Καλοκαιρινά ραντεβού στα αμφιθέατρα

Τικ τακ, τικ τακ….. Ο χρόνος κυλά γρήγορα όταν δεν έχεις σχολή και μαθήματα να παρακολουθήσεις. Είναι η περίοδος, που ναι μεν είναι καλοκαίρι, αλλά που δεν μπορείς να το χαρείς γιατί έχεις ένα πελώριο μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι σου που λέγεται ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ. Τα προγράμματα εξεταστικής έχουν βγεί, ο κάθε φοιτητής έχει επιλέξει ποιά μαθήματα θα διαβάσει για να πάει να δώσει και το διάβασμα ξεκινάει. Το διάβασμα ξεκινάει;;; Μόνο οι συνειδητοποιημένοι φοιτητές θα καθήσουν να ανοίξουν βιβλίο και να συνεχίσουν να το κάνουν καθ’όλη τη διάρκεια της εξεταστικής. Οι υπόλοιποι θα πάνε παραλία, για καφεδάκι, για ρακές και ξύδια και μίνι εξορμήσεις εκτός της βάσης τους. Η ερώτηση που απασχολεί τους περισσότερους από εμάς είναι η εξής: πως θα καθήσω καλοκαιριάτικα να διαβάσω;;

dany

Είναι γνωστό, και δεν χωράει αμφιβολία, πως τη νύχτα πριν την εξεταστική δεν βγαίνουν 900 σελίδες ύλης. Ακόμα και σκονάκι να θες να φτιάξεις είσαι αναγκασμένος να διαβάσεις κομμάτια του βιβλίου για να βρεις τα σος.  Οι απανωτοί καφέδες δε σε κρατάνε ξύπνιο αλλά σε κάνουν να τρέμεις λες και γίνεται σεισμός  5 ρίχτερ. Οπότε ποιά είναι η λύση;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές και tips για να περάσετε αυτήν την εξεταστική αλώβητοι.

1. Το διάβασμα απαιτεί συγκέντρωση, πράγμα που σημαίνει πως δεν γίνεται να έχεις ανοιχτά, παράλληλα με το βιβλίο σου, υπολογιστή, μουσική και facebook. Κλείστα. Αν μπορείς να κλείσεις και το wifiγια να μην μπορείς να συνδεθείς στο ίντερνετ, ακόμα καλύτερα! Web is dark and full of distractions.

2. Είναι αποδεδειγμένο πως καλύτερα να κάτσεις μία ώρα να διαβάσεις συγκεντρωμένα από το να περιφέρεσαι με ένα βιβλίο πέρα δώθε για ώρες.

3. Ποιό από τα παρακάτω σε συμφέρει; Να διαβάζεις λίγο κάθε μέρα ή να τα αφήνεις όλα για το βράδυ πριν την εξεταστική; Προφανώς το πρώτο. Οπότε, χώρισε την ύλη σε μικρότερα μέρη και βάλε στόχο να διαβάζεις ένα μέρος την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τελειώσει στην ώρα σου την ύλη και θα σου μείνει χρόνος για επανάληψη.

4. Κάνε διαλείμματα. Ο οργανισμός για να αφομιώσει νέες πληροφορίες θέλει χρόνο. Με το να του δίνεις απανωτά νέες πληροφορίες για ώρες θα τον ισοπεδώσεις.

5. Βάλε κίνητρα. Αν καταφέρεις και πείσεις τον εαυτό σου πως αν τελειώσεις από το διάβασμα θα πας μια βόλτα ή θα φας ένα παγωτό, θα του δώσεις αφορμή να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα.

6. Κράτα σημειώσεις, και δεν εννοώ μόνο των παραδόσεων του μαθήματος. Όταν διαβάζεις κάτι και ξέρεις οτι είναι σημαντικό, γράψε τα κυριότερα μέρη σε ένα χαρτί. Αυτό που θα έχεις καταφέρει στο τέλος της ημέρας είναι να έχεις συγκεντρωμένα και συνοπτικά τα κομμάτια θεωρίας με την μεγαλύτερη πιθανότητα εξέτασης.

7. Βάλε πρόγραμμα. Ο ισορροπημένος φοιτητής είναι αυτός που θα καταφέρει να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τη διασκέδαση. Δεν γίνεται όλη μέρα να παρτάρεις και δεν γίνεται όλη μέρα να διαβάζεις. Βάλε πρόγραμμα λοιπόν ώστε να μπορείς να τα κάνεις και τα δύο.

Οι παραπάνω συμβουλές είχαν αποτέλεσμα σε εμένα και ελπίζω να έχουν και σε εσάς. Καλή σας τύχη και καλό καλοκαίρι! 

Tags: , , , , , , , , , ,