Κοιτάζοντας μες στον καθρέφτη…

Μία παροιμία λέει πως «Η καμήλα την καμπούρα της δεν τη βλέπει». Ενώ λοιπόν πλησιάζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, για ακόμα μία φορά κανείς δεν συνειδητοποιεί πως έχει έρθει η στιγμή για την καμήλα να κοιτάξει επιτέλους τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Τα καφενεία και οι καφετέριες είναι γεμάτες με άτομα διαφόρων ηλικιών με μόνο κοινό παρονομαστή τις συζητήσεις περί πολιτικής, οι οποίες καταλήγουν μάλιστα, στο γεγονός ότι κανένας δεν είναι ικανός να κυβερνήσει και κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός (Όποιος δεν εργάζεται, περιεργάζεται).

ekloges33

Όσοι είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση έχουν ως δικαιολογία ότι αυτοί δεν τους είχαν ψηφίσει. Δυστυχώς όμως είναι ακριβώς τα ίδια άτομα που δεν είχαν ψηφίσει κανέναν. (Βέβαια υπάρχουν και δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι που τους είχαν ψηφίσει αλλά αυτοί δεν θα παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος και θα στηρίξουν την επιλογή τους λόγω γοήτρου οπότε το άρθρο δεν αναφέρεται σε αυτούς).

Καταρχήν το επιχείρημα ότι όλοι είναι ίδιοι (βασικό επιχείρημα όσον δεν ψηφίζουν) δεν ισχύει σχεδόν ποτέ γιατί όχι μόνο αυτός που το λέει συνήθως δεν γνωρίζει όλα τα κόμματα, που ξαφνικά βλέπει στα ψηφοδέλτια και εκπλήσσεται, αλλά και γιατί δεν γνωρίζει τα προγράμματα του κάθε κόμματος ξεχωριστά ώστε να δει πραγματικά αν συμφωνεί ή όχι.

Ένα ακόμα πολύ σημαντικό κομμάτι που δεν αντιλαμβάνεται αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων είναι πως με την αποχή τους το μόνο που καταφέρνουν είναι να βοηθάνε το δικομματισμό για τον οποίο διαμαρτύρονται, αφού σε αντίθεση με αυτούς, οι οπαδοί του εκάστοτε κόμματος θα είναι παρόντες στις εκλογές για να υποστηρίξουν το κόμμα τους. Είναι λοιπόν οι μόνοι που ενώ δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραπονιούνται το κάνουν περισσότερο από όλους. Όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο «Κανένας» θα μπορούσε να βγει πρώτο κόμμα και με αυτοδυναμία τότε το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης δεν το έχουν αυτοί που στηρίζουν το δικομματισμό στην Ελλάδα, διότι αυτοί θα έχουν τους λόγους τους, αλλά αυτοί που απέχουν επειδή «όλα τα κόμματα είναι ίδια».

Τέλος ένα ακόμα λάθος είναι η συνήθεια των Ελλήνων να βλέπουν το μη χείρον βέλτιστον. Είναι κατανοητό από τις προηγούμενες γενιές, οι οποίες ως επί το πλείστων αποτελούνται από απόφοιτους δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, (στην καλύτερη περίπτωση) η πολιτική τρομοκρατίας και ο λαϊκισμός να έχουν πέραση. Είναι όμως αδιανόητο απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην έχουν κριτική ικανότητα και σκέψη ή τουλάχιστον κοινή λογική όσον αφορά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας τους καθώς και για τα άτομα τα οποία είναι υπεύθυνα γι’ αυτή.

Δυστυχώς το δικαίωμα ψήφου είναι πλέον μία υποχρέωση η οποία μάλιστα δεν χαίρει της εκτίμησης που της αρμόζει. Οι άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να εκτιμούν κάτι μόνο όταν το έχουν χάσει, όπως επίσης και να κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη. Άλλωστε όπως είχε πει και ο JacquesRigaut “Μην ξεχνάς πως δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου. Ο ρόλος μου περιορίζεται στο να είμαι αυτός που κοιτάζει στον καθρέφτη.”

Tags: , , , , , , , , ,