ο κόσμος;

Γιατί είμαι αληθινός, ποτέ δεν είπα ψέματα, δεν προσπάθησα να χαϊδέψω αυτιά, να παραπλανήσω τον πολίτη.

Γιατί έχω συνεχή και μετρήσιμη δραστηριότητα που οι πολίτες μπορούν να την κρίνουν και να την αξιολογήσουν.

Γιατί το Υπεύθυνα και Έντιμα δεν είναι το προεκλογικό μου σύνθημα, είναι στάση και τρόπος ζωής για μένα.

Ποια είναι τα μέτρα που πιστεύετε πως θα πρέπει να υλοποιήσει τις πρώτες 100 μέρες η οποιαδήποτε κυβέρνηση;

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος για να κλείσουμε τους λογαριασμούς μας με το Μνημόνιο και η συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή, που θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει με απόλυτη ασφάλεια στις αγορές.

Αυτές είναι οι δύο προϋποθέσεις για να γυρίσει οριστικά σελίδα η χώρα, να αρχίσουμε πλέον να συζητάμε πλέον μόνο για την ανάπτυξη.

Να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ένα άλλο κλίμα στην οικονομία με δεδομένο ότι την επόμενη εξαετία πάνω από 50 δις θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας , μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, την ΚΑΠ και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.

Αυτός είναι ένας ρεαλιστικός δρόμος. Είναι ο δρόμος της ευθύνης.

Γιατί υπάρχει και ο δρόμος της περιπέτειας για τη χώρα. Πριν λίγες μέρες η κ.Βαλαβάνη μας είπε ότι ο Σύριζα δεν θα πάρει τα 7,5 δις ευρώ της τελευταίας δόσης. Αν δεν τα πάρουμε δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τα ομόλογα του Μαρτίου και αυτό θα σημάνει πιστωτικό γεγονός με απρόβλεπτες και ασύμμετρες συνέπειες.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετέχετε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Προγραμματική σύγκλιση ή εθνικός σκοπός;

Η Νέα Δημοκρατία έχει σταθερό προσανατολισμό. Υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και τη συμμετοχή στο ευρώ.

Αυτά οι δύο κορυφαίες στρατηγικές επιλογές της χώρας, είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτες.

Όποιοι τις αποδέχονται και έχουν ειλικρινή διάθεση συνεννόησης αλλά και συμφωνίας σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, είναι εν δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι μας.

Προγραμματική σύγκλιση χωρίς αποδοχή της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ε.Ε και της παραμονής στο ευρώ, δεν υπάρχει.

KATSAFADOS3

Είστε υπέρ ή κατά της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων;

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα της εποχής. Είμαστε η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αυτό πρέπει να αλλάξει, ας δούμε τι συμβαίνει δίπλα μας στην Κύπρο. Χιλιάδες φοιτητές από την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου πηγαίνουν πλέον στην Κύπρο για να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια.

Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση ως χώρα. Ταυτόχρονα όμως πρέπει αναβαθμίσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να του δώσουμε νέα δυναμική και αυτοτέλεια. Το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την έρευνα και την τεχνολογία, δημιουργεί νέες προοπτικές για τον τομέα της έρευνας στα πανεπιστήμια.

Είναι για σας μείζον θέμα το μεταναστευτικό; Πως αντιμετωπίζεται κοινωνικά και πολιτικά;

Αυτό που συνέβη στη Γαλλία ήταν ένα σαφές μήνυμα προς όλη την Ευρώπη που εθελοτυφλούσε. Είναι καιρός για μία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, να σταματήσει η Ευρώπη να μεταθέτει το πρόβλημα στις χώρες του Νότου, που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την παράνομη μετανάστευση.

Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, στην παράνομη μετανάστευση.

Η Ευρώπη πρέπει να έχει μία ολοκληρωμένη, αξιόπιστη και κυρίως αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, η οποία όμως δεν θα αγνοεί τα ανθρωπιστικά στοιχεία.Γιατί υπάρχουν πλέον ασύμμετρες απειλές όπως είδαμε με τις επιθέσεις στη Γαλλία.

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πάση θυσία στο Ευρώ; Υπάρχει τελικά κίνδυνος Grexit;

Υπάρχει αν υιοθετηθούν τακτικές ή πρακτικές όπως αυτές που προτείνουν κατά καιρούς τα στελέχη του Σύριζα.

Μονομερείς ενέργειες που θα αποτελούν πιστωτικό γεγονός θα οδηγήσουν τη χώρα σε επικίνδυνες ατραπούς, σε απομόνωση από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Άκουσα τον κ.Τσίπρα να λέει ότι εγγυάται τις καταθέσεις. Κάποιος πρέπει να του πει ότι τις καταθέσεις των Ελλήνων τις εγγυάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πρόσβαση σε κεφάλαια.

Παραμονή στο ευρώ χωρίς αποδοχή και τήρηση κανόνων και υποχρεώσεων δεν υπάρχει.

Ποιος θέλετε να είναι ο ρόλος σας στην επόμενη Βουλή;

Οι πολίτες του Πειραιά και των νησιών είναι αυτοί που αναθέτουν ρόλους.

Για μένα ήταν και είναι μεγάλη τιμή να εκπροσωπώ τους πολίτες της Α’ Πειραιά και των νησιών, να είμαι μια υπεύθυνη, δυνατή και έντιμη φωνή στη Βουλή.

Να είμαι η δική τους φωνή, αναδεικνύοντας το μικρό και το μεγάλο πρόβλημα, καταθέτοντας προτάσεις.

Tags: , , , ,