Κατακόρυφη πτώση βάσεων σε περιζήτητες σχολές

Διπλή εικόνα που δείχνει πτώση στην πλειονότητα των τμημάτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, αλλά φέρνει και 217 τμήματα σε όλη τη χώρα σε άνοδο (Οικονομικά και τμήματα μεσαίας ζήτησης κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας) δείχνουν τελικά τα εφετινών στοιχεία για τις βάσεις εισόδου τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

baseisssss

Όλα τα «ρετιρέ» ωστόσο και τα τμήματα υψηλής ζήτησης σε όλη τη χώρα πέφτουν κατακόρυφα, με πρώτα τα Πολυτεχνεία που καταγράφουν τις μεγαλύτερες πτώσεις οι οποίες φτάνουν έως και τα 1.047 μόρια (Αρχιτεκτονική Θεσσαλονίκης). Η Ιατρική Σχολή Αθηνών, όπως είχε ήδη γράψει «Το Βήμα», πέφτει κάτω από τα 19.000 και εφέτος θα δεχτεί εισακτέους με 18.924 μόρια (-309 μόρια σε σχέση με πέρυσι).

Πάντως το γεγονός ότι οι προτιμήσεις των υποψηφίων κατευθύνονται σε τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους, σε συνδυασμό με τον θεαματικό περιορισμό των μετεγγραφών, προκάλεσαν άνισες πτώσεις. Για παράδειγμα, η Φιλολογία της Αθήνας είχε πτώση περίπου 845 μόρια, ενώ το αντίστοιχο τμήμα στα Ιωάννινα και στην Καλαμάτα η πτώση πλησίασε σε τα 1.500 μόρια. 

Γενικά 246 πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέφτουν σε σχέση με την περυσινή χρονιά και 217 ανεβαίνουν (πέρυσι 331 τμήματα ανέβηκαν και 131 έπεσαν). Μόνο στα πανεπιστήμια 195 τμήματα έχουν εφέτος χαμηλότερη βάση σε σχέση με πέρυσι και 87 έχουν μεγαλύτερη άνοδο από πέρυσι.

Ο «πρώτος των πρώτων» μπαίνει εφέτος στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με 19.880 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αθήνας ο πρώτος και καλύτερος φοιτητής εφέτος μπαίνει με 19.742 (στην Ιατρική Ιωαννίνων ο πρώτος φοιτητής συμπλήρωσε εφέτος 19.723).

Ο… τελευταίος φοιτητής μπαίνει φέτος με 5.597 μόρια στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας της Αθήνας και ακολουθούν τα τμήματα Γερμανικής Γλώσσας Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μόρια γύρω στα 6.000 (δηλαδη βαθμό «6» κάτω από τη βάση). Συνολικά σε 14 τμήματα σε όλη τη χώρα (Χίο, Ορεστιάδα, Μυτιλήνη μπαίνουν εισακτέοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση).

Για να δει κάποιος υποψήφιος τη σχολή που πέρασε, μπορεί να κλικάρει εδώ: http://results.it.minedu.gov.gr/

Πηγή: tovima.gr

Tags: , , , , , , , , ,