Κρίση ή Μετάβαση;

Μοναδική βεβαιότητα αποτελεί το γεγονός ότι όλοι μας λίγο έως πολύ έχουμε επηρεαστεί από την κρίση για την ακρίβεια μάλλον το πολύ είναι πιο χαρακτηριστικό, μας ταιριάζει καλύτερα! Έχουμε αποδεχτεί ότι αυτό που μας συμβαίνει τώρα είναι απλά μια κρίση ή μία μετάβαση;

Αν πάθεις μια κρίση πανικού ναι θα υποφέρεις ψυχικά και σωματικά κάποια στιγμή όμως θα επανέρθεις στην αρχική σου κατάσταση. Την κρίση λοιπόν θα την ξεπεράσουμε(έτσι είθισται να γίνεται) και μπορεί να είναι για κάποιους (ελπίζω όχι για πολλούς) δελεαστική η επιστροφή στην προηγούμενη οικονομική-κοινωνική-πολιτική κατάσταση το μόνο που θα πετύχουμε όμως είναι η ύπαρξη ενός φαύλου κύκλου. Από την άλλη η λέξη ‘’μετάβαση’’ μπορεί να μην διαθέτει ‘’πάνω της’’ μια φωτεινή επιγραφή ευτυχίας και ευημερίας, το σίγουρο όμως είναι πώς αναφέρεται σε μια αλλαγή, στην προκειμένη περίπτωση το πέρασμα από ένα συγκεκριμένο κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό μοντέλο σε κάτι άλλο.

Δυστυχώς έχουμε αντιληφθεί ότι η μετάβαση αυτή είναι και μάλλον θα συνεχίσει να είναι επίπονη θέλω να ελπίζω όχι για πολύ. Και ενώ κάποιοι από εμάς αναλογιζόμαστε την κρίση και τις συνέπειες της ο καθένας από εμάς μέσα από την δική του σφαίρα, κάπου στην βόρεια Ευρώπη συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες διεξήχθη μία ακόμα σύνοδος κορυφής. Από άποψη θεμάτων δεν νομίζω να είχε κανένας αρχηγός κράτους παράπονο διέθεταν πολλά θέματα προς επίλυση πχ η ύφεση στην Ε.Ε., η αύξηση των ποσοστών ανεργίας ειδικά στους νέους οι χώρες μάλιστα που είναι στο top 3 είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία. Μια ας πούμε ευχάριστη είδηση ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος υποστήριξε ότι απάντηση στην κρίση δεν αποτελεί η λιτότητα, συμμερίζονται πολλοί την άποψη του ανάμεσά τους και εγώ, πολλές φορές αναρωτήθηκα υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί η ανάπτυξη με την μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού; Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο να συμβαίνει.

Ένας άλλος πολιτικός, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup κύριος Γιούνγκερ, δήλωσε ενόψει της Συνόδου ότι υπάρχει κίνδυνος για επανάσταση και ενώ για μια στιγμή με κατέκλυσαν οι συνωμοσιολογικοί μου φόβοι μετά το ξανασκέφτηκα κάνοντας έναν συνειρμό, επί της ευκαιρίας του rethink Athens (που τόσο περιμένω να δω υλοποιημένο) καλό θα ήταν να κρατήσουμε το rethink και να το χρησιμοποιήσουμε στην προκειμένη φάση. Δεν είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε επαναστάσεις οι οποίες συνεπάγονται και θύματα εκτός και αν είναι «βελούδινες» αρκεί να ξανασκεφτούμε όλοι την πορεία που θέλουμε να ακολουθήσουμε από εδώ και πέρα και η ΕΕ με την σειρά της να ξανασκεφτεί την δημοσιονομική- πολιτική πορεία της και είτε να την αλλάξει είτε να την προσαρμόσει στα δεδομένα των πολιτών.

Άντζελα Πασάη

Φοιτήτρια στη σχολή Ν.Ο.Π.Ε. (νομικών οικονομικών και πολιτικών επιστημών)

Tags: , ,