Κατηγορίες Φοιτητών

Γνωρίζοντας ότι το θέμα της παρούσας ανάρτησης δεν είναι μοναδικό και πρωτότυπο, θα γίνει προσπάθεια να ιδωθεί μέσα από τις δικές μου εμπειρίες / αναμνήσεις από τα φοιτητικά μου χρόνια. Οι φοιτητές είναι μια κατηγορία στην κοινωνία από μόνοι τους. Παιδιά, πλέον ενήλικα, που έχοντας τελειώσει με τη ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελληνίων, ψάχνουν να βρουν την πραγματική τους ταυτότητα σε αυτόν τον κόσμο. Οι κατηγορίες αρκετές και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να βρείτε τους εαυτούς σας μέσα σε αυτές.

Ο Νεοσύλλεκτος 

νεοσύλεκτος

Όλοι έχουμε περάσει από αυτή τη φάση, άλλοι με επιτυχία και άλλοι με λιγότερη επιτυχία. Είναι οι πρώτες ώρες στη σχολή και δεν γνωρίζεις που να πας και τι να κάνεις. Σε πολλές περιπτώσεις σε μαζεύουν γνώστες μέλη παρατάξεων και σε κατατοπίζουν που πρέπει να πας και τι χαρτιά να συμπληρώσεις. Όντας νέος, θες να ενταχθείς σε μια ομάδα και σε αυτό το σημείο πολλοί λακίζουν και γράφονται στις παρατάξεις με αποτέλεσμα να συνεχίσουν την καριέρα τους στην κατηγορία “Κομματόσκυλα”. Οι νεοσύλλεκτοι ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες κατηγορίες από το απλανές βλέμμα, τη διάθεσή τους να ρωτήσουν: “πως θα πάω στο αμφιθέατρο 114”, τη διερεύνηση του γύρω χώρου κτλ κτλ. Μέχρι να εγκλιματιστούν και να μάθουν τα κατατόπια της σχολής είναι άκακοι. Στο πρώτο εξάμηνο θα κάνουν μια προσπάθεια να καταλάβουν πως λειτουργεί το πανεπιστήμιο, και στα επόμενα είτε θα παρακολουθούν είτε θα κάνουν περικοπές σε μαθήματα που τα περνάνε χωρίς κόπο (ή είναι χάραμα) είτε θα επιδοθούν σε κραιπάλες (σαν “σωστοί” φοιτητές).

Ο Αγχώδης 

αγχώδης

Αυτός ο τύπος φοιτητή είναι ο mr αγχώδης για τα πάντα, και όταν λέμε τα πάντα εννοούμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Πηγαίνει από τους πρώτους να γραφτεί στη σχολή, πάει κάνα δυο ώρες νωρίτερα να βρει τις αίθουσες διδασκαλίας (αν είναι πρωτοετής), πάει από τους πρώτους να πιάσει σειρά στις εγγραφές για τα εργαστήρια, πρήζει τους καθηγητές του με τις (πολλές φορές)  παράλογες απορίες και ανησυχίες του, παίρνει τηλέφωνα στη γραμματεία για να ρωτήσει για συγγράμματα, αιτήσεις, βαθμολογίες κτλ κτλ. Όσο αφορά τις εργασίες του, είναι τόσο αγχωμένος, να τις κάνει σύμφωνα με τις δοσμένες οδηγίες, σε σημείο που χάνει το νόημα της εργασίας, που είναι το περιεχόμενο και όχι αν η αναφορά θέλει ή δεν θέλει σελίδα δίπλα. Στις εξεταστικές, θα ξεκινήσει να διαβάζει τουλάχιστον ένα με δύο μήνες πριν την εξέταση του μαθήματος για να είναι σίγουρος ότι έχει καλύψει όλη την ύλη. Όταν πάει να γράψει, είναι τόσο ταραγμένος που δεν μπορεί να καταλάβει τι τον ρωτάει η ερώτηση και τι καλείται να απαντήσει.  Γενικά, αυτή η κατηγορία δεν έχει πιάσει ακριβώς το νόημα της πρακτικής που ακολουθείται στα ελληνικά πανεπιστήμια και καταστρέφει τον εαυτό της χωρίς λόγο και αιτία….Παιδιά χαλαρώστε, όλα θα γίνουν….στο τέλος… 

Ο Παραλίας

παραλίας

Αυτή είναι η κατηγορία, πιο χαλαρά πεθαίνεις. Πραγματικά οι φοιτητές αυτής της κατηγορίας αν μπορούσαν να αντικαταστήσουν την παρακολούθηση των μαθημάτων με μπύρες και καφέδες και  να εξεταζόντουσαν στις ακριβείς δοσολογίες που χρειάζονται για την παραγωγή του καλύτερου ρακόμελου και τις ποικιλίες στις μάρκες ούζου που μπορεί να βρει κάποιος στα ελληνικά τσιπουράδικα, θα είχε διαπρέψει και θα έπαιρνε και έπαινο. Αναφορικά με τη σχολή, οι πιθανότητες να τον πετύχεις μειώνονται όταν τα μαθήματα δεν έχουν υποχρεωτική παρακολούθηση, ονομαστική παρουσία ή δεν είναι εργαστήριο. Οι πρωινές ώρες μαθημάτων αποτελούν παντελώς άγνωστη ορολογία για τον συγκεκριμένο τύπο φοιτητή. Για την παραγωγή των εργασιών του, το google και η wikipedia είναι οι καλύτεροι φίλοι του. Το copy – paste δίνει και παίρνει αλλά με παραλλαγές, μην τον πάρουν και χαμπάρι. Στην εξεταστική είναι ο άσσος της αντιγραφής! Σκονάκια, σμικρύνσεις, κινητά, βιβλίο και σημειώσεις σε απόσταση βολής, βοήθεια από τους διπλανούς, μπροστινούς και πισινούς. Δύσκολα θα κοπεί και αυτό θα συμβεί όταν θα έχουν ναυαγήσει όλοι οι προαναφερθέντες τρόποι. Το πτυχίο, είναι απλά θέμα χρόνου να το πάρει. Αυτή η κατηγορία είναι το ακριβώς αντίθετο της προηγούμενης. Τίποτα δεν μπορεί να αγχώσει τον συγκεκριμένο φοιτητή. Είναι ικανός να έχει ξεχάσει ότι δίνει μάθημα την επομένη αλλά ακόμα και να το θυμηθεί (ή να του το θυμήσουν) θα βρει τρόπο μέσα στη νύχτα να καταστρώσει το τέλειο σχέδιο για να καταφέρει να περάσει το μάθημα. 

Το Κομματόσκυλο

kommatoskylo

Γαβ, γαβ και γαβ….. Αυτή η κατηγορία απαρτίζεται από φοιτητές οι οποίοι είναι ταγμένοι, γραμμένοι και αφιερωμένοι σε ένα κόμμα. Μέσα στις σχολές, τα κόμματα καλά κρατούν. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν να γραφτούν σε μια κομματική παράταξη. Οι δραστηριότητες αυτών των φοιτητών μεταξύ άλλων είναι:  να κολλάν αφίσες σε όλους τους τοίχους της σχολής, να πρήζουν άλλους συμφοιτητές τους να γραφτούν στην τάδε παράταξη που συμμετέχουν και οι ίδιοι, να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια, να διοργανώνουν εκδρομές σε Μύκονο και Αράχωβα (εαρινό και χειμερινό εξάμηνο αντίστοιχα), να κανονίζουν party κτλ κτλ. Εντοπίζονται εύκολα, εννοείται εκτός αμφιθεάτρου, στα περιβόητα τραπεζάκια του κόμματος, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορους χώρους του Πανεπιστημίου / ΤΕΙ. Τα μαθήματα τα περνάνε χρησιμοποιώντας τις σημειώσεις που έχουν συλλεχθεί ανά καιρούς από τους προκατόχους συμφοιτητές των εκάστοτε παρατάξεων. Γενικά, είναι κολλημένα μυαλά και αυτό είναι προφανές στις συνελεύσεις που γίνονται αλλά και όταν τους δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουν “σε πολιτισμένο πλαίσιο” με συμφοιτητές άλλων παρατάξεων. 

Ο πολυπράγμων 

πολυπράγμων

Αυτόν τον φοιτητή δύσκολα μπορείς να τον εντοπίσεις! Έχει καταπιαστεί με ένα σωρό πράγματα που απορείς πως βρίσκει χρόνο για να πηγαίνει ταυτόχρονα στη σχολή, στη θεατρική ομάδα, στη χορωδία, στο χορευτικό τμήμα και να είναι ταυτόχρονα και μέλος συγκροτήματος. Είναι αξιοθαύμαστο το ομαδικό πνεύμα που τον διακατέχει και οι ανησυχίες του που τον οδηγούν να ανακαλύπτει εναλλακτικές διεξόδους από τις πεπατημένες (καφές, τίτσου, τάβλι, ποτά και άλλα). Με τέτοιες ασχολίες έχει γίνει λίγο υπέρμαχος της κουλτούρας αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δύσκολα μπορείς να πλήξεις με έναν τέτοιο τύπο στην παρέα. Στα φοιτητικά του καθήκοντα είναι συνεπής και βρίσκει τον τρόπο να ανταπεξέλθει ακόμα και αν χρειαστεί να μην έχει δευτερόλεπτο να αφιερώσει στον εαυτό του.

Ο Party Animal

party_animal

Αυτόν τον φοιτητή που τον χάνεις, που τον βρίσκεις, είναι με ένα ποτό μόνιμα στο χέρι και αλωνίζει τα μπαράκια/ κλαμπάκια/ ελληνάδικα/ σκυλάδικα και οτιδήποτε λειτουργεί από τις 12 τη νύχτα και μετά. Είναι ένα είδος βρυκόλακα, μιας και κυκλοφορεί κυρίως το βράδυ. Η ζωή του είναι συνυφασμένη με τη διασκέδαση και κάθε μέρα βρίσκει και ένα καινούριο μαγαζί που αξίζει να επισκεφτεί με τη παρέα του. Στις πρωινές του ασχολίες συγκαταλέγεται ο πολύωρος καφές σε πολυσύχναστα στέκια και η οργάνωση της βραδινής εξόδου. Η σχολή είναι δευτερευούσης σημασίας και τον απασχολεί μόνο όταν τα εργαστήρια είναι υποχρεωτικά ή όταν είναι περίοδος εξεταστικής. Έχει βρει τον βέλτιστο τρόπο να περνάει τα μαθήματα με την λιγότερη προσπάθεια. Σε αυτό το σημείο μοιάζουν οι τεχνικές του με αυτές του Παραλία, που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αξίζει να αναφερθεί, πως σε αυτή τη κατηγορία μεγαλύτερη σημασία έχει η εξωτερική εμφάνιση και η προσπάθεια βελτίωσής της με κάθε τρόπο (γυμναστήριο, διατροφή κτλ κτλ).

Ο πιο καλός ο φοιτητής

o_pio_kalos_foititis

Αυτός είναι ο φοιτητής που θα παρακολουθήσει όλες τις διαλέξεις (ακόμα και αν το μάθημα ξεκινάει 7 το πρωί), θα γράψει πάνω από 9 στις προόδους, θα κάνει όλες τις εργασίες (προαιρετικές και μη), θα έχει κρατήσει τόσο καλές και ακριβείς σημειώσεις σε σημείο που θα κάνει τους στενογράφους να βάλουν τα κλάματα. Στην εξεταστική θα είναι ήδη έτοιμος μιας και όλο το εξάμηνο καθόταν σπίτι και διάβαζε την ύλη της ημέρας καθώς και την ύλη των προηγούμενων ημερών. Στον ελεύθερό του χρόνο καθαρογράφει τις σημειώσεις και κάνει επανάληψη στα πάντα. Σαν χαρακτήρας είναι λίγο ακοινώνητος λόγο της προτίμησης του να κάθεται στο σπίτι αγκαλιά με τις σημειώσεις του (my precious) και γενικά δεν έχει πολλούς φίλους. Οι συμφοιτητές του, τον θυμούνται κυρίως όταν πλησιάζει η εξεταστική και χρειάζονται τις πολύτιμες σημειώσεις του για να περάσουν το μάθημα. Ο φίλος μας όμως δεν δίνει δεξιά και αριστερά τις σημειώσεις του. Θα τις δώσει μόνο όταν θα υπάρξει αντάλλαγμα ή με τη συμφωνία να μη διαδοθούν οι σημειώσεις σε όλους τους αντιπαθητικούς (για αυτόν) τύπους που ποτέ δεν πατάνε στη σχολή και θέλουν με τον κόπο του να περάσουν το μάθημα. Είναι χαμηλών τόνων παιδί και συνήθως περνάει απαρατήρητος. Δεν είναι δύσκολος ο εντοπισμός του καθώς μπορείς να τον βρεις πολύ εύκολα στα πρώτα έδρανα του αμφιθεάτρου με το στυλό έτοιμο να κρατήσει σημειώσεις.

Ο αιώνιος 

αιώνιος

Οι αιώνιοι φοιτητές συνήθως χρωστάνε ένα ή δυο μαθήματα, (στα οποία κόβονται κατ’εξακολούθηση επειδή ο καθηγητής τους έχει βάλει στο μάτι ή επειδή δεν είναι στη φύση του να περνάει φοιτητές αν το iq τους δεν φτάνει αυτό του Steven Hawking), και μια διπλωματική. Τα έτη τους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 ή 5 χρόνια, που κανονικά απαιτούνται, και οδεύουν για δεκαετία. Γενικά είναι χαλαροί τύποι που στον ελεύθερο χρόνο τους χαλαρώνουν με μια φραπεδιά στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο. Δεν ιδρώνει το αυτάκι τους από την επιμονή των γονιών με τις κλασικές πλέον ατάκες:  “Πότε θα πάρεις το πτυχίο σου;; 30 χρονών έφτασες και ακόμα σπουδάζεις! πότε θα βρεις δουλειά;; πότε θα κάνεις οικογένεια;;;” Μερικοί έχουν ως στόχο κάποια στιγμή να πάρουν το “ιερό” χαρτί για να το κορνιζάρουν και να το τρίψουν στα μούτρα αυτών που τους αμφισβητούσαν. Κάποιοι άλλοι έχουν απελπιστεί από τη συνεχή μάχη που δίνουν σε κάθε εξεταστική με τα βιβλία και τις σημειώσεις και αποφασίζουν να τα παρατήσουν μιας και δεν πιστεύουν ότι θα φτάσουν τον στόχο τους. Όπως και να χει, το Υπουργείο Παιδείας φρόντισε για αυτή τη κατηγορία και πλέον οι αιώνιοι θα αρχίσουν να αφανίζονται από τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα… RIP.

Δανάη Αιματίδου

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,