Γιατί δεν πρέπει να κλείσει η ΕΡΤ…

ert3Να γιατί το να κλείσει η ΕΡΤ ήχησε τόσο άσχημα στ’ αυτιά μου, γιατί ένιωσα ότι πρόκειται για μεγάλη αλλαγή, για ιστορικό γεγονός. Γιατί να μην κλείσει η ΕΡΤ;

  • Γιατί όταν ήμουν μικρή ήταν το κανάλι που είχε ελληνικές παραγωγές για παιδιά, παιδικές σειρές κι εκπομπές, ταινίες της Ντίσνεϋ για παιδιά. Και εξακολουθούσε μέχρι και σήμερα να έχει σύγχρονες σειρές, διαδραστικές για τα πιτσιρίκια. Άλλο αν αυτά τα έχουμε μάθει να βλέπουν τέρατα ιδιωτικών καναλιών.
  • Γιατί στην ΕΡΤ είδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, Μουντομπάσκετ, είδα Ολυμπιακούς Αγώνες..Κι ας μου γκρέμιζαν το όνειρο μερικές φορές με ντόπινγκ και αναβολικά. Εγώ μάθαινα τον αθλητισμό από την ΕΡΤ.
  • Γιατί εκεί έβλεπα κάποιες σειρές που δεν θα έβλεπα ποτέ σε ιδιωτικά κανάλια. Θα μάθαινα ποιητές, θα έβλεπα τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο σε σίριαλ, να μου κάνει αυτήν την χάρη… Γιατί στην ΕΡΤ υπήρχε το Θέατρο της Δευτέρας που εγώ τώρα το έχω σε dvd και γκρίνιαζα, γιατί να μην υπάρχει πια. Τώρα που δεν υπάρχει κι η ΕΡΤ, γιατί να γκρινιάξω;
  •  Γιατί η ΕΡΤ με βοήθησε να γνωρίσω ποιητές, ζωγράφους, καλλιτέχνες κάθε είδους.  Είδα μπαλέτο και άκουσα πρώτη φορά τον “Πέτρο και τον Λύκο”. Ταξίδεψα με ντοκιμαντέρ και ανακάλυψα τα μυστικά του εγκεφάλου.
  • Γιατί στην ΕΡΤ έμαθα ιστορία. Κι ας μερικές φορές λογοκρινόταν και κόβανε εκπομπές. Μάθαινα ιστορία με δασκάλους τον Κούλογλου και τον Βασιλόπουλο. Με το “Σαν Σήμερα τον 20ό αιώνα” που ποτέ δεν βαρέθηκα να παρακολουθώ.
  •  Γιατί στην ΕΡΤ διασκέδαζα με τραγούδια και χορούς, ελληνικούς ή ξένους. Έστω με τη Eurovision. Ή με τηλεπαιχνίδια γνώσεων, όταν κάποτε υπήρχαν. Ή με τις ταινίες που έδειχνε. Νέος ελληνικός κινηματογράφος, κλασικές ταινίες, και ξένες σειρές. Το λες και ανταγωνιστικό πρόγραμμα. Καλύτερο πάντως από εκπομπές ποικίλης ύλης ιδιωτικών καναλιών.
  •  Γιατί στην ΕΡΤ δουλεύουν άνθρωποι. Χιλιάδες άνθρωποι. Και αύριο δεν θα δουλεύουν. Και δεν ξέρουμε πότε θα ξαναδουλέψουν. Το συντομότερο δυνατό. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
  • Γιατί δεν γίνεται κράτος χωρίς κρατική τηλεόραση! Η κρατική τηλεόραση είναι αυτή που πρέπει να οδηγεί τα υπόλοιπα κανάλια, ν’ ανοίγει δρόμους κι όχι να κλείνει μάτια και να γυρνάει προς τα πίσω. Πρέπει αυτή να διδάσκει την καλαισθησία. Αυτή να μοφώνει.
  • Γιατί ότι κόβεται από το κράτος από τη μια μέρα στην άλλη, μόνο άσχημο μπορεί να είναι. Αφού μπορεί μέσα σε μια νύχτα, ένας εργοδότης να απολύσει τόσους εργαζόμενους, τίποτα πια δεν είναι απίθανο να συμβεί…

*Αν χαίρονται κάποιοι που θα κοπεί για τους καλοκαιρινούς μήνες το τέλος της ΕΡΤ -και για όσο διαρκέσει η διακοπή της λειτουργίας της- να τους υπενθυμίσω να πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Tags: , , , ,