Ιn Thessaloniki we trust…!

Ναί …! Αγαπημένη πόλη που την έχουμε λατρέψει οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι! Και δικαίως! Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Τα ξέρετε,αλλά σας τα θυμίζω! Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών όπως έχει χαρακτηριστεί πάμπολλες φορές αυτή η πόλη. Λατρεύω να κάνω ταξίδια.. Λατρεύω τη συμπρωτεύουσα. Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ήμουν σε αυτό το σταυροδρόμι, σε αυτή τη πολύχρωμη και ζωντανή πόλη με το σφυγμό να χτυπά δυνατά. Ναι,αυτή η πόλη δε κοιμάται ΠΟΤΕ! Δεν είναι ψέμα! Θα το έχεις διαπιστώσει αν έχεις πάει, αλλιώς μη χάνεις ευκαιρία και σχεδίασε να την επισκεφθείς. Σφύζει από ζωή στη κυριολεξία. Στό κέντρο, στη πλατεία Αριστοτέλους, στις Καμάρες, στις γειτονιές έχεις τόσα πολλά να δεις, τόσο πολλά να μάθεις. Λένε ότι για να γνωρίσεις έναν τόπο καλά, πρέπει να τον περπατήσεις. Έτσι κι εγώ μετακινήθηκα μέσα στη πόλη με τα πόδια. Πήγα παντού, γύρισα όλα τα μέρη. Στη πόλη αυτή υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κι είναι ένας ακόμα λόγος να την αγαπάμε! Η Θεσσαλονίκη είναι οι άνθρωποι της, οι φοιτητές της. Τους βλέπεις σε κάθε γωνιά, και χαίρεσαι που τους ζεις. Είναι ζεστοί, και φιλόξενοι. Αφήστε το άλλο…σε όλες σχεδόν τις ταβέρνες στην πόλη, στήνεται γλέντι κάθε σαββατοκύριακο. Αν όχι και καθημερινές. Μουσική, τραγούδια, χορός, γέλια και χαρά από όλες τις ηλικίες.

thessaloniki

Τραγουδάμε  για να ξορκίσουμε τις στεναχώριες μου λέει ο κύριος Ανδρέας που έχει μια ταβέρνα στην Εγνατία. Ξέρουν να ζουν κι αυτό φαίνεται. Είναι πολύ γλυκό να βλέπεις παρέες από νέους, μεγάλους, ηλικιωμένους να μαζεύονται στα τραπέζια, να τρώνε το φαγητό τους, να πίνουν το κρασάκι τους διασκεδάζοντας. Χαίρονται, ξέρουν να ζουν. Ναι, το επαναλαμβάνω με κίνδυνο να γίνω γραφική. Όμως, είναι η αλήθεια. Οι Θεσσαλονικείς γλεντάνε με κάθε ευκαιρία! Στην Αθήνα, αυτήν τη τόσο έντονη και όμορφη τέρψη δε τη συναντάς τόσο συχνά. Τη συναντάς βέβαια, για να παινέψουμε και το σπίτι μας σε συγκεκριμένους όμως χώρους. Εκεί και τα τέσσερα βράδια που έμεινα κάθε βράδυ επέλεγα ένα διαφορετικό μέρος. Μουσική σε όλα τα μαγαζιά, δυνατή. Έχεις πολλές επιλογές εξάλλου. Μπάρ, κλάμπ, ρεμπετάδικα. Προσωπικά απόλαυσα δύο ρεμπέτικες βραδιές με ελληνική μουσική. Και η επιβεβαίωση ήρθε. Χορός, και διασκέδαση στο έπακρο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες από τους παρευρισκόμενους. Αλλά και από μένα, δεν αποτέλεσα εξαίρεση! Ωραία είναι και τα μπαράκια της πόλης που ακόμα κι ο πιο απαιτητικός του είδους θα ικανοποιηθεί με κάποιο.

Όπως θα καταλάβατε ή θα γνωρίζετε σε αυτή τη πόλη έχουν άλλη χάρη τα ξενύχτια. Γι’ αυτό επιβάλλεται να ξενυχτήσεις! Είναι άγραφος νόμος. Μετά το πρωί όμως να φάς πλούσιο πρωινό για να έχεις ενέργεια να αλωνίσεις τη πόλη. Μέσα Δεκεμβρίου, και εγώ τριγύριζα στους δρόμους της Σαλονίκης για πέμπτη φορά. Κάθε φορά που πηγαίνω νιώθω σαν να είναι η πρώτη. Το ίδιο συναρπαστική, το ίδιο μοναδική. Καί έχεις εκείνο το συναίσθημα μέσα σου που σου λέει να την εξερευνήσεις το δίχως άλλο. Σε παρακινεί! Μέσα από τα τραγούδια του Παπάζογλου που ακούς στο διάβα σου, κάτω από τις εξαίσιες μυρωδιές φαγητών και γλυκών που ερεθίζουν απολαυστικά την όσφρηση σου για να ενδώσεις, καθώς και μέσα από τους ήχους και τα λόγια αυτής της πόλης που σε σαγηνεύει σε κάθε βήμα.. Πάντα έχει να σου προσφέρει κάτι ξεχωριστό, σε εκπλήσσει. Για να δεις τη θεά της Σαλόνικας, και για να ανέβεις κάπου ψηλά, αξίζει να περάσεις από το δωμάτιο με θεά στο Ολύμπιον. Υπέροχη θέα όπου μπορείς να πιεις και τον καφέ σου. Για πιο μακριά, λίγο έξω από το κέντρο πέρνα μία βόλτα από το πανόραμα. Θα καταλάβεις γιατί.

Στον απόηχο των Χριστουγέννων, μια ανάσα πριν την καινούργια χρονιά, η Θεσσαλονίκη βάζει τα γιορτινά της και μας υποδέχεται. Φεύγοντας άφησα πίσω μου, μια Θεσσαλονίκη χριστουγεννιάτικη. Από αυτό το ταξίδι.. «πήρα» μαζί μου πανέμορφες εικόνες γεμάτες φως και χρώμα. Θεσσαλονίκη, θα σου ξαναρθώ σύντομα. Εις το επανιδείν ..

Ευτυχισμένες γιορτές να ‘χουμε! 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,