Κομισιόν: Δεν θα κάνουμε νέες προτάσεις στην Ελλάδα σήμερα

Δεν θα προχωρήσει σε νέες προτάσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, αντικρούοντας δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα η Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτοί θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατό για το καλό της οικονομίας.

junker

Η διευκρίνιση περί μη κατάθεσης νέων προτάσεων έρχεται σε αντίφαση με όσα δήλωσε νωρίτερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα κάνει σήμερα το μεσημέρι προτάσεις για τα βήματα που μπορούν να γίνουν στο εξής, στο πλαίσιο της ελληνικής κρίσης.

Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε νωρίτερα, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ότι υπάρχουν ακόμη «περιθώρια διαπραγμάτευσης» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και έκανε λόγο για νέες προτάσεις από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

«(Ο πρόεδρος της Επιτροπής) θα παρουσιάσει τις προτάσεις του το μεσημέρι. Ο Γιούνκερ θα παρουσιάσει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, εύχομαι όλοι να δεσμευθούν σε αυτόν τον δρόμο του συμβιβασμού».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να συνομιλούμε…Η πόρτα παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις» υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος, προσθέτοντας ότι η Αθήνα βρισκόταν σε απόσταση «λίγων εκατοστών» από μία συμφωνία με τους πιστωτές όταν διακόπηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η Κομισιόν ενέκρινε παράλληλα την προσωρινή επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων με στόχο την διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, τονίζει ωστόσο ότι οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν, για το καλό της οικονομίας, τόσο της ελληνικής, όσο και της ευρωζώνης και συνολικά της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: , , , , , , ,